Ενώ οι ξενοδόχοι συνεχίζουν την αναζήτηση προσωπικού για κάλυψη των αναγκών τους, εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι των οποίων η απασχόληση τερματίστηκε την περσινή χρονιά παραμένουν χωρίς στήριξη από τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για προσωπικό που εξαιτίας της πανδημίας δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες εισφορές για να δικαιούται ανεργιακό επίδομα, πρόβλημα για το οποίο η ΣΥΞΣΚΑ – ΠΕΟ πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Την μέρα της διαμαρτυρίας και εφόσον υπήρξε παρέμβαση στο πρόβλημα από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, που θα έδινε λύση στο ζήτημα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσιζε να στηρίξει υπό προϋποθέσεις τη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων, με εφάπαξ στήριξη για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, μέχρι την ένταξή τους σε σχέδια κατάρτισης, μέσω των οποίων μετά από συμφωνία και με τις συντεχνίες θα έπαιρναν και ειδικό μηνιαίο επίδομα.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες του «Φ», το εν λόγω σχέδιο κατάρτισης, το οποίο βρίσκεται μεν σε εξέλιξη, κατάφερε έως τώρα να τοποθετήσει μόνο μερικές δεκάδες από τους εκατοντάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, ενώ ούτε και η εφάπαξ στήριξη έφτασε ακόμα στους δικαιούχους, που από το τέλος Οκτωβρίου είναι χωρίς εισόδημα.

Για το σχέδιο κατάρτισης, από την ΑνΑΔ μάς αναφέρθηκε ότι εφαρμόζεται μεν από την ίδια, αλλά πρόκειται για σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και πως οι προσκλήσεις για τοποθετήσεις – σε τοπικές αρχές και κυβερνητικά τμήματα – συνεχίζεται. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι αρχές Απριλίου, το αργότερο, οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν στις εργασίες τους, στα ξενοδοχεία, και ως εκ τούτου θεωρείται αδύνατον το όλο εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία. Λόγω των προβλημάτων, πάντως, η ΣΥΞΣΚΑ – ΠΕΟ θα εξετάσει το θέμα από βδομάδας για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της. Εξακολουθεί, όπως μας ανέφερε ο γ.γ. της συντεχνίας Νεόφυτος Τίμηνης, να αναμένει ενημέρωση για τα όσα αποφασίστηκαν για στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων που δεν καλύπτονται από ανεργιακό, ούτε όπως φαίνεται θα καλυφθούν από τα σχέδια κατάρτισης.