• Έρευνα της EY σε πάνω από 2.000 Διευθύνοντες Συμβούλους παγκοσμίως αποκαλύπτει ότι η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί, αλλά οι στρατηγικές επιλογές θα καθορίσουν τη μελλοντική επιτυχία
  • Το 54% των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να δώσουν προτεραιότητα σε επενδύσεις που αφορούν υπάρχουσες επιχειρήσεις
  • Το 59% θα συνεχίσει τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, ακόμη και μετά από ένα έτος ρεκόρ
  • Η εστίαση στη βιωσιμότητα έναντι των τριμηνιαίων κερδών δημιουργεί ένταση με τους επενδυτές

Καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα φάση της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, η πλειονότητα των Διευθυνόντων Συμβούλων είναι έτοιμοι να επιταχύνουν τα σχέδια που αφορούν επενδύσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) στην επιδίωξή τους για ανάπτυξη.

Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από την εναρκτήρια έρευνα της EY «2022 CEO Outlook Survey», η οποία κατέγραψε τις απόψεις περισσότερων από 2.000 CEOs σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις προοπτικές, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) θα δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις σε υπάρχουσες επιχειρήσεις, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στη βιωσιμότητα, σύμφωνα με την έρευνα. Επιπλέον, περισσότερα από τα τρία τέταρτα (79%) των ερωτηθέντων έχουν προσαρμόσει ή σχεδιάζουν να προσαρμόσουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους με στόχο να μειώσουν το κόστος και να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για να αντιμετωπίσουν τυχόν μελλοντικές αναταράξεις.

Μετά από ένα έτος ρεκόρ, στη διάρκεια του οποίου ολοκληρώθηκαν συγχωνεύσεις και εξαγορές αξίας $5 τρισ., οι συμφωνίες θα παραμείνουν ένα κρίσιμο εργαλείο για τους CEOs το 2022, συμπληρώνοντας άλλους τομείς επενδύσεων. Σχεδόν τα δύο τρίτα (59%) των ερωτηθέντων αναμένουν ότι οι εταιρείες τους θα επιδιώξουν εξαγορές τους επόμενους 12 μήνες — από 48% στις αρχές του 2021.

Ωστόσο, τα επενδυτικά σχέδια των Διευθυνόντων Συμβούλων θα μπορούσαν να εκτροχιαστούν λόγω εξωτερικών κινδύνων για την επιχείρησή τους. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (87%) φαίνεται να ανησυχούν για την αύξηση των τιμών των εισροών ενώ αντιμετωπίζουν τις εμπορικές εντάσεις (18%), τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής (17%) και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από νεοεισερχόμενους παίκτες (13%) ως τους πιο κρίσιμους κινδύνους για την μελλοντική ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.

Ποιες είναι οι προοπτικές για συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2022;

Σύμφωνα με την έρευνα, τους επόμενους 12 μήνες, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι θα δώσουν προτεραιότητα σε συμφωνίες που θα βελτιώσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες (26%), την τοποθέτησή τους σε ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) και το αποτύπωμα βιωσιμότητάς τους (20%).

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ινδία και η Γερμανία είναι οι προτιμώμενοι προορισμοί για όσους CEOs θέλουν να επιδιώξουν κάποια εξαγορά το 2022. Εξετάζοντας τους επιμέρους τομείς, η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και η προηγμένη μεταποίηση είναι οι τρεις κορυφαίοι τομείς όπου είναι πιο πιθανό να σημειωθούν πωλήσεις και εξαγορές.

Προσδιορίζοντας τις κορυφαίες τάσεις στην αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2022, οι CEOs απάντησαν ότι αναμένουν αύξηση των εχθρικών και ανταγωνιστικών προσφορών (72%), κυριαρχία των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων μεταξύ των βασικών αγοραστών (70%), αύξηση στις διατομεακές ( 68%) και στις διασυνοριακές (65%) συναλλαγές, καθώς και περισσότερες μεγάλες συμφωνίες (56%).

Οι ανησυχίες που αφορούν το δείκτη ESG και τη βιωσιμότητα γίνονται όλο και πιο σημαντικές για τους ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με την έρευνα. Ένα συντριπτικό 99% των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν ότι συνυπολογίζουν αυτά τα ζητήματα στις στρατηγικές εξαγορών τους, ενώ το 6% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι αποχώρησαν από συμφωνίες το περασμένο έτος, λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με τα κριτήρια ESG και τους επιδιωκόμενους στόχους.

Το κόστος της εστίασης στη βιωσιμότητα δημιουργεί ένταση μεταξύ των CEOs και ορισμένων υποψήφιων επενδυτών

Επιβεβαιώνοντας το μόνιμο χαρακτήρα της στροφής των CEOs προς τη βιώσιμη ανάπτυξη μετά το COP26, η έρευνα διαπιστώνει ότι, παρότι η αύξηση των εσόδων παραμένει το βασικό κριτήριο, πάνω από τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων αναγνωρίζουν ότι οι παράγοντες ESG είναι από σημαντικοί έως καίριοι σε ό,τι αφορά την λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Επιπλέον, το 28% των συμμετεχόντων αναγνωρίζουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αποφέρει το να είσαι ηγέτης σε θέματα βιωσιμότητας.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, το 65% των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι αντιμετώπισαν αντίσταση από επενδυτές και μετόχους σχετικά με τη στρατηγική τους για τη μετάβαση στη βιωσιμότητα, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο (21%) δηλώνουν ότι οι επενδυτές δε δίνουν βαρύτητα στα μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια ή ότι είναι προσηλωμένοι στα τριμηνιαία κέρδη.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Τμήματος Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Κύπρου δήλωσε: «Μετά από ένα έτος ρεκόρ για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι εστιάζουν στην ενσωμάτωση των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες. Ωστόσο, παρά το εύθραυστο παγκόσμιο περιβάλλον και τον αντίκτυπο του αυξανόμενου πληθωρισμού και της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας στο κόστος, εξακολουθούν να επικεντρώνονται στις επενδύσεις και οι συγχωνεύσεις και εξαγορές θα παραμείνουν βασικό εργαλείο για αυτούς. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι βλέπουν τις συγχωνεύσεις και εξαγορές ως βασικό συστατικό των μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών τους στρατηγικών, ιδιαίτερα καθώς συνειδητοποιούν ότι θα τους βοηθήσουν στη στρατηγική τους για τη βιωσιμότητα και τα ζητήματα ESG. Για να επιτύχουν θα πρέπει να πείσουν τους μετόχους και τους επενδυτές ότι μπορούν να αποφέρουν μακροπρόθεσμες αποδόσεις, παράλληλα με διαρκή οφέλη για την κοινωνία».

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ: ey.com/ceosurvey