Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών για εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι το εμβόλιο Nuvaxovid της εταιρείας Novavax είναι διαθέσιμο μόνο στην πύλη εμβολιασμού και οι πολίτες δύναται να διευθετήσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Τονίζεται ότι, το εμβόλιο Nuvaxovid χορηγείται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων. Χορηγείται μόνο για 1η και 2η δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα κατηγοριοποίηση χωρών για ταξίδια – Τι αλλάζει

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο Nuvaxovid;

  • Το εμβόλιο Nuvaxovid λειτουργεί προετοιμάζοντας τον οργανισμό για να αμυνθεί έναντι στη λοίμωξη COVID-19. Περιέχει μια έκδοση της πρωτεΐνης ακίδας που έχει παραχθεί στο εργαστήριο και ένα “ανοσοενισχυτικό”, μια ουσία που συμβάλλει στην ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων στο εμβόλιο. Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη στο εμβόλιο ως ξένη και θα παράγει φυσικές άμυνες — αντισώματα και Τ κύτταρα — εναντίον της. Εάν, αργότερα, το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARSCoV-2, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδα στον ιό και θα είναι έτοιμο να επιτεθεί.

 

Υπενθυμίζεται ότι,  τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλες τις επαρχίες λειτουργούν από τις 8:00πμ μέχρι τις 3:00μμ για τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

  • Κάθε Τετάρτη τα Εμβολιαστικά Κέντρα walk-in σε όλες τις επαρχίες, θα συνεχίσουν να λειτουργούν από τις 8:00πμ – 6:00μμ.
  • Κάθε Σάββατο τα Εμβολιαστικά Κέντρα walk-in σε όλες τις επαρχίες, θα λειτουργούν από τις 8:00πμ – 1:00μμ.