To Top
11:58 Δευτέρα
16 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
To philenews εξηγεί: Πώς ράγισε η σχέση Αθήνας - Μόσχας;
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ To philenews εξηγεί: Πώς ράγισε η σχέση Αθήνας - Μόσχας;
  12 Ιουλίου 2018, 5:00 πμ  

Η Αθήνα απελαύνει 2 υψηλόβαθμα διπλωματικά στελέχη της Ρωσίας, και απαγορεύει την είσοδο σε άλλα δύο, επικαλούμενη παράνομες ενέργειές τους εντός της ελληνικής επικράτειας που εκτιμώνται ως σαφείς παρεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. 

Δεν αποσαφηνίζονται ποιες είναι αυτές οι υποθέσεις, και αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα, είθισται τα λόγια να είναι λίγα. 

Από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, υπάρχει μια μεγάλη εικόνα, αλλά υπάρχουν και μερικές μικρότερες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις - Απελάσεις διπλωματών

Η πρώτη, όπως συμβαίνει με πάγια διπλωματική τακτική και άλλων κρατών, έχει να κάνει με την δημιουργία μιας βάσης, μέσω της οποίας θα μπορεί κάποιος να ασκεί επιρροή σε μερικά ζητήματα. Υπάρχουν χώρες, όπως πχ οι ΗΠΑ, που δημιουργούν και ενδυναμώνουν αυτή τη βάση μέσω προγραμμάτων υποτροφιών. Παρανομία δεν υπάρχει σε αυτό. Και οι πιο πολλές χώρες ξέρουν και σέβονται τα όρια μεταξύ επηρεασμού και παρέμβασης. Κάποιες άλλες, όχι.

Η δεύτερη εικόνα, η μικρότερη, έχει να κάνει με την εστίαση σε συγκεκριμένα θέματα επί των οποίων μία χώρα θέλει όχι απλώς να επηρεάσει καταστάσεις, αλλά και να παρέμβει σε αυτές.

Πηγες του ελληνικού ΥΠΕΞ διαρρέουν εδώ ότι η Μόσχα, κατά σαφή παράβαση όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, θέλησε να παρέμβει σε πολύ ιδιαίτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στο Σκοπιανό, που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας και αποτελεί και ζήτημα έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων εντός της επικράτεια αλλά και κοινωνικών αντιδράσεων.

Γιατί θέλει η Μόσχα να μπλεχτεί σε αυτό το θέμα; Η απάντηση που δίδουν στρατηγικοί μελετητές, είναι κατ’ αρχάς ότι θέλει να έχει και αυτή επιρροή στα Βαλκάνια. Αισθάνεται ότι, με την επικείμενη ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, η χώρα περιέρχεται πλέον στην σχεδόν απόλυτη επιρροή των ΗΠΑ, κάτι που σαφώς δεν αρέσει στο Κρεμλίνο.

Επίσης, πάντα στη «μικρή φωτογραφία», υπάρχει και το πάγιο ενδιαφέρον της Μόσχας, εκμεταλλευόμενη την θρησκευτική σύμπλευση με την Ελλάδα, να ενδυναμώσει την επιρροή της και σε άλλα πεδία της χώρας, έχοντας ως προπύργιο το Άγιον Όρος. Εκεί, έχει ήδη μια μονή δικής της, την Παντελεήμονος, αλλά και μερικές με τις οποίες διατηρεί εξαιρετικά στενές σχέσεις όπως είναι, πρώτη απ’ όλες, η Μονή Βατοπεδίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ρωσία: Θα απελάσουμε Έλληνες διπλωμάτες

Η Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά ακόμα και οι Μητροπόλεις που δεν υπάγονται σε αυτήν, όπως και το Άγιον Όρος, τάσσονται εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ, και αντιδρούν και τώρα που φαίνεται πως θα προχωρήσει και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ προτού καν επικυρωθεί η Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Αυτή η αντίδραση της Εκκλησίας βρίσκει σύμφωνη της Μόσχα, για τους δικούς της λόγους. Της αρέσει κιόλας. Και ίσως αυτό να ενισχύει και την εξήγηση στο γιατί παίζει, διπλωματικά, και το χαρτί της Ορθοδοξίας.

Η είδηση της απέλασης μπορεί να ξάφνιασε την κοινή γνώμη, ιδίως που συμβαίνει κατά την διάρκεια της θητείας μιας κυβέρνησης που εξαρχής φρόντισε να ενδυναμώσει ακόμα πιο πολύ τις κατά κανόνα καλές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας. Όπως αποκαλύπτεται όμως, εδώ και 6 μήνες φέρεται να έχουν ενημερώσει οι ελληνικές αρχές τις ρωσικές για τις δραστηριότητες διπλωματικών της στελεχών, καθιστώντας σαφές ότι είναι σφόδρα ενοχλημένες και θα αναγκαστούν να λάβουν μέτρα.

Ακόμα και τώρα όμως, η Αθήνα λέει ότι εξακολουθεί να επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ρωσία, που όμως θα πρέπει να απομονώσει εκείνους που, για όποιους λόγους, παρεμβαίνουν σε ευαίσθητες εθνικές της υποθέσεις. Θυμίζει δε στη Μόσχα, ότι μετά το περιστατικό με την δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου πράκτορα Σκρίπαλ στην Αγγλία, ενώ οι πλείστες χώρες της ΕΕ καταδίκασαν απερίφραστα το Κρεμλίνο, αυτή δεν το έπραξε.

Φαίνεται, όμως, ότι για πρώτη φορά από το 1980 που πάλι οι σχέσεις των δύο χωρών, σε περίοδο Ψυχρού Πολέμου, είχαν κλονιστεί, η περιβόητη «ελληνορωσική φιλία» δοκιμάζεται τόσο πολύ. Ήδη η Μόσχα, μέσω του δικού της ΥΠΕΞ, έχει διαμηνύσει ότι θα απαντήσει στις απελάσεις με το ίδιο νόμισμα.

 

  Χρήστος Μιχαηλίδης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.