Έρευνα του Insider για τα φοιτητικά δάνεια που προσφέρουν οι κυπριακές τράπεζες, για κάλυψη του κόστους φοίτησης και διαβίωσης. Tα δάνεια παρέχουν και δυνατότητα κάλυψης των εξόδων που αφορούν χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Στις πιεσμένες οικονομικά συνθήκες που διανύουμε, λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας, τα φοιτητικά δάνεια που προσφέρουν οι κυπριακές τράπεζες είναι μια μορφή στήριξης προς τους γονείς, ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, αλλά και προς τους ίδιους τους φοιτητές, που θέλουν να επενδύσουν στη γνώση.

Βέβαια και βάσει των στοιχείων που συνέλεξε το Insider από τις ιστοσελίδες των τραπεζών, τα δάνεια για εκπαίδευση δεν καλύπτουν μόνο τις ανάγκες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και χαμηλότερων βαθμίδων εκπαίδευσης.

Τα διαθέσιμα δάνεια διαφέρουν ως προς το ανώτατο ποσό τους, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να επιλέξουν το δάνειο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους, ανάλογα με τη χώρα που θα επιλέξει ο φοιτητής, αλλά και το γενικότερο κόστος φοίτησης και διαβίωσης.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Το «Relax» απευθύνεται σε γονείς οι οποίοι θέλουν να καλύψουν τα έξοδα για την εκπαίδευση του παιδιού τους, από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο, καθώς και σε φοιτήτριες/φοιτητές οι οποίοι θέλουν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιες/ίδιοι τις σπουδές τους. Καλύπτει τα έξοδα εκπαίδευσης για δίδακτρα (ιδιωτικών σχολών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, κολεγίων και πανεπιστημίων), βιβλία, στολές και αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και τα έξοδα μεταφορικών, αλλά και το κόστος διαβίωσης (ενοίκια, αρχικός εξοπλισμός οικίας και μηνιαία προσωπικά έξοδα).

Σημειώνεται ότι, η διάρκεια του δανείου δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 15 χρόνια για δάνεια μέχρι €50.000 και τα 20 χρόνια για δάνεια πέραν των €50.000. Για δάνειο το οποίο εξασφαλίζεται με προσωπικές εγγυήσεις, το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις €20.000 ενώ με την υποθήκευση ακινήτου το ποσό του δανείου μπορεί να φτάσει μέχρι και τις €100.000 με χαμηλότερο επιτόκιο.

Επίσης, προσφέρεται περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή του κεφαλαίου, μέχρι και τέσσερα χρόνια (πληρωμή μόνο τόκων).

Το «Revolving» απευθύνεται σε φοιτήτριες/ φοιτητές ή/και γονείς για κάλυψη εξόδων εκπαίδευσης στην Κύπρο ή στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό ή/και επαγγελματικό προσόν.

Καλύπτει τα έξοδα για δίδακτρα (κολεγίων και πανεπιστημίων), βιβλία, αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, μεταφορικών και το κόστος διαβίωσης. Η διάρκεια του δανείου δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 12 χρόνια για δάνεια με ή χωρίς προσωπικές εγγυήσεις και τα 15 χρόνια για δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση. Για δάνειο με προσωπικές εγγυήσεις, το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις €20.000. Με υποθήκευση ακινήτου, το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις €50.000, με χαμηλότερο επιτόκιο.

Δίνεται περίοδος χάριτος, με πληρωμή μόνο τόκων για τα πρώτα δύο χρόνια ενώ σε περίπτωση που ο αρχικός μηνιαίος μισθός μετά την αποφοίτηση των φοιτητών είναι χαμηλότερος από €1.000 (ακαθάριστος), τότε μπορεί να χορηγηθεί περίοδος χάριτος για άλλα δύο χρόνια μόνο με αποπληρωμή τόκων (μέγιστο τέσσερα χρόνια) και εφόσον το δάνειο έχει χορηγηθεί στο όνομα της/του φοιτήτριας/φοιτητή.

Και στις δύο περιπτώσεις δανείων, το ύψος του δανείου καθορίζεται ανάλογα με τον προγραμματισμό των διδάκτρων, άλλων εξόδων και το ύψος της δόσης που πληρώνει ο κάθε καταναλωτής ενώ δεν χρεώνονται αρχικά τραπεζικά έξοδα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Το δάνειο σπουδών «Μόρφωση» χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις παραχωρείται για ποσά μέχρι €30.000 και με εμπράγματες εξασφαλίσεις για ποσά μέχρι €250.000 τα οποία απαιτούν την ανάλογη εκχώρηση ασφάλειας πυρός/σεισμού. Η τράπεζα προσφέρει περίοδο χάριτος μέχρι πέντε χρόνια. «Το προσφερόμενο επιτόκιο, οι εξασφαλίσεις και οι όροι χρηματοδότησης μπορεί να διαφέρουν βάσει κριτηρίων που αξιολογούνται και εφαρμόζονται από την Ελληνική Τράπεζα», όπως αναφέρει η ίδια. Επιπρόσθετα σε φοιτητές μεταξύ 18-26 ετών η τράπεζα προσφέρει και την επιλογή «Student Pack», με χρεωστική κάρτα και σημαντικές εκπτώσεις σε επιλεγμένα καταστήματα.

ALPHA BANK

Το «Alpha Σπουδαστικό Δάνειο» προσφέρει μέχρι €75.000 ανά φοιτητή για κάλυψη διδάκτρων κολεγίου/ πανεπιστημίου, καθώς και του κόστους διαβίωσης του φοιτητή (ενοίκια, αρχικό εξοπλισμό, κ.λπ.) στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Προσφέρεται περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή του κεφαλαίου έως τρία χρόνια, κατά την οποία καταβάλλεται μόνο το ποσό των μηνιαίων τόκων επί του εκάστοτε εκταμιευμένου ποσού και διάρκεια αποπληρωμής έως 15 χρόνια για ενυπόθηκα δάνεια και έως 10 χρόνια για τα μη ενυπόθηκα δάνεια.

Η τράπεζα προσφέρει και το πακέτο τραπεζικής συνεργασίας «Alpha Welcome Youth Pack». Για τη χορήγηση του δανείου απαιτείται όπως από κοινού οφειλέτης στο δάνειο να είναι ο φοιτητής με τουλάχιστον έναν γονέα/κηδεμόνα.

ΑNCORIA BANK

H τράπεζα προσφέρει δάνειο μέχρι και €100.000 και οι αιτητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του κυμαινόμενου επιτοκίου της Ancoria Bank ή Euribor 6 μηνών. Η περίοδος αποπληρωμής κυμαίνεται από τα πέντε έως και τα 15 χρόνια.

Υπάρχει περίοδος χάριτος μέχρι πέντε χρόνια στο κεφάλαιο του δανείου (καταβολή των τόκων) από την έγκριση του δανείου ή μέχρι και ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών (όποιο προκύψει πρώτο). Παράλληλα, η τράπεζα παρέχει δυνατότητα αναστολής μέχρι και για δύο μηνιαίες δόσεις τον χρόνο, υπό προϋποθέσεις. Τα φοιτητικά δάνεια χορηγούνται από κοινού στον φοιτητή και σε ένα ή και στους δύο γονείς και δεν υπάρχουν αρχικές χρεώσεις.

ASTROBANK

Το «Just 1 Eνοποιημένο» καλύπτει καταναλωτικά δάνεια (προσωπικά, σπουδαστικά, αυτοκινήτου) για ποσό από €5.000 – €150.000 και είναι διάρκειας μέχρι 15 χρόνων.