Νέα σχέδια απόσυρσης οχημάτων και κρατικής επιδότησης για την αγορά καινούριου -λιγότερο ρυπογόνου, κυρίως δε, ηλεκτρικού- αυτοκινήτου επεξεργάζεται το Υπουργείο Μεταφορών.

Από το συνολικό ποσό €1.2 δισ. που θα λάβει η Κύπρος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου που υποβλήθηκε στην Κομισιόν, η χώρα θα επενδύσει ποσό πέραν των €45 εκατ. για σχέδια αντικατάστασης των ρυπογόνων οχημάτων με οχήματα με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν €30 εκατ. για την εφαρμογή σχεδίου χορηγιών για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Επίσης, θα επενδυθούν κονδύλια €15 εκατ. για την εφαρμογή σχεδίου χορηγιών για απόσυρση / αντικατάσταση ρυπογόνων οχημάτων, σε συνδυασμό με κίνητρα για μηδενική ή χαμηλή σε εκπομπές κινητικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιδότηση για σημεία φόρτισης για ποια οχήματα;

Τα σχέδια θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το 2026. Ωστόσο, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται κάθε χρόνο η επιθυμία να διατίθενται συγκεκριμένα κονδύλια για να εφαρμόζονται τα σχέδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα τέλη του χρόνου αναμένεται η κυβέρνηση να επαναφέρει σχέδια απόσυρσης και επιδότησης οχημάτων. Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως οι τεχνοκράτες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και του αρμόδιου υπουργείου επεξεργάζονται πολλά σχέδια. Όπως μας λέχθηκε, τα σχέδια μπορεί να είναι συνδυασμός απόσυρσης και επιδότησης, είτε μόνο ένα από τα δύο και εκτός από αυτοκίνητα να αφορά και άλλου είδους οχήματα. Συγκεκριμένα, τα σχέδια που επεξεργάζονται οι τεχνοκράτες είναι η απόσυρση παλαιού οχήματος και την αντικατάστασή του με την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος, η οποία θα επιδοτείται. Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο για απόσυρση παλαιού ρυπογόνου οχήματος, χωρίς την αγορά νέου, καθώς και άλλο σχέδιο για επιδότηση της αγοράς νέου, πιο φιλικού στο περιβάλλον οχήματος.

Επιπρόσθετα, εξετάζεται και σχέδιο για απόσυρση παλαιού οχήματος με επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών σκούτερ, καθώς και ποδηλάτων.

Πάντως, το τελευταίο σχέδιο απόσυρσης, που εφαρμόστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, έληξε άδοξα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και στον άξονα της πράσινης ανάπτυξης περιλαμβάνονται δράσεις για προστασία του περιβάλλοντος, με μείωση των ρύπων στις μεταφορές και βελτίωσης της οδικής ασφάλειας. Παράλληλα με τα σχέδια χορηγιών, αναμένεται να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση της κυκλοφορίας των πλέον ρυπογόνων οχημάτων, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης. Επίσης, προωθείται η δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη μιας διαλειτουργικής και αποτελεσματικής υποδομής επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και για τη ρύθμιση της σχετικής αγοράς.

Επιπρόσθετα, θα εφαρμοστούν σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας Λάρνακας και Λεμεσού, περιλαμβανομένων ποδηλατοδρόμων και λεωφορειολωρίδων, ενώ θα ενισχυθεί η προσβασιμότητα και διακίνησης των ποδηλατιστών, πεζών και ατόμων με κινητικές δυσκολίες, στα αστικά κέντρα. Προγραμματίζεται και η δημιουργία υποδομών για την ηλεκτροκίνηση, με την εγκατάσταση σταθμών ταχείας φόρτισης σε δημόσιους χώρους όπως κτήρια δημόσιας διοίκησης, νοσοκομεία, χώρους στάθμευσης δημοτικών αρχών. Τέλος, θα εφαρμοστούν και σχέδια χορηγιών για την εγκατάσταση 1000 σημείων φόρτισης σε ιδιωτικούς χώρους, για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.