Τονίζει ότι η Αριστερά εξ ορισμού βρίσκεται απέναντι από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Ο Άντρος Κυπριανού κάνει την αυτοκριτική του για το ΑΚΕΛ και τις ανοικτές πληγές που βαραίνουν το κόμμα για σκάνδαλα του παρελθόντος. Στέλλει το μήνυμα προς τα στελέχη και βουλευτές του κόμματος ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ επιδεικνύει ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και σκανδάλων, τονίζοντας πώς οι πληγές του παρελθόντος θα κλείσουν όταν πείσουν την κοινωνία ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν θα γίνονται ανεκτές. 

Υποδεικνύει ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη υπέρ της διαφάνειας και του ελέγχου από τον Γενικό Ελεγκτή και καταλογίζει την ευθύνη του αδιεξόδου στην Κυβέρνηση. Την ίδια ώρα όμως διαχωρίζει τη θέση του κόμματος του από τη διασύνδεση που γίνεται από πλευράς ΔΗΚΟ με την ψήφιση του προϋπολογισμού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο. Μιχαηλίδης: Aπειλούν την ανεξαρτησία μου ως Γ. Ελεγκτή

– Ο προϋπολογισμός δεν έχει ψηφιστεί. Ανησυχεί ο κόσμος για την επόμενη μέρα. Τι θα γίνει;

– Εκείνο που θα έλεγα στον κόσμο είναι να μην ανησυχεί. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν λύσεις. Η δική μας άποψη είναι ότι φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει λειτουργήσει η Κυβέρνηση. Εάν η Κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να συζητηθεί και να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός, θα ενδιαφερόταν έγκαιρα -εφόσον γνώριζε από τον περασμένο Ιούνιο όπως λέει ο κ. Νεοφύτου ότι θα είχαν προβλήματα- να έμπαινε σε διαδικασία διαβούλευσης με τα πολιτικά κόμματα έτσι ώστε να ικανοποιηθούν βασικές τους ανησυχίες. Θεωρώ ότι υπάρχει έστω και τώρα, επαρκής χρόνος για να γίνουν αυτές οι διαβουλεύσεις μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο. Δεν ξέρω εάν ενδιαφερθεί η Κυβέρνηση να ακούσει και τις δικές μας απόψεις. Οι προτάσεις μας είναι πολιτικές και δεν μπαίνουμε στη λογική του παζαριού. Προτάσεις τις οποίες θεωρούμε ωφέλιμες για τον τόπο.

– Να θεωρήσουμε ότι εάν αυτές οι προτάσεις υιοθετηθούν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου θα αλλάξετε στάση;

– Εάν υιοθετηθούν και ανάλογα με το ποιες θα υιοθετηθούν θα το συζητήσουμε.

– Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και η διασύνδεση που γίνεται από πλευράς ΔΗΚΟ της ψήφισης του προϋπολογισμού με τον έλεγχο των πολιτογραφήσεων από τον Γενικό Ελεγκτή. Συμφωνείτε με αυτή τη διασύνδεση που γίνεται;

– Το θέμα της διερεύνησης των πολιτογραφήσεων από τον Γενικό Ελεγκτή στο κομμάτι που τον αφορά είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό ζήτημα. Δεν μπορεί κανένας να παραβιάζει τις συνταγματικές αρμοδιότητες που έχει ο Γενικός Ελεγκτής. Θεωρούμε ότι έχει κάθε δικαίωμα ο Γενικός Ελεγκτής να απαιτεί να του δοθούν οι φάκελοι για τα ζητήματα που τον αφορούν και εμπίπτουν στη δική του αρμοδιότητα. Εμείς ως κόμμα δεν διασύνδεσαμε την ψήφιση ή μη του προϋπολογισμού με το κατά πόσο θα του δοθούν οι φάκελοι. Θεωρούμε ότι πρέπει να του δοθούν αλλά δεν διασυνδέουμε τα δύο θέματα. Απ’ εκεί και πέρα, το κάθε πολιτικό κόμμα έχει το δικαίωμα να καθορίζει τις πολιτικές όπως το ίδιο κρίνει σωστά.

– Άρα σε συνδυασμό με αυτό που μου αναφέρατε προηγουμένως, κριτήριο είναι η υιοθέτηση των προτάσεων σας ή μερικών εξ αυτών, ο Πρόεδρος;

– Ολη η επιχειρηματολογία μας καθ’ όλη τη  διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό αφορούσε τον προϋπολογισμό. Επαναλαμβάνω. Το θέμα των πολιτογραφήσεων είναι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα που απασχολεί την κυπριακή κοινωνία. Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει τους φακέλους στον Γενικό Ελεγκτή. Έτσι θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε το θέμα.

– Συζητήσατε το θέμα και με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Εκφράστηκε κι από τους δύο, η ανησυχία να μην προκύψει πολιτική κρίση, σε μία περίοδο που ενδεχομένως να υπάρξει κάποια εξέλιξη στο Κυπριακό. Όντως συζητήσατε κάτι τέτοιο;

– Ξεκαθάρισα και στον κ. Νεοφύτου αλλά και δημόσια ότι την κύρια ευθύνη για να αποφευχθεί η όποια περιπέτεια, την έχει η Κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός είναι το σύνολο των πολιτικών που καταθέτει η Κυβέρνηση ενώπιον του κυπριακού λαού και των πολιτικών κομμάτων. Εμείς με αυτές τις πολιτικές διαφωνούμε και έχουμε διαφωνήσει κατά κόρον τα τελευταία χρόνια διατυπώνοντας εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Υπάρχει όμως ακόμα κάτι που επιβαρύνει το όλο κλίμα, το οποίο έχει να κάνει με τον αυταρχισμό, την αλαζονεία και τον ετσιθελισμό με τον οποίο λειτουργεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως εάν θέλουν να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο που θα επιτρέψει μια πιο συναινετική προσέγγιση στα διάφορα ζητήματα, θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτό τον τρόπο λειτουργίας ως Κυβέρνηση. Πρέπει να κατανοήσουν ότι οι ίδιοι έχουν την κύρια ευθύνη για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. 

– Υπό αυτά τα δεδομένα όπως έχουν δημιουργηθεί, εάν δεν υπάρξουν συναινέσεις για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός θεωρείτε ότι πρέπει να παραιτηθεί η Κυβέρνηση;

– Εάν δεν καταφέρει η Κυβέρνηση να βρει πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τις πολιτικές επιλογές της μέσω του προϋπολογισμού και εξαντληθούν τα δωδεκατημόρια αντιλαμβάνεστε ότι το Σύνταγμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει. Δεν μπορεί να μείνει ο τόπος χωρίς προϋπολογισμό.

– Λέγεται ότι η στάση του ΔΗΚΟ αυτή τη χρονική συγκυρία, είναι λόγω της συμπόρευσης του με το ΑΚΕΛ και την φημολογούμενη συνεργασία σας…

– Το γιατί το ΔΗΚΟ τηρεί αυτή τη συγκεκριμένη στάση πρέπει να ρωτήσετε τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι δεν έχουμε συζητήσει με κανένα για τις προεδρικές εκλογές.

– Είναι γεγονός όμως ότι παρά τα διάφορα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και βαραίνουν την Κυβέρνηση, η απαξίωση είναι οριζόντια για την πολιτική και τα κόμματα. Βλέπουμε επίσης την Αριστερά να έχει χάσει την αίγλη και τον ρόλο της. Μπορεί το ΑΚΕΛ να αντεπεξέλθει σε αυτές τις προκλήσεις;

– Να πω ότι ζούμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Είχαμε την οικονομική κρίση. Έχουμε την κρίση της πανδημίας και έχουμε και την έκρηξη των σκανδάλων. Φυσιολογικά ο κόσμος, κατά την άποψή μου, αντιδρά και απαιτεί διαφάνεια και κάθαρση. Φυσιολογικά επίσης βρίσκεται σε μία κατάσταση που επικρίνει τα πάντα και τους πάντες. Αυτό είναι το ένα σκέλος της κατάστασης. Το δεύτερο είναι αυτό που λέει η Κυβέρνηση ότι τάχα βγαίνουν στην επιφάνεια όλα αυτά τα σκάνδαλα διότι έχει αποφασιστικότητα να τα αποκαλύψει. Είναι παραμύθια της Χαλιμάς, να μου επιτρέψετε να πω. Εάν έτσι είχαν τα πράγματα, ο κόσμος θα πίστωνε την Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και θα τη στήριζε. Τα πράγματα είναι ακριβώς αντίθετα όμως. Ο κόσμος διαπιστώνει ότι όλο και περισσότερα στελέχη της Κυβέρνησης εμπλέκονται σε όλο και περισσότερα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Λυπούμαι να επαναλάβω ότι και το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίζεται σε διάφορα σκάνδαλα όπως είναι ζητήματα που αφορούν το δικηγορικό του γραφείο, ζητήματα που αφορούν πολιτογραφήσεις, ταξίδια με ιδιωτικά τζετ ανθρώπων οι οποίοι έχουν πάρει 36 διαβατήρια, όπως και η απομάκρυνση χρημάτων του οικογενειακού του περιβάλλοντος, πριν το κούρεμα των καταθέσεων και πολλά άλλα. Αυτά όλα δεν στέλλουν το μήνυμα ότι υπάρχει αποφασιστικότητα για πάταξη της διαφθοράς. Αντιθέτως, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μας λένε ότι είναι «άμωμοι και αμόλυντοι». Νομίζω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη κοροϊδία που θα μπορούσε να λεχθεί στον κόσμο. Τώρα, το ΑΚΕΛ αντιμετωπίζει και εκείνο προβλήματα; Να πω ναι. Εμείς δεν λειτουργούμε έξω από την κοινωνία, έχουμε επιδράσεις. Το σημαντικό είναι ότι εκεί και όπου διαπιστώνουμε να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα έχουμε την αποφασιστικότητα να τα διορθώνουμε. Δεν λέμε ότι είμαστε τέλειοι, αλλά προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις. Την ίδια στιγμή τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος ξέρουν πλέον ότι υπάρχει μεγάλη αποφασιστικότητα από μέρους της ηγεσίας, εκεί και όπου διαπιστώνονται τέτοιου είδους φαινόμενα, να παίρνονται πολύ αυστηρά μέτρα σε βάρος  εκείνων που εμφανίζονται ή φαίνονται να έχουν σχέση.  

-Όπως πράξατε με την περίπτωση του κ. Τζιοβάνη;

– Να πω βέβαια ότι ο Χριστάκης Τζιοβάνης ο ίδιος είχε υποβάλει την παραίτηση του μετά από συζήτηση που είχε μαζί μας. Θα είμαστε ακόμα πολύ πιο αποφασιστικοί μελλοντικά για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων. Αριστερά και σκάνδαλα δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Είναι ακλόνητη πεποίθηση μου ότι η Αριστερά από την ίδια της την φύση τάσσεται ενάντια στα σκάνδαλα. Δεν μπορείς να λες ότι εκφράζεις τα συμφέροντα των εργαζομένων και των αγροτών και την ίδια στιγμή να δέχεσαι να εμπλέκεσαι σε τέτοια φαινόμενα. Για αυτό εξ ορισμού λέμε ότι είμαστε απέναντι από τα σκάνδαλα και θα πολεμήσουμε με όλη μας την αποφασιστικότητα για να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στην κυπριακή κοινωνία για αυτά τα ζητήματα

– Για αυτό θεωρείτε ότι και η κοινωνία είναι πιο αυστηρή απέναντί σας;

– Είναι πολύ πιο απαιτητική η κοινωνία από το ΑΚΕΛ.

– Ο Νίκος Λίλης δήλωσε πρόσφατα ότι θα προχωρήσει σε αγωγές κατά του ΑΚΕΛ…

– Εγώ θα χαρώ πάρα πολύ εάν προχωρήσει.

– Το κεφάλαιο Νίκος Κατσουρίδης επανέρχεται κατά καιρούς. Έχει κλείσει οριστικά ή όχι;

– Να πω ότι έχει κλείσει για το ΑΚΕΛ.

– Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί δηλαδή ξανά;

– Έχει κλείσει το θέμα.

– Πού βρίσκονται οι διεργασίες όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές;

– Ήδη έχουν ξεκινήσει με πολλές δυσκολίες και προβλήματα οι διαδικασίες μας, με την υποβολή των υποψηφιοτήτων από τις ΚΟΒ και η συγκέντρωση των ονομάτων και η συνομιλία με αυτά τα άτομα κατά πόσο ενδιαφέρονται και υπολογίζουμε ότι προς το τέλος του Γενάρη θα έχουμε καταρτίσει τα ψηφοδέλτια μας. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση σε σχέση με τα μέτρα κατά της πανδημίας καθυστερούν αυτή τη διαδικασία και έχουμε μελετήσει εναλλακτικούς τρόπους εάν και εφόσον συνεχίσει η εφαρμογή των μέτρων. 

– Ποιος ο εκλογικός στόχος σας και ποιο το κύριο χαρακτηριστικό που θέλετε να έχει το ψηφοδέλτιο σας;

-Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο η προσπάθεια μας είναι από τη μια να εμφανίζεται ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του κόμματος και από την άλλη να υπάρχουν πολλά φρέσκα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο με νέα άτομα και αυξημένο αριθμό γυναικών σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Όσον αφορά το στόχο, αυτός είναι να πάρουμε πιο ψηλό ποσοστό από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που πήραμε 25,7%.

«Η συλλογική σοφία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική»

–  Ποια η θέση σας για την κόντρα Κυβέρνησης – Γενικού Ελεγκτή και εξακολουθείτε να υποστηρίζετε τη θέση για τη δημιουργία ενός Ελεγκτικού Συμβουλίου;

– Πρώτα και κύρια σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση δεν πρέπει να τη βλέπουμε απομονωμένα. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία όταν ήταν στην αντιπολίτευση παρέδιδε μαθήματα σεβασμού στους ανεξάρτητους θεσμούς του κράτους, κατάφερε να συγκρουστεί με όλους ανεξαιρέτους τους θεσμούς. Συγκρούστηκε με δύο κεντρικούς τραπεζίτες, με τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, υποχρεώνοντας τον να αναφωνήσει το: «Ντροπή κύριε Πρόεδρε». Συγκρούεται τώρα με τον Γενικό Ελεγκτή,. Έπαψε τον πρώην Αρχηγό Αστυνομίας, έπαυσε τον πρώην υπαρχηγό Αστυνομίας και μετά απέσυρε τις καταγγελίες τις οποίες είχε εκφράσει εναντίον του για να τον πάψει. Δηλαδή διαπιστώνουμε ότι έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία συγκρούεται με όλους όσοι έχουν διαφορετική άποψη από τους δικούς της. Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα πολιτικά κόμματα τα οποία τους ασκούν κριτική, επιχειρούν να τα ισοπεδώσουν με ένα σωρό αφορισμούς. Επίσης αυτή η Κυβέρνηση πέτυχε το ακατόρθωτο, μέσα στον Αύγουστο να διαδηλώνουν 15 χιλιάδες εκπαιδευτικοί διότι τους συμπεριφέρθηκε με αυταρχισμό και ετσιθελισμό. Είχαμε επίσης τους γιατρούς και τους νοσοκόμους οι οποίοι όταν διατύπωναν απόψεις ενοχλητικές για την Κυβέρνηση, ήταν τα «νοσοκομούθκια», ήταν τα «γιατρούθκια». Μετά με την ίδια ευκολία τους ευχαριστεί για το σημαντικό έργο το οποίο επιτελούν. Σε ό,τι αφορά τη θέση μας για τη συλλογική σοφία. Δεν αφορά μόνο τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή. Αφορά γενικά εκεί που έχουμε μονοπρόσωπους θεσμούς.

– Δηλαδή σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεστε;

– Θεωρώ ότι και στη Νομική Υπηρεσία μπορεί να υπάρξει ένας διαφορετικός τρόπος κατανομής αρμοδιοτήτων και εξουσιών.

– Να μην είναι μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας δηλαδή;

– Να υπάρχει ο Γενικός Εισαγγελέας που θα είναι ο Σύμβουλος της Κυβέρνησης για τα ζητήματα που αφορούν την Κυβέρνηση και πρέπει να διαμορφωθεί ενδεχομένως όπως λέει και η Επιτροπή της Βενετίας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα διαχωρισμός των ποινικών διώξεων από τον σύμβουλο της Κυβέρνησης για νομικά ζητήματα. Είναι και άλλοι θεσμοί που κατά την άποψή μας μπορούν να λειτουργήσουν σε μία διαφορετική βάση, όπως είναι ο Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, Επίτροπος για το Παιδί κ.λπ. Θεωρούμε ότι η συλλογική σοφία μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Εμείς έχουμε μια άποψη, την οποία εξακολουθούμε να στηρίζουμε. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι σε μια περίοδο που υπάρχει αυτή η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Γενικού Ελεγκτή και διαφαίνεται ότι υπάρχει προσπάθεια για παύση του Γενικού Ελεγκτή από την Κυβέρνηση, εμείς δεν μπορούμε να εγείρουμε τέτοια ζητήματα.

– Όσον αφορά το Κυπριακό, κάνατε αναφορά στην πρόταση που δώσατε στον Πρόεδρο. Τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση;

– Έχετε απόλυτο δίκαιο ότι, όπως παρουσιάζεται η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι λογικό ο καθένας να ανησυχεί και για το πώς θα παρουσιαστεί σε διαπραγματεύσεις. Είναι κατανοητή η ανησυχία που καταγράφεται σε μεγάλη μερίδα του λαού. Έχουμε δύο επιλογές ενώπιον μας. Η μία επιλογή είναι να πούμε ότι με αυτή την Τουρκία δεν συζητούμε. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η πορεία είναι προσδιορισμένη με μαθηματική ακρίβεια. Σιγά- σιγά θα πάμε σε οριστική διχοτόμηση, Δεν συμφωνούμε με όσους θεωρούν ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί η διχοτόμηση διότι πιστεύουμε ότι θα είναι η αρχή για νέες περιπέτειες οι οποίες θα έχουν ως κατάληξη τους σε βάθος χρόνου, τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου από την Τουρκία. Η άλλη επιλογή ποια είναι; Αυτό που υποστηρίζουν ορισμένοι για σκλήρυνση στάσης και διεκδίκηση κυρώσεων από την ΕΕ που να πονούν την Τουρκία και να την υποχρεώσουν να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού. Αυτός ο στόχος είναι εφικτός; Είδαμε τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε σύγκρουση με την Τουρκία αλλά οι κυρώσεις που τις επέβαλαν είναι σαν να τη χαϊδεύουν. Είδαμε τη Ρωσία να είναι σε σύγκρουση με την Τουρκία. Ούτε αυτή κατάφερε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία που να την πονούν και να την υποχρεώσουν να συνεργαστεί. Επέλεξε άλλο δρόμο και αυτή τη στιγμή συνεργάζονται. Βλέπουμε επίσης το πώς αντιδρά η ΕΕ. Από τον Αύγουστο του 2019 η Κυβέρνηση μας λέει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις και πάμε από τρίμηνο σε τρίμηνο και τώρα φτάσαμε στον Μάριο του 2021. Διαπιστώνουμε επίσης ότι όποτε επιχειρείται η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αυτή κινείται προς το αντιδραστικότερο σε ο,τι αφορά το Κυπριακό. Δεν είναι επιλογή λοιπόν να λέμε να τις επιβάλουμε κυρώσεις ή ότι θα πάμε σε λύση ενιαίου κράτους. Τώρα που κάποιοι θέλουν να μη συζητηθεί η Ομοσπονδία εκείνο που τίθεται κάτω δεν είναι το ενιαίο κράτος αλλά η διχοτόμηση. Άρα η μόνη επιλογή κατά την άποψη μας είναι η λύση ΔΔΟ όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Θα είναι εύκολος ο δρόμος σε αυτή την πορεία; Όχι, θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Έχει καταστεί πολύ πιο δύσκολη η προσπάθεια μετά το Κρανς Μοντανά και το παρατεταμένο αδιέξοδο αλλά και τα τετελεσμένα που επιχειρεί η Τουρκία. Όμως, όσο δύσκολα και εάν είναι τα δεδομένα είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε αποτροπή της διχοτόμησης και έχουμε υποχρέωση έναντι της πατρίδας μας και των νέων γενιών, να παλέψουμε για αυτό το στόχο.  Η πρόταση μας σε αυτό ακριβώς στοχεύει. Στο πώς να εκθέσει την Τουρκία και να της αφαιρέσει κάθε άλλοθι για να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσει στη συμφωνημένη λύση ΔΔΟ, δίχως να ξεπερνούμε τις κόκκινες μας γραμμές. Έχουμε αναπτύξει στον Πρόεδρο την άποψη μας. Είπε ότι θα την μελετήσει και θα μας φωνάξει να συζητήσουμε. Θωρώ ότι δεν είναι σωστό πριν συζητήσουμε με τον Πρόεδρο να τη δώσουμε στη δημοσιότητα.

– Σε γενικές γραμμές όμως πού κινείται;

– Κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις. Πώς θα ενθαρρυνθεί η Τουρκία χωρίς να ξεπερνούμε τις κόκκινες γραμμές για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις που είναι ο κύριος στόχος και απ’ εκεί και πέρα το ένα σκέλος αφορά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και το δεύτερο αφορά το σκέλος των υδρογονανθράκων και τι εμείς  προτείνουμε να λεχθεί προς την Τουρκία για να της αφαιρείται το οποιοδήποτε άλλοθι για να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται με αυτό τον προκλητικό τρόπο.