Βάζει αρκετά ψηλά τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, καθορίζοντας τους πολιτικούς στόχους για το μέλλον της ΕΔΕΚ. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος μιλά για τη σχέση «οργής» με τον Γιώργο Λιλλήκα που ξεκίνησε μετά τις προεδρικές εκλογές του 2013 και εξηγεί πώς η ανάγκη για μια εναλλακτική επιλογή αλλά και η απαίτηση των μελών και των δύο κομμάτων οδήγησαν σε συμπόρευση των δύο.

Αναφέρεται επίσης στο κοινό πολιτικό μέλλον των δύο πολιτικών σχηματισμών και στα όσα αναφέρονται περί ένταξης της Συμμαχίας Πολιτών στην ΕΔΕΚ με τη νέα χρονιά. Απαντά επίσης στις φήμες που κυκλοφορούν σε κομματικά πηγαδάκια περί παραχώρησης της έδρας του στη Λεμεσό προς όφελος άλλου υποψηφίου του κόμματος και σχολιάζει επίσης το θέμα της προεδρίας της Βουλής, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Σχολιάζει επίσης την επιστροφή πρώην ΕΔΕΚιτών οι οποίοι θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο στους οποίους αναφέρεται ονομαστικά, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος από πολέμαρχος του Χριστιανισμού έγινε ο πιο φανατικός οπαδός του.

– Οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί. Ποια θα λέγατε ότι είναι τα χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου της ΕΔΕΚ ενόψει βουλευτικών εκλογών; Ποια είναι τα δυναμικά στοιχεία, κατά την άποψή σας;

– Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και ιδιαίτερα το δεύτερο κύμα, η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων ολοκληρώθηκε με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Σε αυτό συνέβαλαν και η αναμονή ολοκλήρωσης της διαδικασίας συμπόρευσης της Συμμαχίας Πολιτών και ο καθορισμός του αριθμού των υποψηφίων της που θα συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια και ο μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων εν δυνάμει υποψηφίων που αποτέλεσε ευχάριστο μεν πονοκέφαλο, αλλά έπρεπε να τύχει και του κατάλληλου χειρισμού. Το κυριότερο χαρακτηριστικό των ψηφοδελτίων είναι ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων που συμπορεύονται με την ΕΔΕΚ στη βάση της Πολιτικής Διακήρυξης-Πρόσκλησης που εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή στις 4 Οκτωβρίου. Σχεδόν σε όλα τα ψηφοδέλτια ο αριθμός αυτών των υποψηφίων κυμαίνεται από 30%-50% του συνόλου. Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα ψηφοδέλτια της ΕΔΕΚ και αποτελεί επιβεβαίωση της αναγνώρισης της σταθερότητας των θέσεων που προβάλλει τόσο στο Κυπριακό όσο και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, αλλά και της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας που το κόμμα εκπέμπει.

– Ποιος ο εκλογικός στόχος; Πού έχετε θέσει τον πήχη και τι σημαίνει εκλογική επιτυχία;

– Ο στόχος είναι σαφής. Αύξηση των ποσοστών σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016 και κατ΄ επέκταση του αριθμού των βουλευτών. Είναι πολύ σημαντικό το ποσοστό να υπερβεί το 7,2% για να μπορέσει η ΕΔΕΚ να διεκδικήσει έδρα και στην τρίτη κατανομή. Η ορθότητα ή όχι των σχεδιασμών μας θα κριθεί από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας στη βάση του σχεδιασμού μας με σύνεση και σοβαρότητα.

– Στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ συμμετέχουν και 11 άτομα από τη Συμμαχία Πολιτών. Τι προνοεί αυτή η συνεργασία και ποια η επόμενη μέρα; Θα έχουμε την απορρόφηση της Συμμαχίας από την ΕΔΕΚ; Αυτό ακούγεται τουλάχιστον…

– Στα ψηφοδέλτια της ΕΔΕΚ όντως συμμετέχουν 11 υποψήφιοι οι οποίοι προέρχονται από τη Συμμαχία Πολιτών, οι οποίοι προτάθηκαν από τα συλλογικά της όργανα, όπως ήταν η συμφωνία των δύο κομμάτων. Η συμφωνία πέραν της συμμετοχής των υποψηφίων προνοεί τη συμπόρευση στη βάση της Πολιτικής Διακήρυξης της 4ης Οκτωβρίου και στοχεύει να επεκταθεί σε διάφορες δράσεις σε βάθος χρόνου. Αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες είναι επικεντρωμένες στις εκλογές και είναι πολύ νωρίς να συζητούμε την ενδεχόμενη ένταξη της Συμμαχίας στην ΕΔΕΚ. Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα μπορεί να κυκλοφορούν πολλές φήμες.

Όμως εκτιμώ ότι θα πρέπει να έχετε ήδη αντιληφθεί ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ μιλούμε μόνο όταν κάτι είναι ολοκληρωμένο και βέβαιο. Δεν έχουμε πρόθεση να δημιουργούμε απλά εντυπώσεις. Αποφεύγουμε τις τοποθετήσεις σε θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στις προτεραιότητές μας είναι να κτίσουμε την προοπτική και το μέλλον του κόμματος στην αξιοπιστία και τη σοβαρότητα. Γνωρίζουμε ότι αυτό στις σημερινές συνθήκες του λαϊκισμού και των ανέξοδων διακηρύξεων είναι δύσκολο. Οι δυσκολίες δεν μας απογοητεύουν, αντίθετα, μας πεισμώνουν. «Αγαθά κόποις κτώνται», έλεγαν οι πρόγονοί μας.

– Από τη σχέση «οργής» πώς καταλήξατε στη συνεργασία με τον Γιώργο Λιλλήκα;

– Αυτό που έχει σημασία δεν είναι πώς καταλήξαμε, αλλά το ότι καταλήξαμε. Επικράτησε το πνεύμα αμοιβαιότητας και η αγωνία για το αύριο. Η επιθυμία μας οι δυνάμεις που έχουν τις ίδιες ή παραπλήσιες θέσεις στο Κυπριακό να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να συμπορευτούν, δίνοντας μια εναλλακτική προοπτική στους πολίτες, ήταν πιο δυνατή από τα όσα μας χώρισαν στο παρελθόν. Το παρελθόν είναι για να μας παραδειγματίζει και όχι να μας ποδηγετεί.  Η συμπόρευση δεν ήταν απλά επιθυμία ή απόφαση των προέδρων, ήταν η ομόθυμη πολιτική βούληση των στελεχών των δύο κομμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι η συμφωνία επικυρώθηκε ομόφωνα από τα συλλογικά όργανα τόσο της ΕΔΕΚ όσο και της Συμμαχίας.

–   Τον Φεβρουάριο του 2019 είχατε γράψει σε ανάρτησή σας: «Όσο και να προκαλεί ο κύριος Γιώργος Λιλλήκας για δημόσια αντιπαράθεση δεν πρόκειται να του κάνω το χατίρι. Δεν συζητώ με πολιτικά αναξιόπιστα πρόσωπα». Αναφορά με φόντο προοπτική συνεργασίας στις ευρωεκλογές. Τι άλλαξε σήμερα και απέκτησε πολιτική αξιοπιστία για συνεργασία ο Γιώργος Λιλλήκας;

– Τις διαφωνίες μου με τον Γιώργο Λιλλήκα ποτέ δεν τις απέκρυψα.  Αφορούσαν τα όσα επακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του 2013. Στις ευρωεκλογές οι σχεδιασμοί της ΕΔΕΚ ήταν διαφορετικοί και ως πρόεδρος όφειλα να προωθήσω την υλοποίησή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακολουθώντας και την ανάλογη τακτική. Όσον αφορά στις σημερινές εξελίξεις, νομίζω ότι ήδη απάντησα.

– Ήταν απαίτηση από μέρους της ΕΔΕΚ η μη υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα; Αυτό λέγεται. Υπάρχει κάποια συμφωνία για συνεργασία μαζί του κατά κάποιον τρόπο; Θα υπάρξει πολιτική αξιοποίησή του;

– Η ΕΔΕΚ δεν έθεσε κανέναν όρο στη Συμμαχία ή σε όσους αποφάσισαν ως προσωπικότητες να συμπορευτούν μαζί της. Η βάση της συμπόρευσης, όπως ήδη ανέφερα, είναι η Πολιτική Διακήρυξη της 4ης Οκτωβρίου. Η απάντηση της ΕΔΕΚ στη θετική ανταπόκριση της Συμμαχίας για διερεύνηση της δυνατότητας συμπόρευσης ήταν συγκεκριμένη. Μπορεί να γίνει στη βάση τριών παραμέτρων. 1. Πολιτικό πλαίσιο της συμπόρευσης να είναι η Διακήρυξη. 2. Τα ψηφοδέλτια θα φέρουν το όνομα της ΕΔΕΚ, και 3. Στα ψηφοδέλτια μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 11 υποψήφιοι που θα υποδειχθούν από τη Συμμαχία. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν είχαμε καμιά εμπλοκή στις εσωτερικές διαδικασίες και διεργασίες της Συμμαχίας. Από τη στιγμή που η απάντηση ήταν θετική, προσπαθούμε με ειλικρίνεια, διαφάνεια και ισοτιμία να κτίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες συμπόρευσης για να έχουμε το καλύτερο δυνατόν εκλογικό αποτέλεσμα.

–  Υπήρξαν και άλλες επιστροφές στην ΕΔΕΚ, οι οποίες συζητήθηκαν, όπως αυτή του Μάριου Χαννίδη, ο οποίος είχε αποχωρήσει κατηγορώντας το κόμμα σας για ακραίες θέσεις. Τι άλλαξε σήμερα;

 – Εκτός από την επιστροφή του Μάριου Χαννίδη, επέστρεψαν και ο Γιώργος Γεωργίου και ο Ξενάκης Κυριακίδης. Επαναδραστηριοποιήθηκαν αποστασιοποιημένα στελέχη όπως ο Γιώργος Βαρνάβας, ο Αντώνης Κουταλιανός, ο Λύσανδρος Λυσάνδρου, ο Σπύρος Χριστοφίδης και άλλοι. Επιπρόσθετα ο Χρίστος Ιακώβου και η Νατάσα Ιωάννου συνεχίζουν τη συμπόρευσή τους με την ΕΔΕΚ.

Στον κατάλογο συμπόρευσης έχουν προστεθεί ο Στέλιος Γεωργίου, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Στροβόλου, ο Πέτρος Ασσιώτης, ο Δημήτρης Σοφοκλέους, ιατρός ακτινολόγος, ο Βίκτωρας Ακάμας, δικηγόρος, ο Χρήστος Κιτρομηλίδης, ασφαλιστής, ο Γιάννης Σταυρινός, διευθυντής επιχείρησης, ο Μαρίνος Ευσταθίου, πιλότος, η Μαρία Περατικού, εκπαιδευτικός-λογοτέχνης, ο Μάριος Πρίαμος και αρκετοί άλλοι. Η περίπτωση του Μάριου Χαννίδη είναι γεγονός ότι σχολιάστηκε ιδιαίτερα λόγω κάποιων δηλώσεών του στο παρελθόν.

Από τη στιγμή που ο ίδιος θέλησε να επιστρέψει και να συστρατευτεί αποδεχόμενος την Πολιτική Διακήρυξη, αναθεωρώντας τις προηγούμενες θέσεις του, η ΕΔΕΚ δεν είχε κανένα λόγο να αρνηθεί. Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Παρατηρείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο Απόστολος Παύλος από διώκτης του Χριστιανισμού έγινε ο μεγαλύτερος ιεραπόστολος για τη διάδοσή του. Το έχω τονίσει πολλές φορές ότι όσοι ειλικρινά θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθειά μας είναι ευπρόσδεκτοι, μπορούμε να τους δώσουμε και δεύτερη και καμιά φορά και τρίτη ευκαιρία.

Δεν θέλω ο επόμενος να παραλάβει την ΕΔΕΚ όπως την παρέλαβα…

– Είναι η τελευταία θητεία σας στην προεδρία και διανύσατε σχεδόν τη μισή. Ποιοι οι επόμενοι στόχοι σας μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας σας και ποια η επόμενη μέρα;

– Με βάση το καταστατικό του κόμματος, έχω δικαίωμα να διεκδικήσω ακόμα μία πενταετή θητεία στην προεδρία, που κανονικά θα λήγει μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2026. Επί του παρόντος απομένει να ολοκληρώσουμε τους στόχους που θέσαμε με τους συνεργάτες μου για την πενταετία 2016-2021.

Οι πλείστοι από αυτούς έχουν υλοποιηθεί, όμως απομένει να υλοποιηθεί ο πλέον σημαντικός που αφοράσ τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές του 2021. Μετά θα ακολουθήσει ένας νέος σχεδιασμός για την πενταετία 2021-2026, ο οποίος θα καθορισθεί ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου του 2021. Ο κεντρικός μακροπρόθεσμος στόχος είναι η παράδοση στον επόμενο πρόεδρο ενός οικονομικά εύρωστου, εκλογικά ενισχυμένου και πολιτικά αξιόπιστου κόμματος. Σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελα ο επόμενος πρόεδρος να παραλάβει την ΕΔΕΚ στην οικονομική και οργανωτική κατάσταση που την παρέλαβα.

Απαλλαγή και από τα δύο κράτη και από τη ΔΔΟ

–  Αυτή η αλλαγή θέσεων και στάσεων έναντι προσώπων στην πολιτική δεν θεωρείτε ότι είναι φαινόμενα που συνδράμουν και στην πολιτική απαξίωση της κοινωνίας; 

 – Από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν υπάρχει αλλαγή θέσεων. Οι θέσεις καθορίζονται από τις προτάσεις που το κόμμα διατυπώνει στα διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως είναι το Κυπριακό, τα κοινωνικά και οικονομικά, η εσωτερική διακυβέρνηση. Σε αυτά τα θέματα οι προτάσεις διαμορφώνονται με βάση την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του κόμματος. Από αυτές καθορίζεται αμφίδρομα και η σχέση με τα πρόσωπα. Εάν κάποιο στέλεχος στην πορεία του χρόνου αναθεωρήσει τις απόψεις του και αποφασίσει να συμπορευτεί με την ΕΔΕΚ δεν θα του το αρνηθούμε, αρκεί να μην έχει υποπέσει σε ποινικά παραπτώματα.

Η απαξίωση που οι πολίτες εκφράζουν έναντι των πολιτικών και των κομμάτων προέρχεται κυρίως από τις πελατειακές σχέσεις, την ευνοιοκρατία, την καταστρατήγηση της αξιοκρατίας για να εξυπηρετηθούν οι ημέτεροι, το  βόλεμα που επιχειρείται με κύριους πρωταγωνιστές τους εκάστοτε κυβερνώντες. Όμως η μεγαλύτερη απαξίωση των πολιτών είναι αποτέλεσμα των σκανδάλων και της συγκάλυψής τους, ώστε κάποιοι επώνυμοι ή και ανώνυμοι με την ανοχή ή/και εμπλοκή πολιτικών και κομμάτων να αποκομίζουν εκατομμύρια σε μια περίοδο όπου μεγάλο μέρος των πολιτών φτωχοποιείται. Όσο η Πολιτεία αδιαφορεί και τα συγκαλύπτει τόσο η απαξίωση θα μεγαλώνει. Το τονίσαμε πολλές φορές: η ΕΔΕΚ έχει ανοικτό μέτωπο σύγκρουσης με τη διαπλοκή. Τα τελευταία χρόνια αποκαλύψαμε αριθμό σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν δημόσιοι λειτουργοί και πολιτικά πρόσωπα. Δυστυχώς, με πολιτικές παρεμβάσεις και εισαγγελικές ευθύνες συγκαλύφθηκαν.

Ζητούμε εδώ και χρόνια να ανοίξουν ξανά οι σχετικοί φάκελοι των σκανδάλων της τελευταίας 20ετίας, όπως του Χρηματιστηρίου, του τραπεζικού τομέα, της οικονομικής κρίσης του 2012-13, της παράνομης μεταφοράς καταθέσεων στο εξωτερικό πριν από το κούρεμα, των αξιογράφων, των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, του Ακτινοθεραπευτικού του Νοσοκομείου Λεμεσού, του μαγνητικού τομογράφου του Νοσοκομείου Λευκωσίας, των Κυπριακών Αερογραμμών. Οι φάκελοι αυτών των σκανδάλων σκόπιμα παραμένουν ερμητικά κλειστοί. Για το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων (έκδοση διαβατηρίων) από το 2016 η ΕΔΕΚ ζήτησε ενημέρωση. Δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση. Όμως και η στάση των πολιτών δεν συμβάλλει στην κάθαρση. Η αποστασιοποίηση και η αποχή αποδυναμώνουν την προσπάθεια για κάθαρση, ευνοούν τη συνέχιση των σκανδάλων και τη διαπλοκή. Οι πολίτες οφείλουν και πρέπει να τιμωρούν με τρόπο υπεύθυνο και δημοκρατικό, με την ενεργή συμμετοχή και κυρίως με την ψήφο τους. Δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Αυτή η τοποθέτηση στην ουσία ηθελημένα ή άθελα συνιστά αποποίηση ευθυνών και έμμεση συγκάλυψη. Οι πολίτες πρέπει να ερευνούν, να προβληματίζονται προτού αποφασίσουν σε ποιους θα δώσουν την ψήφο τους.

– Ποια η ανάγνωσή σας για το πολιτικό σκηνικό σήμερα; Πανδημία, οικονομική κρίση, σκάνδαλα διαφθοράς, και ποια η σοσιαλιστική πρόταση που φέρνει η ΕΔΕΚ;

– Η ερώτηση αυτή αφορά μια ολόκληρη συνέντευξη. Επιγραμματικά. Για την πανδημία είμαστε το μόνο κόμμα που οι προτάσεις μας κάλυπταν ολόκληρο το φάσμα της διαχείρισής της, το ιατρικό, το οικονομικό, το κοινωνικό, ακόμα και το πώς η Κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της σε ρευστότητα δεδομένης της μείωσης των εσόδων του κράτους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Για την οικονομική κρίση θα υπενθυμίσω ότι από το 2003 στις ομιλίες μου για τους προϋπολογισμούς στη Βουλή πρότεινα ότι η κυπριακή οικονομία για να αποκτήσει μακροοικονομική σταθερότητα θα πρέπει να σταματήσει να στηρίζεται μόνο στον τουρισμό και τον κατασκευαστικό τομέα, σε δύο τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους σε εξωγενείς παράγοντες, και ότι θα έπρεπε να αναπτυχθούν νέοι καινοτόμοι τομείς της πρωτογενούς και δευτερογενούς οικονομίας. Η πρότασή μας περιλάμβανε και την κατασκευή έργων ανταποδοτικού χαρακτήρα για να μπορεί η οικονομία να ανατροφοδοτείται. Όσον αφορά στη διαφθορά, αποκαλύψαμε στη Βουλή σωρεία σκανδάλων για τα οποία κανένας εμπλεκόμενος δεν τιμωρήθηκε, αντίθετα, κάποιοι έτυχαν και προνομιακής αναβάθμισης. Η πρόταση της ΕΔΕΚ ήταν και παραμένει σταθερή, μηδενική ανοχή, διαφάνεια, κάθαρση και παραδειγματική τιμωρία όσων ενέχονται σε σκάνδαλα.

– Ποια η εκτίμησή σας όσον αφορά στο Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις; 

– Η τυχόν εμπλοκή σε μια νέα διαδικασία στη βάση αρχικά μιας άτυπης και στη συνέχεια κανονικής πενταμερούς διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά ενδέχεται να οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε νέες υποχωρήσεις που θα βοηθήσουν την Τουρκία να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα πολιτικά κέρδη. Να υπενθυμίσω ότι στο Grans Montana πήγαμε είτε να βρούμε λύση είτε να εκτεθεί η Τουρκία για την αδιαλλαξία της.

Τελικά η διάσκεψη κατέρρευσε λόγω της προκλητικής στάσης της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία πιστώθηκε με εποικοδομητική στάση και η ελληνοκυπριακή πλευρά χρεώθηκε το 50% της αποτυχίας. Επιπρόσθετα το πλαίσιο των 6 σημείων του Γ.Γ. του ΟΗΕ βρίσκεται σχεδόν στην ολότητά του εκτός του Καταστατικού Χάρτη, των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η ΕΔΕΚ προτείνει για την αποφυγή κινδύνων που ελλοχεύουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιμείνει σε σχέση με τη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών στην απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ της 13ης Μαΐου του 1983 που προτείνει τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος, δηλαδή της πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, του επαναπατρισμού των εποίκων, της επιστροφής των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας στις περιουσίες τους και της κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων. Θα πρέπει με προσεκτικούς χειρισμούς σταδιακά να απαλλαγούμε τόσο από την προοπτική των δύο κρατών όσο και από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία αποτελεί λύση τουρκικών προδιαγραφών και την πλέον νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης της πατρίδας μας, ενώ την ίδια στιγμή κατοχυρώνει την επικυριαρχία της Τουρκίας σε ολόκληρη την Κύπρο.

Προεδρία Βουλής και… παραχώρηση έδρας

–   Ακούγεται ότι θα αποποιηθείτε την έδρα σας στη Βουλή για χάρη άλλου υποψηφίου στη Λεμεσό. Ισχύει ένα τέτοιο σενάριο;

– Είναι συνηθισμένο φαινόμενο παραμονές εκλογών να κυκλοφορούν φήμες και «ειδήσεις». Η ΕΔΕΚ επικεντρώνεται στην υλοποίηση των στόχων της στο πλαίσιο του σχεδιασμού της. Για την επίτευξή τους θα καταθέσουμε το σύνολο των δυνάμεών μας. Αυτή η εκλογική διαδικασία είναι πολύ σημαντική. Πέραν των όσων ανέφερα προηγουμένως, η αύξηση των ποσοστών και του αριθμού των βουλευτών θα τερματίσει και την προσπάθεια αμφισβήτησης της ΕΔΕΚ που καλλιεργείται από διάφορους κύκλους εδώ και αρκετά χρόνια. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε δύο φορές, το 2016 όπου στόχευε η ΕΔΕΚ να μην εισέλθει στη Βουλή ή να μην είναι η 4η κοινοβουλευτική δύναμη και το 2019 στις ευρωεκλογές για να μην εκλέξει ευρωβουλευτή. Για τις εκλογές του 2021 ενδεχομένως να επιστρατευτούν άλλοι μηχανισμοί και άλλη τακτική. Είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε.

– Το κεφάλαιο Προεδρία Βουλής θα σας ενδιέφερε; 

– Είναι πολύ νωρίς κάποιος να σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δε περισσότερο όταν η υλοποίησή του εξαρτάται από τρίτους παράγοντες που μπορεί να έχουν διαφορετικούς σχεδιασμούς. Η μέχρι σήμερα παρουσία μου στο πολιτικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας νομίζω ότι έχει επιβεβαιώσει ένα γεγονός, στην προτεραιότητα των επιλογών μου βρίσκονται η ΕΔΕΚ και η πατρίδα μας και όχι η ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών.