Τις λέξεις της καρδιάς, τις ακούει η σκέψη για να δράσει. Τα συναισθήματα  απελευθερώνονται, με τον λόγο του ελεύθερου συνειρμού. Μια αιτία αληθινή ή φανταστική, προκαλεί τα αρνητικά ή τα θετικά συναισθήματα. Βιώνοντας τη συγκίνηση μέσα από τη γραφή, δημιουργούνται συνθήκες πραγμάτωσης των θέλω. 

Σαν ένα φύλλο στον άνεμο η ζωή μας ή σαν ένα δεντρί που φυτρώνει με ρίζες απόφασης να καρπίσει μέσα στην ανθεκτικόττητα. Εκείνο που κάνει δύο ανθρώπους να συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο στις ίδιες συνθήκες κάποιου προβλήματος, είναι ο τρόπος που διδάχτηκαν να εκφράζονται και ο τρόπος που τους εξέφρασαν συναισθήματα. Τα θετικά συναισθήματα που ελευθερώθηκαν, καθορίζουν τις αποφάσεις, τις δράσεις και τους οραματισμούς. Κάθε τώρα καθορίζεται από ένα παρελθόν και καθορίζει ένα μέλλον.

Οι δύσκολες καταστάσεις πάντα θα υπάρχουν, ο αρχιτέκτονας της σκέψης χτίζει με ένα εκφραστικό ποίημα ή με μια παρακατάθεση σκέψεων σε ένα ημερολόγιο τα νιώθω του, την πραγματικότητα του. Η καταγραφή των βιωμάτων και των επιθυμιών βοηθά στην αυτο-αναγνώριση και αυτο-πειθαρχία. Σαν τα βαρίδια των αντιφάσεων μέσα στη θάλασσα του νου, γίνουν ασήκωτα, ο άνθρωπος θα βρει άμυνα την εγκατάλειψη, την απαξίωση, την αποχή από τα ταξίδια και τη χαρά τη ζωής.

Η λογοτεχνική δημιουργική έκφραση με ελεύθερο συνειρμό και η αποτύπωση των συναισθημάτων, βοηθά τη μη στερεότυπη σκέψη και τη διέγερση της φαντασίας για πρωτοτυπία. Κριτήριο καλής γραφής δεν αποτελεί μόνο η έμπνευση και η εφαρμογή των κανόνων αλλά η απελευθέρωση της σκέψης και των συναισθημάτων σε αλληλένδετες αφομοιωμένες λέξεις και εκφράσεις που να συγκινούν τον αναγνώστη και να τον μεταφέρουν σε μια δική του συναισθηματική κατάσταση.

Η εξωτερίκευση του εσωτερικού κόσμου αποτελεί τη λύτρωση από τα αδιέξοδα. Αυτό το  θεραπευτικό μέσο βοηθά την έξοδο από επώδυνες καταστάσεις και αποπροσανατολισμούς. Η προσέγγιση της ελεύθερης δημιουργικής γραφής με εμψυχωτικό τρόπο ενισχύει την αυτονομία και την πλάγια σκέψη. Η δύναμη της φαντασίας δημιουργεί συνθήκες ψυχαγωγίας. Οι προσδοκίες, οι ανάγκες και οι εμπειρίες εκφράζονται με εικόνες και σύμβολα, με τη ζωγραφική των λέξεων σε ένα ποίημα, διήγημα, παραμύθι, ιστορία… έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να αφουγκράζεται τα μηνύματα και τα συναισθήματα. 

Η ανάλυση της αυθόρμητης γραφής, βοηθά στην ανεύρεση λύσεων και καινούργιων προγραμματισμών για συνεχή αυτο-βελτίωση και ανακάλυψη του προσωπικού νοήματος ζωής. Κάθε άτομο αντικρίζει με άλλα μάτια ένα θέμα γραφής γιατί έχει άλλες εμπειρίες και πεποιθήσεις. Οι λόγοι που οδηγούν ένα συγγραφέα να γράψει, θα καθορίσουν την εκφραστικότητά του. Οι γνώσεις που πήρε μεταποιούνται σε εκφράσεις διδακτικές πρώτα προς τον ίδιο και τους αναγνώστες. 

Η έκφραση του ψυχικού κόσμου από τους προβληματισμούς ή των συναισθημάτων ενθουσιασμού και αγάπης με τον γραπτό λόγο, δημιουργεί μιαν αποτελεσματική αποστολή την ψυχική υποστήριξη και της εσωτερικής ειρήνης. Η ευτυχία γίνεται καθημερινή υπόθεση μέσα στην έκφραση των συναισθημάτων και την διαχείριση τους.

 *Γυμνάστρια-Εμψυχώτρια