Ιδιοκτήτης οικίας στη Λευκωσία έθεσε σε λειτουργία ηλεκτρική εστία μαγειρέματος κατά λάθος και αναχώρησε από την οικία, με αποτέλεσμα μικρό γκαζάκι υγραερίου που βρισκόταν στην αναμμένη ηλεκτρική κεραμική εστία να υπερθερμανθεί και να εκραγεί.

Σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι στις 11.25 μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από Πυροσβεστικό Σταθμό Πύλης Πάφου ανταποκρίθηκαν με δυο πυροσβεστικά οχήματα για κατάσβεση της πυρκαγιάς. Τελικά αυτή κατασβέστηκε πριν την άφιξη της Π.Υ. από μονή της. Προκλήθηκαν ζημιές σε εξοπλισμό της κουζίνας.

Εξάλλου στις 18.55 η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε πυρκαγιά σε διώροφη οικία στην Γεροσκήπου. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο η ώρα 19.19. Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν δύο πολυθρόνες, ρουχισμός και ένα κλιματιστικό στο καθιστικό της οικίας. Από τον καπνό και την θερμότητα έπαθαν ζημιές η βαφή και ηλεκτρική εγκατάσταση της οικίας. Δεν κινδύνευσε κανένας.

Οι ένοικοι ήταν στη βεράντα τη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνήθηκαν σε συνεργασία με την Αστυνομία και την ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία. Η πυρκαγιά φαίνεται να προκλήθηκε από ηλεκτρικό πρόβλημα σε μικρή συσκευή εξοικονόμησης ενέργειας (μετασχηματιστή) που ήταν ενωμένη με το κεντρικό πίνακα διανομής ενέργειας μέσα στο καθιστικό της οικίας.

Επίσης γύρω στις 05.28 η ΠΥ ανταποκρίθηκε σε φωτιά σε όχημα το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο σε ανοιχτό χώρο στάθμευσης μέσα στην χονδρική αγορά φθαρτών Λευκωσίας. Ανταποκρίθηκαν μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από Πυροσβεστικό Σταθμό Καϊμακλίου  με ένα πυροσβεστικό όχημα. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο η ώρα 05.37. Το όχημα έπαθε ζημιά στο χώρο της μηχανής. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνήθηκαν σε συνεργασία με την Αστυνομία και  η πυρκαγιά φαίνεται να προκλήθηκε από ηλεκτρικό/μηχανικό πρόβλημα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πληροφορεί το κοινό ότι κυρίως λόγω των ψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων που αναπτύσσονται κατά τόπους , ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης πυρκαγιών είναι σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού»​.

“Απευθύνουμε έκκληση προς το κοινό να αποφεύγει ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιές. Επιπρόσθετα καλούμε το κοινό , σε περίπτωση που αντιληφθεί καπνό η φωτιά να τηλεφωνά άμεσα στο 112 ( Πυροσβεστική Υπηρεσία) ή στο 1407 ( Τμήμα Δασών)”, αναφέρει η ΠΥ.

Συνολικά η Πυροσβεστική από τις 06.00 το πρωί της 3ης Ιουλίου μέχρι και τις 06.00 σήμερα ανταποκρίθηκε σε 37 κλήσεις για βοήθεια, 28 πυρκαγιές και 9 ειδικές εξυπηρετήσεις.

 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ