Την ακαταστασία των προηγούμενων δεκαετιών σε ό,τι αφορά τη λειτουργία, τον έλεγχο και την ασφάλεια που προσφέρουν στα άτομα που φιλοξενούν τα κέντρα αποκατάστασης στην Κύπρο, επιχειρεί να νοικοκυρέψει το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση του υπουργού Υγείας, ρυθμίζει την ίδρυση, τη λειτουργία και τον έλεγχο των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης «τα οποία παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία, ώστε αυτά να καθίστανται ικανά να διατηρούν την ανεξαρτησία τους, τη μέγιστη ή πλήρη σωματική, πνευματική, κοινωνική και επαγγελματική ικανότητά τους και την πλήρη ενσωμάτωση και συμμετοχή στις διάφορες πτυχές της ζωής τους». 

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, με τον προτεινόμενο νόμο «επιδιώκεται η κάλυψη νομοθετικού κενού που υφίσταται ως προς την αδειοδότηση και λειτουργία τέτοιων κέντρων, τα οποία έχουν ως στόχο και σκοπό την παροχή υπηρεσιών και την ενίσχυση των ικανοτήτων και της λειτουργικής αυτονομίας των ασθενών, καθώς και των ατόμων με αναπηρία αλλά και άλλων ασθενών σε όλο το φάσμα της κοινωνικής, προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής, καθώς και στην εκπαίδευση». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανύπαρκτα στην Κύπρο τα κέντρα αποκατάστασης

Το νομοσχέδιο, «συνάδει και επιτυγχάνει την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, ως προς το δικαίωμα τους σε πρόσβαση σε υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης, περιλαμβανομένης της πρόσβασης σε υποβοηθητικές συσκευές και υποστηρικτικές τεχνολογίες. Διασφαλίζει επίσης, το δικαίωμα των ασθενών στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε ολόκληρο το φάσμα τους, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών αποθεραπείας μέσα από πολυθεματική προσέγγιση και σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα που διέπουν την παροχή τέτοιων υπηρεσιών από εξειδικευμένα προς τον σκοπό αυτό κέντρα». 

Συγκεκριμένα, καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την ίδρυση και τη λειτουργία των κέντρων, στις οποίες περιλαμβάνονται τόσο τα απαραίτητα κτηριακά και αρχιτεκτονικά πρότυπα, όσο και τα ελάχιστα κριτήρια για τις υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης που θα προσφέρουν. 

Επιπρόσθετα, επιβάλλεται ορισμός «κατά νόμο υπεύθυνου ατόμου» για το κάθε κέντρο, ενώ ρυθμίζεται και το θέμα του γενικού και ειδικού εξοπλισμού που θα πρέπει να διαθέτει. Καθορίζονται, επίσης, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που θα προσφέρονται ανά θεματική ομάδα, καθώς και το οργανόγραμμα για τη στελέχωση του με το απαραίτητο προσοντούχο προσωπικό. 

Περαιτέρω, μέσω του νομοσχεδίου επιβάλλεται η θέσπιση οργάνων ελέγχου και εποπτείας των κέντρων αυτών, όπως είναι ο «Έφορος Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης» και η «Συμβουλευτική Επιτροπή Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης», η οποία θα διορίζεται από τον υπουργό Υγείας. 

Ταυτόχρονα, ρυθμίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα ασκείται ο έλεγχος στα συγκεκριμένα κέντρα μέσω του μηχανισμού ελέγχου και αδειοδότησης τους, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την εξουσιοδότηση εντεταλμένων επιθεωρητών οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα της επιβολής διοικητικού προστίμου. 

Τέλος, προνοείται η εισαγωγή ειδικών και μεταβατικών ρυθμίσεων «για μονάδες που είναι αδειοδοτημένες δυνάμει άλλων νόμων της Δημοκρατίας, οι οποίες κατά την έναρξη ισχύος του προτεινόμενου νομοσχεδίου παρέχουν αι υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα, με τις κατάλληλες προσαρμογές να αδειοδοτηθούν εάν το επιθυμούν, ως Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης υπό τη μορφή της Τμηματοποιημένης Μονάδας». 

Όπως ανέφερε στην πρόταση του προς το Υπουργικό, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, «το Νομοσχέδιο αποτελεί μια εκ των προτεραιοτήτων του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της γενικής αναδιάρθρωσης του τομέα της Υγείας και ετοιμάστηκε μέσω της διαδικασίας αγοράς υπηρεσιών από νομικό πρόσωπο (Συμβουλευτικό Οίκο), σύμφωνα με τον περί Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων Νόμο του 2016». 

Στη συνέχεια τέθηκαν σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και κατόπιν επεξεργασίας, «κάποιες εκ των εισηγήσεων, οι οποίες κρίθηκαν συμβατές με το πνεύμα και τον σκοπό του Νομοσχεδίου ενσωματώθηκαν σε αυτό». 

Υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης

Μέσα από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, καθορίζονται όλες οι υπηρεσίες που θα πρέπει τα κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης να προσφέρουν τα άτομα που εξυπηρετούν. 

Όπως περιγράφεται στον προτεινόμενο νόμο, με τον όρο «υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης» νοούνται «οι πλήρεις υπηρεσίες και προγράμματα ένταξης και αποκατάστασης, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς ασθενείς και άτομα με αναπηρίες: Λόγω ασθένειας ή/και εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου, τραυματισμού ή άλλης αιτίας, εκ γενετής ή επίκτητες. Ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, απασχόλησης, εκπαίδευσης και κοινωνικών υπηρεσιών τα κέντρα θα πρέπει να καταστήσουν τα άτομα αυτά ικανά να επιτύχουν και να διατηρήσουν μέγιστη ανεξαρτησία, πλήρη σωματική, πνευματική, κοινωνική και επαγγελματική ικανότητα και πλήρη ενσωμάτωση και συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της ζωής, χρησιμοποιώντας υποβοηθητικές συσκευές και μεθόδους αποκατάστασης ή/και υποστηρικτικές τεχνολογίες ειδικά σχεδιασμένες γι’ αυτούς».