Ο καθηγητής Vernon Van Heerden, διευθυντής της Γενικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, του Τμήματος Αναισθησιολογίας, Κρίσιμης Φροντίδας και Πόνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah στην Ιερουσαλήμ, παραχώρησε συνέντευξη και μοιράστηκε την εμπειρία του από την παροχή βοήθειας σε ασθενείς που προσπαθούν να ανακάμψουν από τον κορωνοϊό Covid-19, τους τελευταίους δύο μήνες. Χάρη στην εξειδίκευση και την πολύ μεγάλη εμπειρία του, ο δρ Van Heerden έχει πολύ ενεργό εμπλοκή στη διαχείριση της πανδημίας στο Ισραήλ και δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις που κάνουν σήμερα άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, την ώρα που αρκετές ειδήσεις στο διαδίκτυο αποπροσανατολίζουν, αντί να αποσαφηνίζουν την πραγματική κατάσταση. 

Ποιες είναι οι πιθανότητες κάποιου ασθενή που εισάγεται στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας, να αποθεραπευτεί; 

Μόνο μία μικρή μερίδα των ασθενών που έχουν τον ιό καταλήγουν στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας και οι περισσότεροι από αυτούς θα αποθεραπευτούν. Τα ποσοστά θνησιμότητας μοιάζουν τρομακτικά, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού ασθενών που έχουν τον ιό, αλλά μόνο το 1-3% περίπου των ανθρώπων αυτών θα καταλήξουν από τον ιό. Σημειώστε ότι ετησίως από την απλή γρίπη χάνουν τη ζωή τους 250.000-600.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Ο διασωληνωμένος ασθενής αφού ιαθεί και λάβει εξιτήριο, παραμένει με μία μόνιμη τρύπα στον λαιμό; 

Μόνο οι διασωληνωμένοι ασθενείς για περισσότερο από 10-14 ημέρες, υποβάλλονται σε τραχειοστομία – και η τραχειοστομία είναι προσωρινή και απομακρύνεται όταν ο ασθενής αναρρώσει εντελώς.  

Κινδυνεύει να κολλήσει ο ασθενής ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, νοσηλευόμενος στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας; 

Το ποσοστό δευτερογενούς βακτηριακής μόλυνσης σε ασθενείς με αυτόν τον κορωνοϊό είναι στην πραγματικότητα αρκετά χαμηλό.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας σχετικά με αυτή την πανδημία; 

Το τι συνέβη στην Κίνα θεωρώ ότι είναι ενδεικτικό του πώς συμπεριφέρεται η συγκεκριμένη πανδημία – διαρκεί αρκετούς μήνες, με μία κορύφωση στους τρεις με τέσσερις μήνες και μετά εξασθενεί. Θεωρώ, πως δεν θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στην κανονικότητά νωρίτερα από αυτό το χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι ο κίνδυνος ενός δεύτερου ή και τρίτου κύματος πανδημίας είναι υπαρκτός, αν δεν διατηρηθούν τα αυστηρά μέτρα κατά της μετάδοσης του ιού. Μέσα στους επόμενους 12 μήνες, πιθανότατα θα έχουμε στα χέρια μας πιο αποτελεσματικές θεραπείες και κάποιο εμβόλιο και τότε σαφώς θα είμαστε πιο ασφαλείς. Αυτό το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε τώρα μέσω της καραντίνας και της κοινωνικής απομόνωσης, είναι να μειώσουμε το μέγεθος της κορύφωσης των περιπτώσεων και να επιτύχουμε την επιβράδυνση της εξάπλωσής του-ώστε τα νοσοκομεία να μην υπερκορεστούν, όπως έγινε στην Ιταλία και στην Ισπανία. 

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο; 

Παραμένοντας στο σπίτι, αποφεύγοντας συναντήσεις πολλών ατόμων, διατηρώντας αποστάσεις τουλάχιστον δύο μέτρων, φορώντας μάσκα όταν βρισκόμαστε με κόσμο, πλένοντας τα χέρια με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό χεριών. Ειδικά οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να παραμείνουν απομονωμένοι στο σπίτι τους. 

Υπάρχουν στο Ισραήλ περιπτώσεις παιδιών που νόσησαν σοβαρά από τον ιό;

Στα παιδιά ο ιός εμφανίζεται σε ήπια μορφή. Υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις που τα παιδιά αρρωσταίνουν και χρειάζονται νοσηλεία ή εντατική φροντίδα. Γι’ αυτό είναι τόσο επικίνδυνο – τα παιδιά μπορεί να φαίνονται εντελώς καλά, αλλά να είναι φορείς και μολύνουν τους ανθρώπους γύρω τους. Έτσι, οι παππούδες και τα εγγόνια δεν πρέπει να βρίσκονται μαζί.

Θεωρείτε ότι τα γρήγορα τέστ (εξπρές) είναι αποτελεσματικά; 

Πρόκειται για σχετικά αποτελεσματικές εξετάσεις ελέγχου, αλλά δεν είναι πανάκεια. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει συμπτώματα και δεν αισθάνεται καλά αλλά τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι «αρνητικά ως προς τον κορωνοϊό», τότε είναι καλύτερα ο ασθενής αυτός να παραμείνει σε απομόνωση.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο καθηγητής Van Heerden είναι διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah από το 2012. Προηγουμένως, εργάστηκε ως Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο Sir Charles Gairdner στο Περθ της Αυστραλίας για 10 χρόνια, ενώ δίδασκε ως κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Western στην Αυστραλία. Ο καθηγητής Van Heerden έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 120 άρθρα και έχει τεράστια ερευνητική εμπειρία. 

Είναι, επίσης, επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει άδεια από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε διεθνείς ασθενείς εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.