Πιο πολύ κράτησαν την αισιοδοξία για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεών τους παρά τον τζίρο που κατέγραψαν, οι επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου χθες στη Λάρνακα. Μετά από δύο σχεδόν μήνες λήθαργο στην εμπορική κίνηση, αλλά ταυτόχρονα και τη μειωμένη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, η πόλη του Ζήνωνα θύμισε κάπως τον γνώριμο εαυτό της, παρόλο που δεν λειτούργησαν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως ειδών ένδυσης, υπόδησης και σουβενίρ για τουρίστες. Η απουσία τουριστών ήταν αισθητή, καθώς υπό άλλες συνθήκες αυτή την περίοδο έκαναν την παρουσία τους.
 
Αρκετοί καταστηματάρχες στις οδούς Ερμού και Κιτιέως ανέφεραν στον «Φ» ότι θα είναι σε θέση για να αποκρυσταλλώσουν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για το πώς θα κινηθεί η αγορά της πόλης, σε μια περίπου εβδομάδα. Μη υποτιμώντας φυσικά τον παράγοντα τουρισμός, τουλάχιστον από τον Ιούλιο και μετά, ως σημαντική προϋπόθεση για ουσιαστική και βελτιωμένη ανάκαμψη των επιχειρήσεών τους. Επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι παράγοντες όπως η συνεχιζόμενη ανεργία για χιλιάδες ξενοδοχειακούς υπαλλήλους αλλά και οι μειώσεις μισθών για άλλους υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν επίσης αρνητικό στοιχείο στην προσπάθεια της μέγιστης δυνατής ανάκαμψης.  
 
Σημειώνεται πως αριθμός καταστημάτων επέλεξε να μην ανοίξουν χθες. Όπως ανέφεραν συνάδελφοί τους πρόκειται για περιπτώσεις ιδιοκτητών, που μάλλον θα αναμένουν να δουν πώς θα πάει η συνέχεια με τα περιοριστικά μέτρα αλλά και με την αντίδραση του καταναλωτικού κοινού. 
Άνθρωποι περπάτησαν στις Φοινικούδες και την παραλία Μακένζι και κάποιοι αψήφησαν τον σχετικά κρύο καιρό και μπήκαν στη θάλασσα.
 
Ερασιτέχνες ψαράδες με καλάμια κατά μήκος της Πιαλέ Πασά και στο Ψαρολίμανο, ήταν επίσης άλλες χαρακτηριστικές εικόνες χθες στην Πόλη του Ζήνωνα. Μικρή παραφωνία αποτέλεσε η ταλαιπωρία για κάποιο χρονικό διάστημα πολιτών που προσήλθαν για εξυπηρέτηση στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Λάρνακα. Οι υπάλληλοι ανέφεραν ότι δεν τους εφοδίασαν με μάσκες και γάντια και για κάποιο χρονικό διάστημα κράτησαν τις πόρτες κλειστές για το κοινό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαμαρτυρίες. 
 
Για το καππάρι
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε περιοχές όπως η Αθηένου, ο Μαζωτός, ο Άγιος Θεόδωρος και η Τερσεφάνου όπου ευδοκιμούν οι καππαριές, αρκετοί ήταν οι πολίτες που αξιοποίησαν το δικαίωμα εξόδου τους για άσκηση, προκειμένου να μαζέψουν είτε μόσχους, είτε το λεγόμενο κουτρούβι που παράγει το φυτό. 
 
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η Πάφος
 
Κλειστές χθες οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις, αφού δεν παρέλαβαν μάσκες και γάντια
Ενώ η πρώτη μέρα μερικής επαναλειτουργίας της εμπορικής και οικονομικής ζωής μετά τα μέτρα χαλάρωσης άρχισε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην Πάφο, σε δύο περιπτώσεις σημειώθηκαν ωστόσο τέτοια προβλήματα που δεν επέτρεψαν την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η πρώτη περίπτωση αφορούσε στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο παρέμεινε χθες κλειστό, αφού όπως ενημέρωναν αρμόδιοι τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί δεν παρέλαβαν ακόμη μάσκες και γάντια για την προστασία των υπαλλήλων.
 
Οι πολίτες έπρεπε να αφήνουν τις αιτήσεις τους μέσα στο κιβώτιο που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο των γραφείων για παραλαβή από λειτουργό. Αναμένεται ότι από σήμερα, όπως τόνιζαν αρμόδιοι φορείς, το ζήτημα θα διευθετηθεί και το γραφείο θα εξυπηρετεί κανονικά το κοινό.
Αντίστοιχη ταλαιπωρία βίωσαν χθες όσοι ανέμεναν να εισέλθουν στο Κέντρο Εξυπηρέτησης της ΑΗΚ Πάφου, αφού φαίνεται ότι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την ανακοίνωση ότι το συγκεκριμένο τμήμα θα εξυπηρετεί το κοινό από αύριο, Τετάρτη.
 
Σε όλα τα υπόλοιπα κρατικά τμήματα και επιχειρήσεις του εμπορίου που ανέβασαν ρολά, δεν σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα, πλην των αναμενόμενων ουρών που σχηματίσθηκαν λόγω των αυστηρών μέτρων τήρησης της υγιεινής για το κοινό.
 
Στους ρυθμούς της καθημερινότητας μπήκε από χθες η Λεμεσός

Στους ρυθμούς της καθημερινότητας δειλά-δειλά μπήκε από χθες η Λεμεσός, όπως και οι άλλες περιοχές της Κύπρου, μετά από πενήντα μέρες έρημης πόλης λόγω των αυστηρών περιορισμών και των μέτρων που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση για την προστασία της υγείας των πολιτών και για πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης «ξαναζωντάνεψαν» από την κυκλοφορία των οχημάτων, η οποία ήταν ιδιαίτερα αυξημένη αλλά και η αγορά από τους καταναλωτές, οι οποίοι άρχισαν να κάνουν τη βόλτα τους στα καταστήματα για κάποια ψώνια. Αυξημένη ήταν επίσης η κίνηση πολιτών σχηματίζοντας ακόμη και ουρές στις υπηρεσίες του δημόσιου και ημικρατικού τομέα για να κάνουν κάποιες «προσωπικές δουλειές τους» αλλά και έξω από τις τράπεζες για να εξυπηρετηθούν. Έντονη ήταν επίσης η δραστηριότητα στους χώρους των εργοταξίων και άλλων παρεμφερών κλάδων του κατασκευαστικού τομέα, όπου οι εργαζόμενοι από νωρίς το πρωί έπιασαν δουλειά.   

Από την άλλη, κάποιοι Λεμεσιανοί έτρεξαν στις παραλίες και έκαναν το κολύμπι τους μετά από ενάμιση μήνα καραντίνας και αυστηρών περιορισμών, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που προσήλθαν στις εκκλησίες και στους ιερούς ναούς της πόλης για να ανάψουν ένα κερί, να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν.   

Η εικόνα που είχαν οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης θα έλεγε κανείς ότι ήταν ενθαρρυντική. Αρκετά καταστήματα σε διαφόρους εμπορικούς δρόμους της πόλης άνοιξαν με όλα τα μέτρα ασφαλείας, γάντια, μάσκες καθώς επίσης και σήμανση στο δάπεδο για την τήρηση των αποστάσεων. Παράλληλα, στις προθήκες των καταστημάτων έχει τοποθετηθεί ενημερωτικό υλικό σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας και τη χωρητικότητα του καταστήματος ανά πελάτη βάσει του τελευταίου διατάγματος του Υπουργείου Υγείας.

H επιστροφή στην εργασία για όλους τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες, μετά από πενήντα μέρες σε καραντίνα, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, ανέφερε ενδεικτικά ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών του εμπορικού κέντρου της Λεμεσού, Kρίστης Δημητρίου, τονίζοντας ότι «είναι μια εντελώς καινούργια και διαφορετική μέρα. Ελπίζουμε ότι σιγά-σιγά, με προσοχή και ασφάλεια, θα επανέλθουμε στην ομαλότητα».