Το κατοχικό καθεστώς προχωρεί σε νέα παιχνίδια εντυπώσεων σε σχέση με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, προτείνοντας συζήτηση του θέματος σε επίπεδο «υπουργών Υγείας», δηλαδή ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Ιωάννου και Αλί Πιλλί. Την πρόταση την έριξε ο Ερσίν Τατάρ και έσπευσε να στηρίξει ο Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας πως και όταν θα λυθεί το Κυπριακό «οι δύο υπουργοί υγείας θα μπορούν» να συνεργάζονται. 
 
Η κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς αποσκοπεί, με πρόσχημα τη συζήτηση του θέματος του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, να επιδιώξει υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως όταν η κυπριακή Κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο μόνο τεσσάρων οδοφραγμάτων, η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε υποστηρίξει πως το θέμα θα έπρεπε να απασχολήσει την Τεχνική Επιτροπή Υγείας. 
 
Τώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά επανέρχεται προβάλλοντας τον ισχυρισμό για διάλογο σε «υπουργικό επίπεδο». Με τον Μουσταφά Ακιντζί να σημειώνει ότι με τον Νίκο Αναστασιάδη είχαν συμφωνήσει οι αποφάσεις να ληφθούν από κοινού. 
 
Ο Ερσίν Τατάρ (πηγή ΓΤΠ) είχε υποστηρίξει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνεργασία με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» (όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της ΚΔ) για το θέμα των διελεύσεων μέσω οδοφραγμάτων. 
 
Στην ανακοίνωση της «πρωθυπουργίας», ο Τατάρ υπενθυμίζει τον μεγάλο αριθμό αρθρογραφίας που υπάρχει τόσο στον ελληνοκυπριακό Τύπο όσον και στον τουρκοκυπριακό σχετικά με το θέμα του πότε και πώς θα ανοίξουν τα οδοφράγματα αλλά και την ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα. «Οι ρυθμίσεις στα οδοφράγματα όσον αφορά το θέμα των τελωνείων, την ασφάλεια και θέματα μετανάστευσης συνεχίζονται. Η αναστολή των διελεύσεων έγινε εξολοκλήρου εξαιτίας του προβλήματος που βιώσαμε με την πανδημία. Συνεπώς, κατ’ εμάς, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων αφήνεται εξολοκλήρου στην άποψη των ειδικών σε θέματα υγείας. Παρόλο που εμείς έχουμε μηδενίσει τα κρούσματα, εντούτοις συνεχίζει να υπάρχει ο κίνδυνος και γι’ αυτό συνεχίζονται και τα μέτρα. Στην ελληνοκυπριακή πλευρά από την άλλη, τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα μειώθηκαν σε ένα, όμως και εκεί συνεχίζουν να εφαρμόζονται διάφορα μέτρα», ανέφερε. 
 
Υπογραμμίζοντας ότι ζήτησαν αρχικά από το «υπουργείο υγείας» να προβεί στις αναγκαίες επαφές για το θέμα, ο Τατάρ πρόσθεσε ότι ως «κυβέρνηση» και αφότου έχουν την έγκριση του «υπουργείου υγείας» είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στο θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων.  Ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας ότι ανέθεσε στον «υπουργό υγείας» Αλί Πιλλί να διαβουλευθεί όσον αφορά στο θέμα αυτό, εξέφρασε τέλος την ευχή όπως οι δύο πλευρές επιδείξουν το αναγκαίο πνεύμα συνεργασίας για το θέμα αυτό που αφορά και τις δύο πλευρές, να συνεχίσουν να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα της υγείας και να πραγματοποιήσουν από κοινού επαφές για να μπορέσουν να ανοίξουν τα οδοφράγματα το συντομότερο δυνατό.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί (πηγή ΓΤΠ) σε συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα για το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, υπογράμμισε ότι και οι δύο πλευρές έζησαν μια πολύ δύσκολη περίοδο εξαιτίας του αγώνα για καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19, λέγοντας ότι μπορούν να είναι αισιόδοξοι τώρα, αφού εδώ και ένα μήνα δεν έχει εντοπιστεί οποιοδήποτε κρούσμα κορωνοϊού στην τουρκοκυπριακή πλευρά. 
 
Ο Μ. Ακιντζί υποστήριξε ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία βρισκόταν σε επαφή με τη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την ΚΔ και είχε έλθει σε επαφή μερικές φορές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ισχυρίστηκε ότι συζήτησαν τόσο το θέμα της διέλευσης προς τον «νότο» των 1.500 εργαζομένων που εργάζονται στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, όσο επίσης και την κατάσταση των φοιτητών και μαθητών. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Ακιντζί, μαζί με τον Αναστασιάδη συμφώνησαν ότι για το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων είναι πολύ σημαντικό, αντί να ληφθούν μονομερείς αποφάσεις, να ληφθούν αποφάσεις από κοινού.  
 
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Τατάρ και την εντολή προς Αλί Πιλλί, ο Μ. Ακιντζί είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα. Σημείωσε ότι «στο πλαίσιο μιας μελλοντικής λύσης, θα υπάρχουν τα ιδρυτικά κράτη των δύο πλευρών και η κάθε πλευρά θα είναι υπεύθυνη για το θέμα της υγείας της. Όταν συμβεί αυτό, (σε αυτή την περίοδο), οι δύο υπουργοί υγείας θα μπορούν εύκολα να έχουν κάθε είδους συνεργασία. Όμως για σήμερα, αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να γίνουν εργασίες στα πλαίσια της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία υπό την αιγίδα του προέδρου και ως πολιτικοί ηγέτες, οι πρόεδροι δηλαδή της κάθε πλευράς, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση τους και με τις αρμόδιες αρχές να συμφωνήσουν για το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων. Μαζί με τη δική μου βούληση, νιώθω ευχαριστημένος από το γεγονός ότι και ο κ. πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί ότι έχει φθάσει η ώρα. Όμως φτάνει να είμαστε συγκρατημένοι και προληπτικοί».
 
Ο Πιλλί έτοιμος να δει τον Ιωάννου
 
Σύμφωνα με τον «Μπαϊράκ» (πηγή ΓΤΠ), ο λεγόμενος «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια των «οδηγιών» που έχει λάβει από τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ, είναι έτοιμος να αρχίσει επαφές με τον υπουργό Υγείας της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορικά με το θέμα της διέλευσης από τη «νότια Κύπρο» προς τη «βόρεια Κύπρο» για τους «εργαζόμενους, τους φοιτητές και μαθητές και για σκοπούς υγείας». 
 
Ο Πιλλί υποστήριξε ότι προκειμένου να μη θυματοποιηθούν άλλο οι «πολίτες», έχουν προβεί σε ενέργειες για να μπορέσει να υπάρξει συνεργασία με αρμόδιους οργανισμούς στη «νότια» Κύπρο και πρόσθεσε ότι επιθυμούν να γίνουν από κοινού και ταυτόχρονες ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων αλλά και να γίνουν βήματα από κοινού τα οποία θα διασφαλίζουν τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής».