Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να διολισθήσει στη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της αντιμετωπίζοντας συρρίκνωση έως 25% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν επηρεάσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέρκελ vs Τραμπ στη μάχη κατά του κορονοϊού

-Στην τελευταία έκθεση νομισματικής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε μια σειρά από σενάρια για την οικονομία, με βάση τη σταδιακή αποσύρση των μέτρων του lockdown στο διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.

-Η τράπεζα εκτίμησε ότι ενώ η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 2,9% το πρώτο τρίμηνο, θα μπορούσε να κάνει βουτιά 25% το δεύτερο τρίμηνο και 14% στο σύνολο του έτους.

-Αυτό θα σηματοδοτούσε τη πιο απότομη πτώση από το 1706, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας.

-Η ανεργία θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί στο 9% -πιο πολύ από το 8% που καταγράφηκε στην προηγούμενη οικονομική κρίση- παρά το σχέδιο διατήρησης θέσεων εργασίας της βρετανικής κυβέρνησης που καλύπτει το 80% των μισθών, ανέφερε η τράπεζα.

-Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey είναι αισιόδοξος για ταχεία ανάκαμψη με την πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ θα ανακάμψει κατά 15% το 2021 και ότι “υπάρχουν μόνο περιορισμένες ουλές στην οικονομία” χάρη στα κυβερνητικά “σωσίβια”.

-Στις αρχές Μαρτίου, η βρετανική κεντρική τράπεζα προχώρησε εκτάκτως σε μείωση του επιτοκίου στο 0,25%, προτού το μειώσει περαιτέρω στο σιτορικό χαμηλό του 0,1% λίγες ημέρες αργότερα, για να περιορίσει τον αντίκτυπο του κοροναϊού στη βρετανική οικονομία.

-Η BoE καθυστέρησε να επεκτείνει το πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης, αλλά δύο από τα εννέα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής ψήφισαν υπέρ των πρόσθετων αγορών ομολόγων.

Μεγάλο νούμερο
Η καταναλωτική δαπάνη αναμένεται να υποχωρήσει κατά 30% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019, ανέφερε η τράπεζα.

Σημαντικό σχόλιο

Ο Adrian Lowcock της επενδυτικής πλατφόρμας Willis Owen, δήλωσε:

“Οι τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας είναι εφιαλτικές, με το Ηνωμένο Βασίλειο να προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας του κατά 14% φέτος -μια πολύ χειρότερη πτώση από αυτήν που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης- ενώ η ανεργία θα κάνει άλμα στους 9 εκατομμύρια ανέργους.

“Τα μόνα καλά νέα σήμερα είναι ότι η τράπεζα αναμένει ότι αυτή η οικονομική βόμβα θα είναι βραχύβια και ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα. Ωστόσο, η ίδια η επιτροπή νομισματικής πολιτικής παραδέχεται ότι σε μεγάλο βαθμό πετάει στα τυφλά, προειδοποιώντας ότι μια πανδημία όπως αυτή είναι “ιδιαίτερα δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί”.

Ιστορικό 

Η Τράπεζα της Αγγλίας εισήγαγε μια σειρά μέτρων για να προφυλάξει τη βρετανική οικονομία από το οικονομικό σοκ της σχεδόν ολοκληρωτικής παύσης της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Εκτός από τη μείωση των επιτοκίων, η τράπεζα διοχέτευσε συνολικά 645 δισεκατομμύρια λίρες ($752 δισ) στην οικονομία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την αγορά κρατικών ομολόγων. Την Πέμπτη, ο διοικητής της τράπεζας, Andrew Bailey, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παράσχει πρόσθετη υποστήριξη εάν χρειαστεί, αλλά η τράπεζα δεν έκανε το βήμα μιας πρόσθετης ποσοτικής χαλάρωσης 100 δισ. βρετανικών λιρών (123 δισεκατομμύρια δολάρια), παρά το γεγονός ότι δύο μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής τάχθηκαν υπέρ.

FORBES