«ΕπίΔΡΑΣΗ» προληπτικό πρόγραμμα από το Center of Interdisciplinary Science Promotion & Innovative Research (InSPIRE) και το Ίδρυμα Μεσόγειος – Πρόληψη & Υγεία με την επιχορήγηση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ)

Ο στόχος του προληπτικού προγράμματος ΕπίΔΡΑΣΗ είναι η παροχή ευκαιριών ανάπτυξης και καλλιέργειας της ψυχολογικής ευελιξίας σε προεφήβους, εφήβους και σε γονείς. Η ψυχολογική ευελιξία σημαίνει το άτομο να έρχεται σε επαφή με την παρούσα στιγμή σαν συνειδητός άνθρωπος, και βάσει με τί απαιτεί η κατάσταση να αλλάζει ή να επιμένει στην συμπεριφορά των προσωπικών αξιών που έχει επιλέξει. Αυτό, σημαίνει να κρατά τις σκέψεις και τα συναισθήματά του λίγο πιο ελαφριά, και να δρα περισσότερο με βάση τις προσωπικές του αξίες και λιγότερο με βάση τις σύντομες παρορμήσεις, σκέψεις και συναισθήματα. Το έργο θα εστιάσει στην ανάπτυξη προληπτικών δεξιοτήτων για την ψυχολογική θωράκιση του νέου έναντι στις εξαρτήσεις ενώ στοχεύει στο να ενδυναμώσει τους γονείς να υποστηρίξουν τον έφηβο σε αυτή την πολυτάραχη περίοδο της ζωής.
Έχει σχεδιαστεί στην βάση της Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης (ΘΑΔ), η οποία αποτελεί ερευνητικά κατοχυρωμένο μοντέλο για την ενίσχυση της ψυχολογικής ευημερίας και ατομικής αποτελεσματικότητας. Το πρόγραμμα θα συντονίζεται από την Δρ. Βασιλική Χριστοδούλου (Λέκτορας στο UCLan Cyprus) ενώ τα εργαστήρια θα παρέχονται υπό τον συντονισμό εγγεγραμμένων ψυχολόγων. Σημειώνεται ότι, το Center of Interdisciplinary Science Promotion & Innovative Research (InSPIRE) είναι υπό την καθοδήγηση ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus.

Ωστόσο, πολλά είναι αυτά που μπορεί να προσφέρει το πρόγραμμα και στην παρούσα κατάσταση που επικρατεί εν καιρό πανδημίας. Οι δεξιότητες που προσφέρονται μέσω του προγράμματος σε γονείς αλλά και σε εφήβους μπορεί να φανούν χρήσιμες ως προς την αντιμετώπιση της παραμονής μας στο σπίτι. Αναμφισβήτητα, το άγχος των καταστάσεων, ο εγκλεισμός της οικογένειας στο σπίτι και μακριά από τη συνηθισμένη ρουτίνα δραστηριοτήτων μπορεί να επιφέρει ένταση και συγκρούσεις μέσα στο σπίτι.

Λόγω της πανδημίας COVID-19 και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι δράσεις του προγράμματος προσφέρονται ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ.
 
Το πρόγραμμα προσφέρει:

  1. Καλοκαιρινά Ομαδικά εργαστήρια για εφήβους/προεφήβους στο κοινοτικό πλαίσιο. Οι συναντήσεις είναι 4 και έχουν διάρκεια δύο ωρών, σε συχνότητα μιας συνάντησης την εβδομάδα. Ενδεικτικές θεματικές είναι: παγίδες του μυαλού, έλεγχος του εσωτερικού κόσμου, το μυαλό και οι ιστορίες του μεταξύ άλλων.
  2. Διαδικτυακά Ομαδικά εργαστήρια για γονείς. Οι συναντήσεις είναι 6 και έχουν διάρκεια 1.5 ώρας. Τα ομαδικά εργαστήρια για γονείς μπορούν να εφαρμοστούν στο κοινοτικό πλαίσιο ή και διαδικτυακά. Ενδεικτικές θεματικές είναι: ακούγοντας με όλη μου την προσοχή, καταλαβαίνοντας τη φωνή του εφήβου, καλλιεργώντας αποδοχή για τον εαυτό μου και το παιδί μου, μεταξύ άλλων.
  3. Διαδικτυακή Ατομική υποστηρικτική καθοδήγηση (mentoring program) για εφήβους/προεφήβους. Οι συναντήσεις των ατόμων με τον προσωπικό τους μέντορα έχουν συχνότητα 1 – 2 φορές την εβδομάδα και διάρκεια μέχρι και 50 λεπτά. Η ατομική υποστηρικτική καθοδήγηση μπορεί να εφαρμοστεί στο κοινοτικό πλαίσιο, σε μεταγενέστερο στάδιο. Ενδεικτικές θεματικές είναι: προσωπικές αξίες όπως η αλληλοβοήθεια, δεξιότητες επικοινωνίας, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, μεταξύ άλλων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα από 12 μέχρι 18 ετών και τους γονείς τους και είναι ΔΩΡΕΑΝ! Το πρόγραμμα είναι επιχορηγημένο και αδειοδοτημένο από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ).

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε στο 99353224 ή 24694015 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].