Ένα πρωτοποριακό έργο, βασισμένο σε επιστημονική – ακαδημαϊκή έρευνα είναι το βιβλίο του Δημήτρη Παυλίδη «Πολεμικές Τέχνες της Κύπρου- Ιστορική Αναδρομή από την Αρχαιότητα Μέχρι τις Μέρες μας», που κυκλοφόρησε πρόσφατα.  
 
Παρουσιάζει μια ιστορική αναδρομή, ξεκινώντας από τα προϊστορικά χρόνια και συγκεκριμένα από τη Λίθινη Εποχή (10.000 π.Χ.) μέχρι τις μέρες μας, αναφέροντας τις κυριότερες πτυχές της ιστορίας της Κύπρου οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την εξάσκηση των Κυπρίων στις πολεμικές τέχνες. 
Στο βιβλίο γίνεται μια εκτενής αναφορά στις «ξεχασμένες» κυπριακές πολεμικές τέχνες, στον τρόπο δημιουργίας τους αλλά και την εξέλιξη τους μέχρι τις μέρες μας. Επίσης, στο τέλος του βιβλίου παρουσιάζεται συνοπτικά μια χρονολογική σειρά, με μια σύντομη περιγραφή των κύριων γεγονότων που σχετίζονται με τις πολεμικές τέχνες στην Κύπρο και ακολουθεί ο παγκόσμιος χάρτης όπου παρουσιάζονται οι κυριότερες πολεμικές τέχνες και οι χώρες προέλευσης τους, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
Το βιβλίο είναι το πρώτο στο είδος του (δεν υπάρχει άλλη βιβλιογραφία για το συγκεκριμένο θέμα) και αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους ή και να εξερευνήσουν το θέμα των κυπριακών πολεμικών τεχνών περαιτέρω.
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο διαδικτυακά στην ιστοσελίδα parga.com.cy και παγκύπρια στα πιο βιβλιοπωλεία Πάργα (Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφος), Ελλάς, Σολώνειο, Μούφλον (Λευκωσία), Κυριάκου (Λεμεσός- Άγιος Αθανάσιος).
 
Πηγή: philenews