Η επιδημία του κορωνοϊού και τα πρώτα κρούσματα στην Κύπρο, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στο καταναλωτικό κοινό, σε βαθμό που έσπευσε να προμηθευτεί τα απαραίτητα. Αυτό που παρατηρήθηκε έντονα από στελέχη υπεραγορών και κυρίως μετά την ανακοίνωση για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και στην Κύπρο, είναι η αυξημένη κίνηση και η αγορά συγκεκριμένων προϊόντων.
 
Βέβαια, η κατάσταση απέχει σημαντικά από εικόνες που είδαμε στους τηλεοπτικούς δέκτες σε υπεραγορές στην Ιταλία, όπου άδειασαν τα ράφια.
 
 
Οι καταναλωτές που έσπευσαν στις υπεραγορές επικεντρώθηκαν περισσότερο στην αγορά προϊόντων προσωπικής υγιεινής. Από τα ράφια των καταστημάτων μερικά από τα κύρια προϊόντα που έχουν αρχίσει να εκλείπουν είναι αντισηπτικά, οινόπνευμα, υγρομάντηλα, είδη καθαρισμού σπιτιού και απολυμαντικά, γάντια και χαρτί υγείας. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα φαρμακεία όπου οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν είδη προσωπικής υγιεινής και κυρίως μάσκες προσώπου. 
Η εικόνα στα εμπορικά κέντρα είναι αντίθετη καθώς οι καταστηματάρχες έχουν αρχίσει να παρατηρούν μία μείωση στην προσέλευση των καταναλωτών – συγκρίνοντας βέβαια με την προσέλευση της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Προφανώς επειδή το κοινό αποφεύγει να συναθροίζεται σε χώρους με πολύ κόσμο. Από την άλλη, αυτή η τάση μπορεί να είναι ευεργετική για μικρότερα τοπικά καταστήματα αφού κάποια προϊόντα όπως π.χ. ρουχισμός, οι καταναλωτές μπορούν να τα αναζητήσουν και εκεί, αποφεύγοντας έτσι τους χώρους με πολύ κόσμο. Πάντως, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως για τους επόμενους μήνες θα παρατηρηθεί μία κάμψη στις πωλήσεις προϊόντων τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης. Λίγο ο φόβος του ιού και λίγο η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα εκτιμάται πως θα επηρεάσουν την γενικότερη κατανάλωση η οποία αποδείχθηκε διαχρονικά ισχυρή στην Κύπρο, ακόμα και κατά τα χρόνια της ύφεσης. 
 
Υπεραγορές και εμπορικά κέντρα, λόγω του ότι εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες καταναλωτές και επισκέπτες, παρατηρούν τις τάσεις και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την πρόληψη όσο και για την διατήρηση ικανοποιητικού στοκ προϊόντων έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες. 
Πλήγμα ενδεχομένως να δεχθούν και οι χώροι εστίασης, αφού και το διάταγμα για συναθροίσεις μέχρι 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους από μόνο του θα επηρεάσει όσο και το γενικότερο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Μέρος των απωλειών, ενδεχομένως να καλυφθεί μέσω των υπηρεσιών παράδοσης φαγητού. 
Γενικότερα πάντως, φορείς από τον χώρο του εμπορίου εξέφραζαν χθες παράπονα ότι δεν ενημερώθηκαν για τα μέτρα που λήφθηκαν, ούτε ζητήθηκαν οι απόψεις τους σχετικά.