Το δικαίωμα στη διαφάνεια των τραπεζικών τελών και μεταφορά λογαριασμού με ευκολία, διασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τη συνεχή  στήριξη από το DG Just, της εκστρατείας ενημέρωσης «ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ» (#YourEURight) για τους καταναλωτές.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «με εναρμόνιση της νομοθεσίας σε όλα τα κράτη-μέλη, η Ε.Ε. στοχεύει στη διευκόλυνση των καταναλωτών μέσω ξεκάθαρων πολιτικών και οδηγιών οι οποίες προωθούν τη διαφάνεια, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους».
 
Η συγκεκριμένη εκστρατεία, έχει ως στόχο να υπενθυμίσει στους καταναλωτές το δικαίωμα που έχουν, στο να μεταφέρουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό με ευκολία, αλλά και στο να έχουν πρόσβαση στα τέλη που ενδεχομένως τους επιβαρύνουν.
 
Ενημέρωση για τα τέλη που χρεώνονται
 
Πιο αναλυτικά, πριν οι καταναλωτές ανοίξουν λογαριασμό, η τράπεζα οφείλει να τους δώσει ένα έγγραφο με τις σημαντικότερες υπηρεσίες που παρέχονται σε σχέση με τον λογαριασμό καθώς και όλα τα σχετικά τέλη. Ακόμη, η τράπεζα οφείλει να τους παρέχει, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ενημερωτικό έγγραφο που να επεξηγεί τα τέλη που χρεώνονται στον τραπεζικό τους λογαριασμό καθώς και πληροφορίες για τα επιτόκια που τους επιβαρύνουν.
 
Με βάση την οδηγία 2014/92/ΕΕ της Ε.Ε. οι τράπεζες υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις χρεώσεις τους με τον ίδιο τυποποιημένο τρόπο.
 
Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν την έρευνά τους, να συγκρίνουν και επομένως να πάρουν ενημερωμένες αποφάσεις ανάλογα με τις ανάγκες τους.
 
Παράλληλα, οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο σύγκρισης τελών, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.
 
Μεταφορά λογαριασμού
 
Όσον αφορά τη μεταφορά λογαριασμού σε άλλη τράπεζα, η διαδικασία είναι εύκολη, γρήγορη και χωρίς προβλήματα, εξηγεί η ανακοίνωση. «Εάν οι καταναλωτές επιθυμούν να ανοίξουν νέο λογαριασμό σε άλλη τράπεζα, η νέα τράπεζα οφείλει να βοηθήσει στις διαδικασίες, και η παλιά να κλείσει τον λογαριασμό».
 
Οι καταναλωτές θα πρέπει να δηλώσουν στη νέα τράπεζα ότι επιθυμούν να μεταφέρουν τις επαναλαμβανόμενες πληρωμές στον νέο λογαριασμό και η νέα τράπεζα με τη σειρά της θα διασφαλίσει ότι η παλιά τράπεζα θα διαβιβάσει όλα τα στοιχεία και θα ακυρώσει οποιεσδήποτε πάγιες εντολές.
 
Τέλος, η νέα τράπεζα πρέπει να ενημερώσει τρίτους άμεσα ενδιαφερομένους (π.χ. τον εργοδότη, τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης και τους παρόχους κοινωφελών υπηρεσιών), για την αλλαγή λογαριασμού.
 
Της Παναγιώτας Χαραλάμπους
 
Επιμέλεια: Ανδρέας Νικολαϊδης