Στην Γαλλική Γουιάνα νόμισμα είναι το ευρώ και οι κλήσεις κινητής προς Ε.Ε. χωρίς τέλη περιαγωγής…
Η στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη διαστημική της βάση,  βρίσκεται στα βορειοανατολικό τμήμα της Νότιας Αμερικής στη Γαλλική Γουιάνα, ένα υπερπόντιο τμήμα της Γαλλίας, μεταξύ Σουρινάμ και Βραζιλίας. Αν και απέχει 10.000 χιλιόμετρα από την Ευρώπη, η Γαλλική Γουιάνα, ως τμήμα της Γαλλίας, είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεγαλύτερο εκτός της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Όχι μόνο θεωρείται, αλλά και είναι, αν λάβουμε υπόψη ότι το επίσημο νόμισμα είναι το Ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ακόμα, το γεγονός ότι ισχύει από τις 15 Ιουνίου και στην Γαλλική Γουιάνα η κατάργηση των τελών χρέωσης περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία, μεταξύ χωρών της Ε.Ε. Δηλαδή, οι κλήσεις με κινητό μεταξύ Γαλλικής Γουιάνας και Κύπρου, χρεώνονται όσο οι κλήσεις εντός Κύπρου.

Το 1964, η γαλλική κυβέρνηση επέλεξε τον Κούρου από άλλες 14 τοποθεσίες, ως βάση για να ξεκινήσει τους δορυφόρους του. Όταν η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος δημιουργήθηκε το 1975, η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε να μοιραστεί το Κέντρο Χωρικής Γουιάνας (CSG) με την ESA. Από την πλευρά της, η ESA ενέκρινε χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων εκτόξευσης στην CSG για την προετοιμασία του διαστημικού διαύλου για τους εκτοξευτές Ariane.

Ο Κούρου βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 5 ° 3 ‘, λίγο πάνω από 500 km βόρεια του ισημερινού. Η εγγύτητα του προς τον ισημερινό το καθιστά ιδανικά τοποθετημένο για εκτόξευση σε γεωστατική τροχιά μεταφοράς καθώς πρέπει να γίνουν λίγες αλλαγές στην τροχιά ενός δορυφόρου.

Οι πύραυλοι εκτόξευσης επωφελούνται επίσης από το λεγόμενο φαινόμενο της «σφεντόνας», δηλαδή εκμεταλλεύονται την ενέργεια που δημιουργείται από την ταχύτητα της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονα των πόλων. Αυτό αυξάνει την ταχύτητα ενός πυραύλου κατά περίπου 460 μέτρα ανά δευτερόλεπτο ή κατά 1.660 χιλιόμετρα την ώρα. Η ταχύτητα του πυραύλου εκτόξευσης, να σημειωθεί ότι φτάνει τα 40.000 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτοί οι σημαντικοί παράγοντες εξοικονομούν καύσιμα και χρήματα και παρατείνουν την ενεργό ζωή των δορυφόρων.

Επίσης, χάρη στη γεωγραφική του θέση, η ευρωπαϊκή πύλη στο διάστημα που βρίσκεται 10.000 χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη, προσφέρει μια γωνία εκτόξευσης 102 °, επιτρέποντας ένα ευρύ φάσμα αποστολών προς το διάστημα. Ουσιαστικά η Διαστημική της Ευρώπης βρίσκεται σε μια τόσο ευνοϊκή τοποθεσία, από την οποία να μπορεί να διεξάγει όλες τις πιθανές διαστημικές αποστολές.

Επίσης, η Γαλλική Γουιάνα, είναι πολύ αραιοκατοικημένη – με πληθυσμό της τάξης των 300.000 κατοίκων, με το 90% της έκτασης της χώρας, να καλύπτεται από Ισημερινά δάση και πυκνότητα πληθυσμού μόλις 3 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ταυτόχρονα, είναι μια περιοχή όπου ο κίνδυνος και κυκλώνων και σεισμών είναι πολύ απομακρυσμένος, στοιχεία που προσφέρουν στην απαιτούμενη ασφάλεια για τέτοιες δραστηριότητες.

«Από το 1980, η Ευρώπη διαθέτει, με το πρόγραμμα πυραύλων εκτόξευσης Ariane και το Διαστημικό Κέντρο της Γουϊάνας (που αποτελεί υποδομή ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος), ανεξάρτητη και αξιόπιστη πρόσβαση στο διάστημα, που της εξασφαλίζει μεγάλη ανεξαρτησία κινήσεων στην εκπλήρωση των διαστημικών φιλοδοξιών της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Πράσινη Βίβλο για την Διαστημική Πολιτική της Ε.Ε.
 

Αποστολή «Φ» στη γαλλική Γουιάνα