Με μωβ χρώμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Turn it purple” για τον παγκρεατικό καρκίνο που γιορτάζεται παγκόσμια την 21η Νοεμβρίου, θα φωταγωγηθούν από στην Κύπρο το Προεδρικό Μέγαρο,η Βουλή των Αντιπροσώπων, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών,το Δημαρχείο Λευκωσίας, το Δημαρχείο Λεμεσού, τα κεντρικά γραφεία της Universal Life, ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, το Κυπριακό Μουσείο και το Παλαιό Υδραγωγείο ‘Καμάρες’ στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΥΚΑΦ, κάθε μέρα ανά το παγκόσμιο, 1250 άτομα διαγιγνώσκονται με παγκρεατικό καρκίνο ενώ περίπου 1180 άτομα θα χάσουν τη ζωή τους από αυτή την νόσο. Λόγω του ότι δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση γίνεται όταν η ασθένεια είναι ήδη προχωρημένη και δύσκολο να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά για αυτό και υπάρχουν αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Στην Κύπρο διαγιγνώσκονται γύρω στα 80 νέα άτομα το χρόνο με παγκρεατικό καρκίνο.
 
Η ομάδα ‘Αλθέα’ του ΠΑΣΥΚΑΦ , αναφέρεται, σημειώνει ότι η ανάγκη εγρήγορσης για την αναγνώριση τυχόν συμπτωμάτων, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας,  έχει ως κύριο στόχο την μείωση των περιστατικών και θανάτων λόγω του καρκίνου του παγκρέατος. Η βελτίωση της έκβασης των θεραπειών των ασθενών, η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και η ενδυνάμωση τους αποτελούν παράλληλους στόχους, προστίθεται.
 
Γνωρίζοντας τους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, χρόνια παγκρεατίτιδα, οικογενειακό ιστορικό, διαβήτης, η παχυσαρκία και η ηλικία άνω των 50 αλλά και τα συνήθη συμπτώματα, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΚΑΔ.
 
Η ‘Αλθέα’ του ΠΑΣΥΚΑΦ, με σύνθημα ‘Ζητάμε περισσότερα. Για τον άνθρωπο. Για την επιβίωση.’ επιδιώκει την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης των ατόμων με παγκρεατικό καρκίνο και την βελτιωμένη ποιότητα ζωής τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ