Συνεχίζεται το θολό τοπίο σε σχέση με τις έξι νέες συμβάσεις για τις δημόσιες μεταφορές για τη δεκαετία 2020-2030, με τις εξελίξεις να τρέχουν. Χθες, το Διοικητικό Δικαστήριο εξέδωσε και τέταρτο απαγορευτικό προς το υπουργείο Μεταφορών για να μην υπογράψει αυτή τη φορά τη σύμβαση (συνολικής εκτιμώμενης αξίας €135 εκατ.) για τα υπεραστικά λεωφορεία που κατακυρώθηκε επίσης στην κοινοπραξία MLKP (Malta Lines & Kapnos Airport Shuttle). Το διάταγμα εξασφάλισε το δικηγορικό γραφείο Αιμιλιανίδης και Κατσαρός για λογαριασμό των Υπεραστικών Λεωφορείων Κύπρου.
Έχουν προηγηθεί ανάλογα προσωρινά απαγορευτικά εντάλματα προς το υπουργείο Μεταφορών σε σχέση με την ανάθεση των συμβάσεων της Λευκωσίας συνολικής εκτιμώμενης αξίας €360 εκατ. και της Λάρνακας συνολικής εκτιμώμενης αξίας €150 εκατ. (με αίτημα του ΟΣΕΛ) και της Αμμοχώστου συνολικής αξίας €135 εκατ. (με αίτημα του ΟΣΕΑ).
 
Στο μεταξύ, σημαντική είναι η σημερινή μέρα που θα καταδείξει και την πορεία για τουλάχιστον δύο από τις συμβάσεις, της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου, αφού το πρωί στο Διοικητικό Δικαστήριο θα εμφανιστούν οι εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας εκ μέρους του υπουργείου Μεταφορών, όπως και οι νομικοί της κοινοπραξίας MLKP, για να δώσουν τις θέσεις τους υπέρ της άρσης των απαγορευτικών διαταγμάτων.
Αν το Δικαστήριο αποφασίσει τη μονιμοποίηση των απαγορευτικών διαταγμάτων, η ανάθεση των εν λόγω συμβάσεων θα παγώσει μέχρι την οριστική απόφαση του Δικαστηρίου επί των προσφυγών, με ορατό πλέον και το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην έναρξη των νέων συμβάσεων. Πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή εξέλιξη και η υποβολή εφέσεων επί των όποιων αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου.
 
Αν αρθούν τα δύο απαγορευτικά διατάγματα, το υπουργείο θα βρεθεί κάτω από την πίεση να υπογράψει τις συμβάσεις με την κοινοπραξία, με κίνδυνο όμως σε περίπτωση που κερδίσουν οι υφιστάμενες εταιρείες τις προσφυγές να υπάρξει πλήρες αλαλούμ και να κληθεί το κράτος να πληρώσει τεράστιες αποζημιώσεις.
Το σκηνικό για τη μονιμοποίηση ή άρση των απαγορευτικών διαταγμάτων θα ξεκαθαρίσει πλήρως την ερχόμενη Δευτέρα, αφού το διάταγμα για την επαρχία Λάρνακας έχει οριστεί για την Παρασκευή, ενώ αυτό που αφορά στη σύμβαση για τα υπεραστικά λεωφορεία την ερχόμενη Δευτέρα.
Ταυτόχρονα, εκκρεμούν και οι αποφάσεις του υπουργείου Μεταφορών σε σχέση με τις αναθέσεις στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, που φαίνεται ότι δεν είναι απλές ως προς τον χειρισμό τους, αφού ενώ το υπουργείο Μεταφορών, τόσο σε ανακοίνωσή του στις 29 Νοεμβρίου όσο και σε ενημέρωση προς τις εταιρείες που διεκδικούν τις συμβάσεις (ΕΜΕΛ και ΟΣΥΠΑ), είχε αναφέρει ότι θα λάμβανε αποφάσεις την περασμένη εβδομάδα, αυτό δεν έγινε.
 
Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, η εταιρεία «Ζήνων» Λάρνακας έστειλε χθες γραπτή προειδοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών ότι ζητά από το υπουργείο να καταβάλει άμεσα πρόσθετο ποσό αποζημίωσης ύψους €250.000 σε σχέση με αποκοπές που έγιναν προηγουμένως από ποσά αποζημιώσεων προς την εταιρεία. Σε διαφορετική περίπτωση, η εταιρεία προειδοποιεί με καθήλωση των λεωφορείων. Ανάλογες επιστολές προς το υπουργείο στάλθηκαν και από άλλες εταιρείες, που θεωρούν ότι το υπουργείο κωλυσιεργεί στην καταβολή ποσών που συμφωνήθηκαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς μέχρι τώρα το υπουργείο Μεταφορών να ανταποκριθεί.