Φοβάται τη δημιουργία νέων προβληματικών δανείων ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, λόγω αύξησης των επιτοκίων και ψηλού πληθωρισμού και προτρέπει να μην πέσουμε σε παγίδα εφησυχασμού.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Deloitte, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέλυσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο τραπεζικό σύστημα, τόσο σε επίπεδο δεικτών κεφαλαίων, όσο και στη ρευστότητα αλλά δεν έκρυψε και τις ανησυχίες του ότι μπορεί να σημειωθεί αθέτηση πληρωμών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η σημερινή κατάσταση είναι επομένως ενθαρρυντική. Δεν πρέπει όμως να πέσουμε σε παγίδα εφησυχασμού. Παρόλο που ο τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόοδος δεν ήταν παρόμοια σε όλο το τραπεζικό σύστημα, με τις μικρότερες τράπεζες να υστερούν. Επιπλέον, ο κίνδυνος νέων αθετήσεων είναι αυξημένος στις τρέχουσες οικονομικές προοπτικές. Τα αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επιτόκια, αναμένεται να μειώσουν το καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών, γεγονός που μπορεί τελικά να παρεμποδίσει την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών».

Ο διοικητής κάλεσε τις τράπεζες να εφαρμόζουν συνετές πολιτικές και λογική διαχείριση κινδύνων, ενώ παράλληλα ο τραπεζικός θα πρέπει να είναι ευέλικτος στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα προκύψουν. «Σε μια αρκετά ασταθή περίοδο, μετά από δύο διαδοχικές κρίσεις, είναι ζωτικής σημασίας ο τραπεζικός τομέας να προσαρμόσει τις επιχειρηματικές του στρατηγικές στις νέες πραγματικότητες. Αυτό θα είναι ένα δύσκολο έργο, καθώς απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, πολιτιστικές αλλαγές και συμβολή διαφορετικών ενδιαφερομένων. Έχοντας επίγνωση του χρόνου, θα επικεντρωθώ μόνο σε τρεις παράγοντες, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις παραπάνω προκλήσεις», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Ηροδότου: Προσαρμογή των Τραπεζών προς αντιμετώπιση της κρίσης

Ο πρώτος, σημείωσε, είναι ο μετασχηματισμός του τραπεζικού επιχειρηματικού μοντέλου σε τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες, με την ψηφιοποίηση να αποτελεί το επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. «Ο δείκτης κόστους προς έσοδα του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ο οποίος ανέρχεται στο 76% τον Ιούνιο του 2022, είναι σημαντικά υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ (63%). Οι επενδύσεις στην τεχνολογία μπορούν να γίνουν ο καταλύτης στην προσπάθεια ενίσχυσης της αποδοτικότητας και οικοδόμησης βιώσιμης κερδοφορίας, η οποία τελικά θα γεφυρώσει το χάσμα με τις υπόλοιπες τράπεζες της περιοχής της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Ηροδότου.

Η δεύτερη πρόκληση, συνέχισε ο κ. Ηροδότου, σχετίζεται με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. «Η συνεχιζόμενη προσπάθεια για τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους μετάβασης και ως εκ τούτου οι τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν και να προσαρμόσουν τις στρατηγικές του μετριασμού του κλιματικού κινδύνου». Κάλεσε τις τράπεζες να ενεργήσουν ταχύτερα και πιο αποφασιστικά για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες για την ενσωμάτωση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα στα συνολικά πλαίσια διαχείρισης κινδύνων, τα οποία τελικά θα στοχεύουν και στην πελατεία τους.

Η τρίτη πρόκληση, κατά τον κ. Ηροδότου, είναι η συνολική αλληλεπίδραση των πιστωτικών ιδρυμάτων με την πελατεία τους. «Είναι προς το συμφέρον τόσο των πελατών όσο και των τραπεζών να καλλιεργήσουν μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης», σημείωσε. Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε, «η πρόσφατα εισαγόμενη εναλλακτική διαδικασία για την απλούστευση του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα πρέπει να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες και να διευκολύνει την έγκαιρη διαβίβαση των οικονομικών καταστάσεων στα πιστωτικά ιδρύματα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείται από τις τράπεζες μια έγκαιρη ροή των ενημερωμένων οικονομικών στοιχείων των πελατών ανά πάσα στιγμή. Αναμφισβήτητα, αυτό θα είναι επωφελές και για τα δύο μέρη, τις τράπεζες και τους πελάτες, καθώς τυχόν γεγονότα που σηματοδοτούν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του πελάτη θα αποτυπωθούν από νωρίς».

ΑΠΟΨΗ

Λύση μόνο οι αναδιαρθρώσεις

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε το αυτονόητο. Αυξήσεις επιτοκίων και πληθωρισμός θα μειώσουν την ικανότητα αποπληρωμής δανείων. Κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει. Και φυσικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα ρυθμισμένα δάνεια και αυτά που είναι ενήμερα μετά «κόπων και βασάνων». Οι τράπεζες έχουν ένα «όπλο», τις αναδιαρθρώσεις δανείων και κυρίως τη χρονική επιμήκυνση, για να μειωθεί η δόση. Η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να παρακολουθεί στενά το θέμα, να κάνει συνεχώς υποδείξεις στις τράπεζες να βοηθήσουν τους πελάτες τους, γιατί όταν το επιτόκια αυξηθούν κατά 3% δεν είναι σίγουρο πόσοι θα μπορούν να πληρώνουν.