Μπορεί οι τηλεργάτες να αυξάνονται και η τηλεργασία να κερδίζει συνεχώς έδαφος, ως εναλλακτική μορφή εργασίας και να συνδυάζεται πλέον ευρέως με τη φυσική παρουσία των εργαζομένων στα γραφεία, ωστόσο η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος στην Κύπρο φαίνεται να καθυστερεί. Παρά την ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου, το θέμα της εξ αποστάσεως εργασίας τελικώς δεν καταγράφεται στην ατζέντα του επικείμενου Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Φ» ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος.

Ο ίδιος ανέφερε πως, μετά από μελέτη του ζητήματος και κατόπιν διαβούλευσής του με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και τον επικεφαλής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου, αποφασίστηκε να αναμένεται η Οδηγία που ετοιμάζει η ΕΕ για το θέμα. Το πάγωμα των διαδικασιών στην Κύπρο για το θέμα, ενόψει των διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχε ζητήσει εδώ και κάποιο καιρό η ΟΕΒ, ωστόσο, ο υπουργός δήλωσε πως δεν γνώριζε το συγκεκριμένο αίτημα της ομοσπονδίας. «Δεν γνώριζα ότι η ΟΕΒ έθεσε θέμα αναβολής της συζήτησης του συγκεκριμένου ζητήματος. Ήταν εσωτερική απόφαση, γιατί ούτως ή άλλως θα πρέπει να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή Οδηγία», είπε. Ερωτηθείς πότε αναμένεται η εν λόγω Οδηγία, ο κ. Κούσιος ανέφερε πως βάσει της δικής του πληροφόρησης εξελίξεις θα υπάρξουν τον ερχόμενο Μάρτιο, περίπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτοιμο το νομοσχέδιο για την τηλεργασία

Για ετοιμασία της Οδηγίας έχουν, πάντως, ξεκινήσει διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των οργανώσεων των εργοδοτών και συντεχνιών, στις οποίες συμμετέχει και η ΟΕΒ, με τη διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής της Ομοσπονδίας Λένα Παναγιώτου να είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της εργοδοτικής οργάνωσης Business Europe. Η ίδια ανέφερε πως η πρώτη συνάντηση έγινε στις 4 Οκτωβρίου και πως η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου. Η κατάληξη σε συμφωνία, είπε, για ρύθμιση της τηλεργασίας, αλλά και του δικαιώματος στην αποσύνδεση θα αποτελέσει το νομικό πλαίσιο για την οδηγία που θα εκδώσει η ΕΕ για το θέμα. Η ίδια είπε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν έως τώρα τα κεφάλαια που θα συζητηθούν στο πλαίσιο προώθησης της συμφωνίας/Οδηγίας και αποφασίστηκε εκ πρώτης οι διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο και η συμφωνία να ετοιμαστεί μέχρι τον Μάιο. Η κ. Παναγιώτου εξήγησε μάλιστα πως, εξαιτίας του κοινωνικού διαλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν πάγωσε επίσης την αναθεώρηση άλλων δύο Οδηγιών της που σχετίζονται με το θέμα: Της Οδηγίας σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας και της Οδηγίας σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία σε εξοπλισμό με οθόνη οπτικής απεικόνισης.

Το έτοιμο νομοσχέδιο

Ενόψει των πιο πάνω, το νομοσχέδιο που έχει ήδη ετοιμάσει η Κύπρος για ρύθμιση της τηλεργασίας, στη βάση του ελληνικού νομοσχεδίου, για την ώρα τουλάχιστον δεν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Εξάλλου, το σχετικό νομοσχέδιο μέχρι πρότινος βρισκόταν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, ενώ όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στη Βουλή, θα υπήρχαν εκ νέου διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι στο πλαίσιο τεχνικής επιτροπής που είχε συσταθεί, στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, συζητούσαν το ζήτημα και το προσχέδιο του νομοθετήματος εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς η μ. Ζέτα Αιμιλιανίδου είχε θέσει τη ρύθμιση της τηλεργασίας στις προτεραιότητες του υπουργείου της. Μόλις, πάντως, τον περασμένο Σεπτέμβριο διευκρινίστηκε στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής πως το εν λόγω νομοσχέδιο θα αφορά το σύνολο των εργαζομένων, δηλαδή τόσο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΌΜΗ: Κλειδώνει ρύθμιση της τηλεργασίας αλά ελληνικά

Αρχικά η εντύπωση που υπήρχε σε όλους ήταν πως το νομοσχέδιο θα αφορούσε τον ιδιωτικό τομέα μόνο. Στις αρχές του περασμένου, μήνα, όμως, ο διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Άντης Αποστόλου, διευκρίνισε πως, παρά το γεγονός ότι το νομοθέτημα συζητείται στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, δεν εξαιρεί το Δημόσιο, όπως εξάλλου κι όλες οι εργατικές νομοθεσίες, αναφέροντας πως στο νομοθέτημα  θα καταγράφονται βασικές αρχές για το θέμα. Επιβεβαίωσε δε, πως οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου βασίζονται κυρίως στην ελληνική νομοθεσία για τη ρύθμιση της τηλεργασίας, η οποία θα είναι εθελοντική και μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, εφόσον η φύση της δουλειάς εκάστου απασχολουμένου μπορεί να γίνεται εξ αποστάσεως. Ανέφερε, επίσης, πως η ρύθμιση και τα όσα προωθούνται θα λαμβάνει υπόψη και το κόστος που θα έχει ο εργαζόμενος. Όπως γράψαμε στο παρελθόν, το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε, που είχε τίτλο «ο περί Ρύθμισης του Πλαισίου Οργάνωσης της Τηλεργασίας Νόμος του 2022», η τηλεργασία εκτός από εθελοντική θα μπορεί να επιβάλλεται για λόγους υγείας- μετά από σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας. Διασφαλίζει δε, πως για λόγους υγείας μπορεί και ο εργοδοτούμενος να ζητήσει τηλεργασία και προβλέπονται διαδικασίες σε περίπτωση άρνησης του εργοδότη προς αυτήν την κατεύθυνση. Διασφαλίζεται δε και το δικαίωμα αποσύνδεσης, για το οποίο όμως, στο πλαίσιο του διαλόγου, υπήρξαν αρκετές ενστάσεις από πλευράς των εργοδοτών. Ενόψει, πάντως, της απόφασης για αναμονή της Οδηγίας της ΕΕ για το θέμα θεωρείται βέβαιο πως το εν λόγω νομοσχέδιο θα πρέπει να αλλάξει και να γίνει εκ νέου νομοτεχνικός έλεγχος.

H Cyta και άλλοι οργανισμοί ήδη προσφέρουν τηλεργασία

Η τηλεργασία στη διάρκεια της πανδημίας, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και υποχρεωτική, δεν βρήκε εντελώς απροετοίμαστη τη χώρα μας, καθώς αρκετές εταιρείες πρόσφεραν τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως εργασίας και από πριν. Εξαιτίας της πανδημίας, όμως, η τηλεργασία αυξήθηκε σημαντικά, αλλά και εδραιώθηκε. Γι’ αυτό και αρκετές εταιρείες πλέον προσφέρουν τη δυνατότητα τηλεργασίας στο προσωπικό τους. Κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, μεγάλος αριθμός υπαλλήλων εργάζεται πλέον υβριδικά, δηλαδή κάποιες μέρες από το γραφείο και κάποιες εξ αποστάσεως, τις περισσότερες φορές από το σπίτι. Ανάμεσά τους είναι μεγάλοι ελεγκτικοί οίκοι και εταιρείες που θέλουν να παραμένουν ελκυστικοί εργοδότες και προσφέρουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και η Cyta, με την ονομαστική αναφορά να γίνεται καθώς αποτελεί ημικρατικό οργανισμό. Η προσφορά τηλεργασίας συζητείτο εδώ και αρκετό καιρό στον οργανισμό, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα της πανδημίας να βρει πανέτοιμη την Cyta για εφαρμογή της, καθώς υπήρχε έτοιμος ο σχετικός εξοπλισμός και τα απαραίτητα ηλεκτρονικά συστήματα. Περαιτέρω, όμως, όπως ανέφερε στον «Φ» η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του οργανισμού Ιωάννα Κωνσταντίνου, πλέον η Cyta έχει θεσμοθετήσει την τηλεργασία και προσφέρεται σε όλο το προσωπικό, που μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα του και εξ αποστάσεως. Ως εκ τούτου, εξήγησε, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων της Cyta έχει στη διάθεση του 40 μέρες τηλεργασίας, που μπορούν να αξιοποιηθούν μετά από αίτηση και που μπορούν να λαμβάνονται τμηματικά αλλά και συνολικά. Περαιτέρω, η Cyta πιλοτικά εργοδοτεί πλέον και μόνιμους τηλεργάτες που εργάζονται αποκλειστικά από το σπίτι τους. Η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως η θεσμοθέτηση της τηλεργασίας αξιολογήθηκε όσον αφορά την παραγωγικότητα στο παρελθόν, ωστόσο, γίνεται και νέα μελέτη, καθώς, όταν εξετάστηκε το θέμα, περιλήφθηκαν και περίοδοι που η τηλεργασία ήταν υποχρεωτική, λόγω της πανδημίας αλλά και περίοδοι με lockdowns.