To Top
05:48 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Διάκριση Κύπριων μαθητών σε διεθνή διαγωνισμό Ρομποτικής
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΣΤΗΜΗ Διάκριση Κύπριων μαθητών σε διεθνή διαγωνισμό Ρομποτικής
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκεμβρίου 2017, 2:10 μμ

Κατασκευάζοντας μια έξυπνη πόλη που προέρχεται από το μέλλον, τέσσερις Κύπριοι μαθητές δημοτικού κατέκτησαν την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής ROBOTEX. Με τη συνθήκη «η ζωή σε 100 χρόνια», οι Ανδρέας Ιωάννου, Έκτορας Στυλιανίδης, Θωμάς Ζαχαρία και Kourken Torossian, μαζί με την προπονήτρια τους Έρια Μακρίδου, από το εκπαιδευτικό κέντρο Επίτευγμα, κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε άλλες 60 ομάδες από όλον τον κόσμο. Το ROBOTEX International 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας, στο διάστημα 24 έως 26 Νοεμβρίου και σε αυτόν συμμετείχαν 22 ομάδες της Κύπρου, σημειώνοντας αρκετά καλές επιδόσεις. 

«Η έξυπνη πόλη αποτελείτο από τρεις ρομποτικές κατασκευές», είπε στον «Φ» η κ. Μακρίδου και εξήγησε ότι περιλάμβανε «ένα σπίτι, ένα σχολείο. Υπήρχε επίσης ένα πάρκο, μία λίμνη, ο δρόμος που διέσχιζε το ρομποτικό αυτοκίνητο». Όπως σημείωσε η προπονήτρια, το υλικό με το οποίο έπρεπε να «χτίσουν» την πόλη τους ήταν τα τουβλάκια από το πακέτο ρομποτικής της LEGO. Στη συγκεκριμένη ιδέα, κατέληξαν μετά από συζήτηση και διάλογο με την ομάδα, υπό το πρίσμα ότι το θέμα που έθετε ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός στην Εσθονία, ήταν η ζωή σε εκατό χρόνια. «Η πόλη είχε το δικό της ήλιο, που ήταν συνδεδεμένος με έναν αισθητήρα κλίσης.

Όσο ο ήλιος ήταν ψηλά και ήταν ημέρα, στο σπίτι κατέβαινε ένα φωτοβολταϊκό σκίαστρο για τους ανθρώπους και ταυτόχρονα άνοιγαν τα παράθυρα. Ακολούθως το αυτοκίνητο έφτανε έξω από το σπίτι και μετέφερε τα παιδιά στο σχολείο. Όταν έρχονταν το βράδυ και ο ήλιος κατέβαινε προς τα κάτω, ο ίδιος μηχανισμός, πήγαινε πίσω στη θέση του το σκίαστρο και έκλεινε τα παράθυρα».   

Η κ. Μακρίδου ανέφερε πως «ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία και για εμάς και για τους μαθητές. Γνωριστήκαμε με παιδιά από όλο τον κόσμο και ανταλλάξαμε ιδέες, ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία να προωθήσουμε και την Κύπρο». τόνισε επιπρόσθετα πως μια από τις δυνατότερες στιγμές ήταν ενόσω ανέμεναν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και άκουσαν το όνομα της ομάδας τους. «Είναι πολύ ενθουσιασμένα τα παιδιά και από τότε έχουν πολύ δυνατή τη θέληση να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς που ασχολούνται με τη ρομποτική».

Συγκεντρώνοντας 39 βαθμούς από τους 40, οι μικροί μαθητές από τη Λευκωσία κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους κριτές του διαγωνισμού. Τα παιδιά διακρίθηκαν στο κατασκευαστικό αγώνισμα LEGO WEDO, το οποίο εξετάζει τη λειτουργικότητα της ρομποτικής κατασκευής, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία. Το θέμα της κατασκευής τους έπρεπε να επιλύει ένα πρόβλημα από την πραγματική ζωή, ενώ επίσης έπρεπε τα παιδιά να μπορούν να επεξηγήσουν στους κριτές ζητήματα μηχανικής. Στην κυπριακή αποστολή συμμετείχαν διαγωνιζόμενοι διαφορετικών ηλικιών και στο σύνολο της αποτελούνταν από 77 άτομα (διαγωνιζόμενοι, προπονητές, γονείς, συνοδοί και διοργανωτές). 

  Δέσποινα Ψύλλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.