Η Τουρκία έσπασε τη συμφωνία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που είχε με την Ελλάδα, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα «να συμμορφωθεί» όπως είπε, κατηγορώντας την ότι «δεν παίρνει μαθήματα από την ιστορία».

«Πλέον δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα. Γιατί δυστυχώς αυτή η Ελλάδα δεν θα συνέλθει», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ελληνικό λόμπι στην Αμερική. Για την Αγία Σοφία είπε ότι αποκατέστησαν την αρχική της ταυτότητα μετά από 84 χρόνια.

Σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η Αμερική έχει 9 βάσεις στην Ελλάδα». Ανέφερε ακόμη ότι έσπασαν τη συμφωνία Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που είχαν με την Ελλάδα και πως το είπε και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Σηκώνετε και μας κάνετε επίδειξη των αεροπλάνων σας κάθε τόσο. Μα τι κάνετε; Συμμορφωθείτε. Δεν παίρνετε κανένα μάθημα από την ιστορία;» διερωτήθηκε. «Μετά από αυτό, αρχίζετε να κλαίτε και να γκρινιάζετε. Μην προσπαθήσετε να χορέψετε με την Τουρκία. Θα κουραστείτε, θα μένετε στο δρόμο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως πλέον δεν κάνουν και δεν θα κάνουν διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα, «γιατί δυστυχώς αυτή η Ελλάδα δεν θα συνέλθει». Συνέχισε, λέγοντας «τι είναι δήθεν αυτό το ελληνικό λόμπι στην Αμερική; Θα πάει εκεί, θα κάνει ομιλία στο Κογκρέσο εναντίον μας, μετά θα πάει στο Νταβός. Τι είναι αυτά; Εμείς τα βαρεθήκαμε αυτά τώρα».

«Αν θέλεις να είσαι ειλικρινής, η καρέκλα σου είναι έτοιμη μπροστά μας, αλλά αν δεν είσαι ειλικρινής, λυπάμαι» πρόσθεσε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υπονόησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, χωρίς να την κατονομάζει, απευθύνοντας το εξής ερώτημα για τον ηγέτη της, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Είναι στο πλευρό της χώρας του ή στο πλευρό των αντιπάλων μας στον εθνικό αγώνα που δίνει η Τουρκία από τη συνοριακή γραμμή στη Μεσόγειο και το Αιγαίο μέχρι τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μόνιμες οικονομικές ζώνες;».