Νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα διευκολύνονται οι δανειολήπτες στην αναδιάρθρωση και στην εξόφληση των δανείων τους πρότεινε ο ΔΗΣΥ. Χθες, ο βουλευτής του κόμματος, Αντρέας Κυπριανού, κατέθεσε δύο προτάσεις νόμου, οι οποίες επιθυμούσε να τεθούν προς ψήφιση υπό την μορφή του κατεπείγοντος (αυθημερόν). Ωστόσο, την υστάτη αποφασίστηκε όπως οι προτάσεις συζητηθούν το επόμενο διάστημα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, καθώς βουλευτές άλλων κομμάτων ζήτησαν όπως ενημερωθούν από τους αρμόδιους για τις αλλαγές που θα επέλθουν.

Με τις προτάσεις νόμου τροποποιούνται οι νόμοι περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών και περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Eγγραφή και Εκτίμηση). Συγκεκριμένα, αν οι δύο προτάσεις νόμου εγκριθούν, σε περίπτωση μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας στον δανειστή, η οποία διενεργείται με τη συγκατάθεση του εγγεγραμμένου ιδιοκτήτη στο πλαίσιο διαδικασίας αναδιάρθρωσης ή εξόφλησης δανείου, δεν θα ισχύει η προβλεπόμενη στους βασικούς νόμους απαγόρευση μεταβίβασης της επηρεαζόμενης ακίνητης ιδιοκτησίας ή αυτοτελούς τμήματός της η οποία εγγράφεται και επενεργεί προς όφελος της αρμόδιας οικοδομικής αρχής, εφόσον έχει εκδοθεί πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Covid – 19 έπληξε και τον δανεισμό

Η βασική νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση που εκδοθεί πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών σε ακίνητη ιδιοκτησία, αυτό έχει αποτέλεσμα η ακίνητη ιδιοκτησία να μην μπορεί να μεταβιβαστεί, εκτός και εάν πρόκειται για συγγενή τρίτου βαθμού. Από την άλλη, οι δύο προτάσεις νόμου προνοούν όπως η εξαίρεση που ισχύει σε περίπτωση μεταβίβασης σε συγγενικό πρόσωπο να επεκταθεί και στους δανειολήπτες που επιθυμούν να κάνουν αναδιάρθρωση δανείου με την τράπεζα τους και που συναινούν στη μεταβίβαση της περιουσίας τους στην τράπεζα. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, η τροποποίηση των δύο νομοθεσιών είναι αναγκαία, καθώς θα διευκολυνθούν οι δανειολήπτες στην αναδιάρθρωση ή εξόφληση των δανείων τους, χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς που σχετίζονται με τυχόν παραβίαση των όρων της εκδοθείσας άδειας οικοδομής. Επίσης, θα μπορούν να μεταβιβάζουν την ακίνητη περιουσία τους στην τράπεζα, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης. Στόχος του εισηγητή είναι η συζήτηση των προτάσεων νόμου να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, για να οδηγηθούν εντός Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής.