ΜΕΓΑΛΗ αναστάτωση στο σουλτανικό μέγαρο με τα χίλια δωμάτια και τους χρυσούς λουτροκαμπινέδες:
— Έχετε ενημερώσει πάντα ενδιαφερόμενο και μη, ότι –ήδη– τα τρυπάνια μας κατήλθαν στον βυθό της δική μας ΑΟΖ για πρακτική εφαρμογή της διακήρυξής μας ότι η Μεγάλη Τουρκία ελέγχει τη Μεσόγειο;
— Μας περιγελούν, Σουλτανότατε! Αμφισβητούν, καν, ότι διαθέτουμε τέτοια τεχνογνωσία, και οι Κυπρορωμιοί επικαλούνται το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες που έχουν με τις χώρες που έχουν διακηρυγμένες ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.
— Φωνάξτε μου τον Μεβλούτ.
Ακολούθησε η δήλωση του Τσαβούσογλου:
● «Όλα θα μπουν στη θέση τους» (Ποια όλα; Και σε ποια θέση τους;)
● «Καμιά συμφωνία δεν ισχύει χωρίς συμμετοχή της Τουρκίας».
Εντούτοις, αυθημερόν, έλαβε απάντηση η τουρκική αλαζονεία από τη Σύνοδο των MED7 που καθόρισε και την ατζέντα της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών και των Αρχηγών της Ε.Ε. που ακολούθησαν.
Λοιπόν, παρά τους κομπαστικούς κρωγμούς της σουλτανικής Αυλής για την… Εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, ισότιμη η παρουσία της και ισχυρότερη η θέση της μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας, όπου:
● Οι ηγέτες των MED7, των νότιων κρατών της Ε.Ε. (της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας και της Κύπρου), παρουσίασαν ένα ενωμένο μέτωπο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.
● Τη στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της, αλλά και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, εξέφρασαν οι ηγέτες των MED7, μετά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να τους ευχαριστεί.
Εξοργισμένος πληροφορήθηκε τα καθέκαστα ο Τούρκος Σουλτάνος, και αντέδρασε υβριστικά κατά του Γάλλου Προέδρου:
— Ο Μακρόν είναι ατζαμής!
ήταν το αφοριστικό σχόλιο του… επιδέξιου Ερντογάν.