Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να βοηθήσει στις έρευνες για την έκρηξη που συγκλόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες τα κατεχόμενα, μετέφερε στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί η Ειδική Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρεται ότι ο κ. Ακιντζί ευχαρίστησε τόσο την κ. Σπέχαρ όσο και την «ε/κ διοίκηση» για την ευαισθησία που έδειξαν, λέγοντας πως οι αρμόδιοι στρατιωτικοί και πολιτικοί θεσμοί συνεχίζουν εντατικά τις απαραίτητες έρευνες και πως η κατάσταση ξεκαθαρίζει σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας.
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατεχόμενα: Xημικές μετρήσεις ειδικών μετά την έκρηξη
 
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επισκεπτόμενος την περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες δήλωσε ότι “ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο περιστατικό χωρίς να είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι στις αντιπαραθέσεις στην περιοχή”, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης. «Το γεγονός δείχνει για ακόμη μια φορά προς τα πού πρέπει κατά προτεραιότητα να γίνουν βήματα ώστε να τερματιστούν άμεσα οι συγκρούσεις και να υπάρξει η βάση για ειρήνη και σταθερότητα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια για μια μόνιμη λύση είτε στο νησί μας, είτε στην περιοχή».
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί πήγε στο Βουνό λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους για την κατάσταση εκείνη την ώρα. Μετά τον Τ/κ ηγέτη στην περιοχή του χωριού Βουνό μετέβη ο Κουντρέτ Οζερσάι και ακολούθησε ο Ερσίν Τατάρ και ο Τουφάν Ερχιουρμάν, πρόεδρος του ΡΤΚ.
 
Αντιδράσεις Τ/κ πολιτικών για το συμβάν στον Πενταδάκτυλο 
 
Πρόεδροι και αξιωματούχοι τ/κ κομμάτων επισκέφθηκαν την περιοχή κοντά στο χωριό Βουνό όπου έπεσαν τις πρώτες πρωινές ώρες κομμάτια πυραύλου, προκαλώντας πυρκαγιές, καταστροφές και αναστάτωση.
 
Ο πρόεδρος του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν επισκέφθηκε το πρωί τη σκηνή και έκανε λόγο για πύραυλο S 200, σύμφωνα με την πληροφόρηση που ο ίδιος είχε, και πρόσθεσε ότι «χωρίς να επιτευχθεί η ειρήνη κανένας λαός και κανείς ως άτομο δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Οι πολιτικοί παράγοντες έχουν καθήκον να επιτύχουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή».
 
Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπήρχαν απώλειες, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ λέγοντας ότι το περιστατικό είναι το πλέον απτό παράδειγμα της αρνητικής επίδρασης που έχουν οι συγκρούσεις και ο πόλεμος στην περιοχή μας και πως όσο δεν υπάρχει ειρήνη, δεν υπάρχει και ασφάλεια. Την γλυτώσαμε φτηνά, σημείωσε ο κ. Οζγιγίτ ο οποίος επισκέφθηκε επίσης την περιοχή στο Βουνό.
 
Πρέπει να τροποποιηθεί η συμφωνία μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκικής Δημοκρατίας και να υπογραφεί μια νέα «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας» στο πλαίσιο της οποίας ο εναέριος χώρος της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, θα τεθεί υπό τον έλεγχο και την ασφάλεια της Τουρκίας, υποστήριξε ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί.
 
Ετσι, ανέφερε, θα είναι εφικτό το ψευδοκράτος να ενσωματωθεί στο σύστημα εναέριας ασφάλειας των S 400 που σύντομα θα παραλάβει η Τουρκία από τη Ρωσία. Στην γραπτή του δήλωση ο κ. Αρικλί προσθέτει ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι πλέον μια εμπόλεμη ζώνη και η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, βρίσκεται στη μέση αυτής, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα με δικά της μέσα να υπερασπιστεί την ασφάλεια σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Γι’ αυτό, υποστήριξε, πρέπει να τροποποιηθεί η συμφωνία Τουρκία – ψευδοκράτος και στο πλαίσιο της νέας «συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας» να παραχωρηθούν στην Τουρκία αεροπορική και ναυτική βάση.
 
Τα όσα ζούμε δείχνουν πόσο σημαντική είναι η ειρήνη στην Κύπρο, ανέφερε σε δική του γραπτή δήλωση ο Ιζέτ Ιζτζιάν, πρόεδρος του ΚΕΚ, λέγοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στο κέντρο ενός κύκλου της φωτιάς, ενώ έκανε λόγο και για ενεργειακό πόλεμο στην περιοχή. «Εύχομαι οι εθνικιστικοί κύκλοι που χτες χτυπούσαν τα τύμπανα του πολέμου, σήμερα να πήραν το μάθημά τους από αυτό που συνέβη», συμπλήρωσε.
 
Φτηνά τη γλυτώσαμε ανέφερε σε γραπτή του δήλωση και ο γγ του ΚΕΕ, Ερσάν Σανέρ λέγοντας ότι η περιοχή μας βρίσκεται σε κίνδυνο και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα κομμάτια του πυραύλου έπεσαν έξω από κατοικημένες περιοχές.
 
«Θα ερχόταν κάτι τέτοιο να μας βρει; Και όμως ήρθε» ήταν το σχόλιο του «δημάρχου» Δικώμου, Γιουκσέλ Τσιελεμπί λέγοντας ότι «πρέπει να επικρατήσει η ειρήνη και η ευημερία στην περιοχή. Την ειρήνη πρέπει να την αγκαλιάσουμε με τέσσερα χέρια».
 
Ο «κοινοτάρχης» του Βουνού, Ντουρμούς Ασιαντίρ ανέφερε ότι η έκρηξη ακούστηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, τότε ξέσπασε η πυρκαγιά η οποία τέθηκε υπό έλεγχο στις 4 τα ξημερώματα. Από εκεί που έπεσε το κομμάτι του πυραύλου το κοντινότερο σπίτι βρίσκεται στα 200 μέτρα όπου ζουν τέσσερα άτομα, σημείωσε ο «κοινοτάρχης».
 
Πηγή: philenews/KYΠΕ