Διαρκείς φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις γύρω από το Σχέδιο προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο, αφού μετά από τα γυρίσματα δύο ταινιών, προκύπτει και ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για δημιουργία κινηματογραφικού στούντιο.
Ήδη, τουλάχιστον μία εταιρεία εξέφρασε ανοικτά το ενδιαφέρον της στις αρμόδιες Αρχές, ενώ δεσμεύτηκε μάλιστα, να προσελκύει και η ίδια ταινίες για γυρίσματα στο νησί. Η συγκεκριμένη εταιρεία φαίνεται ότι εδρεύει στη Νότια Αφρική. Ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει και από γνωστές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα σε χώρες της Ευρώπης αφού σε συνάρτηση με τα κίνητρα που παρέχονται, διαβλέπουν μία εναλλακτική επιλογή για γυρίσματα.
Από τις πρώτες εμπειρίες πάντως, από τα γυρίσματα της ταινίας “Jiu Jitsu” διαφάνηκε πως η μη ύπαρξη ειδικών χώρων για γυρίσματα, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πρόβλημα και αντικίνητρο για προσέλκυση κι άλλων ταινιών στην Κύπρο. Πέραν της σχετικής ταλαιπωρίας που δημιουργείται, η μεταφορά του ειδικού εξοπλισμού που απαιτείται για τα γυρίσματα, από κάποια άλλη χώρα στην Κύπρο, συνεπάγεται σημαντικού κόστους για τις εταιρείες παραγωγής.
Γενικότερα πάντως, η αποτίμηση που έγινε από τους συντελεστές της ταινίας “Jiu Jitsu” από την κατάσταση που βρήκαν στην Κύπρο ήταν θετική και γι’ αυτό ήδη σημείωσαν πως σκέφτονται να κάνουν γυρίσματα κι άλλων ταινιών στο νησί. Ήδη έχει ειπωθεί το όνομα ακόμα μίας ταινίας, του “Man of War” από την ίδια εταιρεία παραγωγής που έκανε το “Jiu Jitsu”. Από οικονομικής πλευράς πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται προς την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων μεταξύ των παραγωγών της ταινίας και της κυβερνητικής πλευράς σε σχέση με τις δαπάνες που θα κριθεί ότι εμπίπτουν στο σχετικό σχέδιο και για τις οποίες θα υπάρξει επιστροφή λεφτών προς τους παραγωγούς.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκ μέρους των παραγωγών, τα έγγραφα ετοιμάζει ο οίκος KPMG ενώ για την κυβερνητική πλευρά, θα τα εξετάσει ο οίκος PwC. Εκτιμάται πως το τελικό ποσό που θα δοθεί στην εταιρεία από την κυβέρνηση θα «κλειδώσει» περί τα τέλη του έτους κι αφού πρώτα η ταινία προβληθεί σε στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών και κατά κύριο λόγο του Invest Cyprus σε κλειστή προβολή. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως έχει υπάρξει ήδη και μία συνεννόηση σε σχέση με τον τρόπο που η Κύπρος θα προβάλλεται μέσα από την ταινία, της οποίας υπενθυμίζουμε πως ένας εκ των πρωταγωνιστών είναι ο γνωστός ηθοποιός Nicolas Cage.
 
Πηγή: Philenews/Insider