Υπό τον πλήρη έλεγχο των Κύπριων μηχανικών του δορυφορικού κέντρου στην Κοφίνου, όπως και Ελλαδιτών μηχανικών, στο αντίστοιχο κέντρο στο Κορωπί στην Αθήνα, βρίσκεται από τις αρχές αυτής της εβδομάδας και ο δορυφόρος Hellas Sat 4.

Ο δορυφόρος έχει εγκατασταθεί στην τροχιακή θέση των 39 μοιρών ανατολικά, σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων από τη Γη, και ελέγχεται μέσω των προηγμένης τεχνολογίας υποδομών που χειρίζονται Κύπριοι και Ελλαδίτες επιστήμονες και τεχνικοί στις δύο βάσεις του δορυφορικού οργανισμού στην Κοφίνου και το Κορωπί.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για δορυφόρο που ενσωματώνει πρωτοποριακές διαστημικές τεχνολογίες, όπως είναι η ηλεκτρική πρόωση και οι υψηλής απόδοσης ηλιοσυλλέκτες, που εξασφαλίζουν και μεγαλύτερη διάρκεια επιχειρησιακής λειτουργίας, δηλαδή 22 χρόνια αντί 15 των συμβατικών δορυφόρων. Η τεχνολογία ηλεκτρικής –πράσινης– πρόωσης, αντί χημικής, απαιτεί μεγαλύτερο διάστημα περιφοράς στο διάστημα μετά την εκτόξευση. Οι λεπτομερείς έλεγχοι ήταν στον συγκεκριμένο δορυφόρο ιδιαίτερα σχολαστικοί, αφού πολλές τεχνολογίες που ενσωματώνει χρησημοποιούνται για πρώτη φορά σε εμπορικό δορυφόρο που κατασκεύασε η Lockheed Martin.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eκτοξεύεται ο HELLAS SAT 4 με σημαίες Ελλάδας- Κύπρου

Όπως εξηγεί στον «Φ» ο επικεφαλής της Hellas Sat, συμπατριώτης μας Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, τόσο στην Κοφίνου, όσο και στο Κορωπί, εργάζονται και έχουν αναλάβει και τον έλεγχο και του νέου δορυφόρου Ελλαδίτες και Κύπριοι τεχνικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, ειδικοί στην αεροδιαστημική μηχανική, μαθηματικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και φυσικοί, αφού ότι έχει σχέση με το διάστημα απαιτεί γνώση όλων αυτών των ειδικοτήτων. Πρόκειται κυρίως για έμπειρους πλέον επιστήμονες, αφού είχαν αναλάβει προηγουμένως από το 2003 τον έλεγχο και τη διαχείριση του Hellas Sat 2 και μετέπειτα τη διαχείριση και τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο του Hellas Sat 3.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο διάστημα ο δορυφόρος Hellas Sat 4

Mε τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί και τεχνικά τις τελευταίες ώρες, ο νέος Hellas Sat μπορεί πλέον «να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, όπως και στη Νότιο Αφρική. Με την ύπαρξη του Hellas Sat 4 στη συγκεκριμένη τροχιακή θέση, από τη μια παρέχονται καινοτόμες υπηρεσίες, από την άλλη πλέον θα υπάρχουν δύο δορυφόροι στην τροχιακή θέση (σ.σ. στην ίδια θέση είναι από το 2017 ο επίσης νέος Hellas Sat 3), με τον έναν δορυφόρο να συμπληρώνει τον άλλον» σημειώνει ο Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς.

Να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προτίμησε κυρίως οικονομικό αντιστάθμισμα για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της τροχιακής θέσης, ενώ η Ελλάδα λαμβάνει ως αντιστάθμισμα κυρίως υπηρεσίες που αφορούν στους τομείς της άμυνας, της παρακολούθησης των συνόρων, τηλεπικοινωνιών έκτακτης ανάγκης του ίδιου του Δημοσίου και πολλές άλλες χρήσεις.