Σε ανέκδοτο τείνει να εξελιχθεί η μετακόμιση του πεδίου βολής Τσερίου. Παρόλο που η σχετική απόφαση λήφθηκε από το υπουργείο Άμυνας πριν πέντε και βάλε χρόνια, εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία εξέλιξη επί του θέματος. Και αυτό, διότι, οι διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων για την χωροθέτηση του νέου πεδίου βολής συνεχίζονται, σύμφωνα με τη γραπτή ενημέρωση που έτυχε προ ημερών η Βουλή από τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη.
 
Οι κάτοικοι της περιοχής δικαίως διαμαρτύρονται καθώς τα σπίτια τους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το πεδίο βολής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τους. Ωστόσο, απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων.
 
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μιχάλη Γιωργάλλα, ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε τη Βουλή με επιστολή του, ημερομηνίας 14/8/2019,  ότι «η απόφαση για την κατάργηση του πεδίου βολής Τσερίου έχει ληφθεί από το υπουργείο Άμυνας εδώ και καιρό».
 
Προσθέτοντας, παράλληλα, πως «την παρούσα χρονική περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ της Μητρόπολης Κύκκου και Τηλλυρίας και των Διευθυντών των Τμημάτων Κτηματολογίου και Πολεοδομίας, ούτως ώστε, να καταστεί δυνατή η δέσμευση συγκεκριμένων τεμαχίων γης στις κοινότητες Αναλυόντα και Πέρα Ορεινής στις οποίες προγραμματίζεται να κατασκευαστεί το νέο πεδίο βολής προς αντικατάσταση του πεδίου βολής Τσερίου». Με τον υπουργό Άμυνας να επισημαίνει στους βουλευτές πως «μόλις οριστικοποιηθεί το θέμα της δέσμευσης των τεμαχίων γης εντός της οποίας θα κατασκευαστεί το νέο πεδίο βολής, το Υπουργείο Άμυνας θα είναι σε θέση να υπολογίσει, αφενός, τον χρόνο ολοκλήρωσης της κατασκευής του και αφετέρου, τον χρόνο εγκατάλειψης του πεδίου βολής Τσερίου».
 
 
Εκτάσεις γης που κρίθηκαν κατάλληλες για την κατασκευή του νέου πεδίου βολής ανήκουν στην Εκκλησία και συγκεκριμένα στην Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας. Συνεπώς, το κράτος δεν μπορεί να τις επιτάξει, ούτε και να τις απαλλοτριώσει με βάση το Σύνταγμα μας χωρίς τη συγκατάθεση, στην προκειμένη περίπτωση, του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου. Εξού και οι διαβουλεύσεις.  
Πιέσεις για τη μετακίνηση του πεδίου βολής Τσερίου ασκεί και η Βουλή, η οποία, ασχολήθηκε αρκετές φορές στο παρελθόν με το συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα, πριν τεσσερισήμισι χρόνια και συγκεκριμένα στις 19/3/2015 οι βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας κάλεσαν δημόσια το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Εσωτερικών και κυρίως το Τμήμα Κτηματολογίου «να προχωρήσουν άμεσα με όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατασκευή του νέου πεδίου βολής». 

Το πεδίο βολής Τσερίου κατασκευάστηκε πριν από αρκετά χρόνια όταν ακόμη οι κατοικημένες περιοχές στην τότε κοινότητα Τσερίου ήταν περιορισμένες. Τα προβλήματα ασφάλειας και οχληρίας προέκυψαν κατά την τελευταία δεκαετία με την αύξηση του πληθυσμού και της επέκτασης της οικιστικής ζώνης στην περιοχή του πεδίου βολής. Σήμερα, αρκετά σπίτια βρίσκονται σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από το πεδίο βολής.

Τα αντισταθμιστικά μέτρα 

Το υπουργείο Άμυνας επιτάσσει αριθμό ιδιωτικών τεμαχίων για κάλυψη διαφόρων αναγκών της Εθνικής Φρουράς σε στρατιωτικές υποδομές. Στους ιδιοκτήτες των επιτασσόμενων ιδιωτικών τεμαχίων καταβάλλεται ενοίκιο ως αντιστάθμισμα για την απώλεια χρήσης των τεμαχίων τους, το οποίο υπολογίζει και πληρώνει το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Με σκοπό την ελάφρυνση των αρνητικών συνεπειών που επωμίζονται οι κάτοικοι δήμων και κοινοτήτων στα διοικητικά όρια των οποίων υφίστανται στρατιωτικές υποδομές της Εθνικής Φρουράς, το υπουργείο Άμυνας εδώ και χρόνια συμμετέχει στο συνολικό κόστος κατασκευής διαφόρων αναπτυξιακών έργων, τα οποία υλοποιούν στους προαναφερθέντες δήμους και κοινότητες άλλες κρατικές υπηρεσίες. Όπως πληροφόρησε παλαιότερα τη Βουλή το υπουργείο Άμυνας, επεξεργάζεται προσχέδιο πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο προβλέπεται διαδικασία υποβολής αιτήσεων και κριτήρια επιλογής προκειμένου από εξοικονομούμενα ποσά του προϋπολογισμού εκάστου έτους του υπουργείου Άμυνας να χρηματοδοτούνται ώριμα αναπτυξιακά έργα, την υλοποίηση των οποίων θα αναλαμβάνουν άλλες κρατικές υπηρεσίες επ’ ωφελεία δήμων και κοινοτήτων στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν στρατιωτικές υποδομές, ως αντιστάθμισμα για την επιβάρυνση που υφίστανται.

Στο μικροσκόπιο όλα τα πεδία βολής  

Στις 28 Φεβρουαρίου 2018, δηλαδή, μερικά 24ωρα πριν την αποχώρηση του από το υπουργείο Άμυνας, ο τέως υπουργός Χριστόφορος Φωκαΐδης ενημέρωσε γραπτώς τη Βουλή, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, ότι το υπουργείο Άμυνας ενεργοποίησε διαδικασία εξέτασης των χωροθετήσεων όλων των πεδίων βολής της Εθνικής Φρουράς.

Με στόχο, όπως τόνιζε στην επιστολή του ο κ. Φωκαΐδης, τη μετακίνησή τους στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό σε περιοχές όπου θα ευρίσκονται συμπαγείς εκτάσεις με κρατική ακίνητη ιδιοκτησία. Σημειώνοντας, παράλληλα, τα εξής: Για την όποια ιδιωτική ακίνητη ιδιοκτησία καταστεί τελικά αναγκαίο να περιληφθεί εντός των νέων χωροθετήσεων των πεδίων βολής, το υπουργείο Άμυνας προτίθεται να δώσει στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε τη συνέχιση της επίταξης της περιουσίας τους, είτε την απαλλοτρίωση της περιουσίας τους, είτε την ανταλλαγή της με κρατική ακίνητη ιδιοκτησία σε περιοχή η οποία δεν θα επηρεάζεται από στρατιωτικές υποδομές.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως εκτιμά το υπουργείο Άμυνας, θα μειωθεί το χρηματικό ποσό το οποίο σε ετήσια βάση καταβάλλει το Κράτος για αποζημιώσεις επιτάξεων, καθώς η Εθνική Φρουρά θα έχει μεγάλο μέρος των στρατιωτικών υποδομών της εντός κρατικής ακίνητης ιδιοκτησίας.  Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το όλο εγχείρημα συνιστά μια σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση για την ολοκλήρωση της οποίας θα απαιτηθεί ιδιαίτερη προσπάθεια