Ταύτιση απόψεων μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ ως προς την ουσία των νέων προσπαθειών στο Κυπριακό, αρχής γενομένης της επίσκεψης Λουτ στην Κύπρο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Δείχνουν να συμφωνούν σε μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση στη γραμμή που καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με τα ερωτήματά του. 
 
Ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να είναι έτοιμος για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στο Κυπριακό. Η Κυβέρνηση απαντά δηλώνοντας πως ο Νίκος Αναστασιάδης όχι μόνο είναι έτοιμος αλλά ήδη είχε ανταποκριθεί γραπτώς από το 2017 σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά που δεν έπραξε κάτι ανάλογο. 
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, από την ακριτική Δερύνεια, σημείωσε ότι «είμαστε σε μια καθοριστική στιγμή σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Καταβάλλεται προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και θα πρέπει οι πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι η προσπάθεια από μόνη της δεν είναι το σημαντικό», είπε, και σημείωσε πως «το σημαντικό είναι το τί θα επακολουθήσει εάν και εφ’ όσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
 
Αλίμονο, συνέχισε, «εάν έχουμε για ακόμα μια φορά ένα ναυάγιο. Η έκκληση μας λοιπόν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να συνειδητοποιήσει ότι εάν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αυτή τη φορά πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αποφασιστικοί για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και τοποθέτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
 
Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει οπωσδήποτε από τη δική μας την πλευρά να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να επιλυθεί το Κυπριακό και εάν θα επιλυθεί ή όχι, να εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την συμπεριφορά της Τουρκίας πρωτίστως αλλά και από τη συμπεριφορά της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Αλίμονο εάν δεν συμπεριφερθούμε με αυτό τον τρόπο» είπε και ανέφερε ότι «τα δεινά τα οποία θα συσσωρεύθουν σε βάρος της Κύπρου θα είναι πάρα πολλά».
 
Ο κ. Κυπριανού απάντησε και στην «έντονη ανησυχία που διατυπώνεται από διάφορους στο ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Θα συμφωνήσω ότι χρειάζεται να ανησυχούμε, γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται να είμαστε όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι, να επιμείνουμε στις αρχές λύσης του Κυπριακού, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε και αποφασιστικοί και να μην αφήσουμε περιθώρια ελιγμών ούτε στην Τουρκία ούτε στην ηγεσία της Τ/κ Κοινότητας».
 
Έχουμε, ανέφερε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ «το δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τα επιχειρήματα, έχουμε τις διαχρονικές μας θέσεις και πάνω σε αυτές πρέπει να βασιστούμε και να μην ψάχνουμε οτιδήποτε άλλο, το οποίο απλά και μόνο θα διευκολύνει την Τουρκία για να ξεφύγει από τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναφορικά με τη λύση στο Κυπριακό».
Ταυτόχρονα τόνισε πως «σε ό,τι μας αφορά, μία είναι η βάση λύσης του Κυπριακού. Είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που οδηγεί σε ενωμένο κράτος, με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και βέβαια με πολιτική ισότητα μεταξύ των κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
 
Κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας τα όσα είπε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, και ειδικότερα την αναφορά περί εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Άρα συμφωνούν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη». Η ίδια πηγή υπέδειξε, μιλώντας στον «Φ», ότι «ο ΠτΔ αντίθετα με την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία είχε τοποθετηθεί γραπτώς εφ’ όλης της ύλης προς τον ΓΓ ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα».
 
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΚΑΤΣΙΦΑ
 
Η Αλληλεγγύη σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του Κωνσταντίνου Κάτσιφα. Το συμβάν σημειώθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018 στην Αλβανία. 
Σύμφωνα με την Αλληλεγγύη, «τούτο αποτελεί ελάχιστο χρέος τιμής προς την οικογένεια ενός Έλληνα που ανάλωσε τη ζωή του υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα της χειμαζομένης Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και έμπρακτη εκδήλωση μεταμέλειας ορισμένων εκ των κυβερνησάντων διά τας ύβρεις προς τον Ήρωα Κατσίφα». 
Περαιτέρω σημειώνει πως «ενόσω η Αλβανία βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. οφείλει πρωτίστως να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του δικαίου που διέπουν τη λειτουργία της Ε.Ε. Πολλώ δε μάλλον λόγω του χρέους της προς την Ελλάδα διά την υπεράσπιση του εναερίου της χώρου». 
Επίσης καλεί «την ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει από τη συμμορία του Ράμα την άρσιν της ανοήτως επιβληθείσης απαγόρευσης εισόδου σε Έλληνες πολίτες που κηρύχθηκαν “Persona Non Grata” επειδή μετέβησαν στις Βουλιαράτες για την κηδεία του Ηρωομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα».
 
Τους καλεί να απαντήσουν 
 
Το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του επικρίνει την κυβέρνηση και τα κόμματα που εξέφρασαν ικανοποίηση για την κάθοδο της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο. Επίσης ασκεί κριτική προς όσους επιδιώκουν επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στα ελβετικά θέρετρα. 
Το ΕΛΑΜ καλεί την κυβέρνηση και όσα κόμματα τη στηρίζουν να δηλώσουν δημόσια αν συμφωνούν με:
– την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση;
– τη μη επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους;
– τη μετατροπή των σφετεριστών των περιουσιών των προσφύγων σε χρήστες;
– το τουρκικό βέτο;
– την εκ περιτροπής προεδρία;
– την παράδοση του βορείου κομματιού της Κύπρου εσαεί υπό τουρκική διοίκηση, όπως καθορίζει το πλαίσιο Γκουτέρες, σε συνδυασμό με τους «χάρτες»;
 
Στηρίζει λύση Κυπριακού και εμβάθυνση διμερούς σχέσης
 
Τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού και τη βούληση του Λονδίνου για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς σχέσης με την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασε ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα Ευρώπης, Κρίστοφερ Πίντσερ.
Ο κ. Πίντσερ απαντούσε σε επιστολή του Προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστου Καραολή, προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.
 
Ο Υπουργός Ευρώπης σημείωσε τη «μεγάλη αξία» που αποδίδει η βρετανική Κυβέρνηση στη σχέση με την Κύπρο, αναφερόμενος σε κοινές ιστορικές αναφορές και κοινές αξίες, όπως εκφράζονται μεταξύ άλλων και με την ιδιότητα μέλους αμφοτέρων των χωρών στην Κοινοπολιτεία.
Πρόσθεσε ότι αυτές οι κοινές αξίες έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τον δημόσιο τομέα και την οικονομική μεταρρύθμιση έως το εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και την άμυνα και ασφάλεια.
 
Ο κ. Πίντσερ επισήμανε παράλληλα τις δυνατές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και στον τουρισμό. Εξέφρασε, επιπλέον, την ελπίδα της βρετανικής Κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της διμερούς σχέσης τα επόμενα χρόνια και ανέφερε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της επικοινωνίας της Κυβέρνησης με τις κυπριακές κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.Στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου παρείχε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας διαβεβαιώσεις για την αταλάντευτη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να στηρίξει τις προσπάθειες για την προώθηση μιας δίκαιης και με διάρκεια λύσης, βασισμένης στο διεθνές αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης σημείωσε, επίσης, ότι το Λονδίνο συνεχίζει να ενθαρρύνει όλα τα μέρη να επιδείξουν ανανεωμένη προσήλωση στη διαδικασία λύσης, εργαζόμενα προς την επανέναρξη των συνομιλιών.
 
Δήλωσε, τέλος, ότι καλωσορίζει τη δουλειά της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας προς υποστήριξη αυτής της επιδίωξης.
Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο κ. Καραολής είχε επισημάνει το πόσο σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχος είναι η Κύπρος για το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ιστορικές βρετανικές υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου και την κοινή συμμετοχή σε Ηνωμένα Έθνη, Κοινοπολιτεία και ΕΕ, την όλο και πιο δυνατή συνεργασία σε μία σειρά τομέων και την επιτυχημένη κυπριακή παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επισημάνει την «απεγνωσμένη» επιθυμία για μια δίκαιη και βιώσιμη επανένωση της Κύπρου.
Καλούσε, επίσης, τον νέο Βρετανό Πρωθυπουργό να διατηρήσει και να ενισχύσει τη διμερή σχέση ανεξαρτήτως της έκβασης του Brexit, καθώς και να αξιοποιήσει τη δύναμη και επιρροή του για να έχει η πολιτική της Βρετανίας έναν ουσιαστικό αντίκτυπο στην προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου.