Η Τράπεζα Κύπρου φαίνεται πως κατέληξε στην απόφαση για να πωλήσει το ποσοστό που ελέγχει στο Nicosia Mall σε ομάδα κυπριακών επιχειρηματικών Ομίλων, που επέδειξαν ενδιαφέρον για το 64% του εμπορικού κέντρου.
 
Την πληροφορία που αποκάλυψε το Insider, επιβεβαιώνουν εμμέσως όλοι οι εμπλεκόμενοι αν και ακόμα δεν έχουν πέσει τελικές υπογραφές ούτε είναι πλήρως ξεκάθαρο τι ποσοστό θα ελέγχει ο κάθε ένας από τους Ομίλους Ζορπάς, PHC, υπεραγορά Αθηαινίτης και Voici La Mode. Αυτό που έγινε γνωστό και επιβεβαιώνεται, είναι πως το τίμημα που θα καταβάλουν για το 64% του εμπορικού κέντρου ανέρχεται σε 96 εκατ. ευρώ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ: Αλλάζει χέρια το Nicosia Mall
 
Από πληροφορίες που συνέλεξε το Insider, το ποσό αυτό θα καταβληθεί με τρεις τρόπους: τα 80 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν από τις εισπράξεις του εμπορικού κέντρου για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τα 15 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δανεισμό που θα παραχωρήσει η τράπεζα στους συγκεκριμένους Ομίλους, ενώ ποσό 1 εκατ. ευρώ έχει ήδη πληρωθεί. Τα ετήσια έσοδα του εμπορικού κέντρου από ενοίκια, φαίνεται να ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, φαίνεται πως ο συνολικός δανεισμός του εμπορικού κέντρου πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ.
 
Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας Κύπρου για το 2018, η τράπεζα αύξησε το μερίδιο που ελέγχει στην Nicosia Mall Hodlings (NMH) Limited από 51% σε 64%. Ουσιαστικά απέκτησε το ποσοστό που ήλεγχε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χατζηαργυρού, ο οποίος πλέον κινείται νομικά κατά της τράπεζας και στελεχών της, υποστηρίζοντας πως εξαναγκάστηκε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη συμφωνία.  
 
Όσον αφορά το υπόλοιπο 36% του εμπορικού κέντρου, ελέγχεται από τον εργοληπτικό Όμιλο Αθηαινίτης ο οποίος ήταν ένας από τους αρχικούς μετόχους. Πληροφορίες λένε πως ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις και για το συγκεκριμένο ποσοστό, αφού το ενδεχόμενο απόκτησης ποσοστού από ξένο επενδυτή είναι πιθανό. Σχετικό ενδιαφέρον είχε επιδειχθεί και το 2015 από όμιλο ρωσικών συμφερόντων.  
 
Οι εν δυνάμει νέοι ιδιοκτήτες του εμπορικού κέντρου αποκτούν τόσο την ανάπτυξη όσο και την εταιρεία που διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο, τη Nicosia Mall Management. Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται ο τρόπος που θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι ένοικοι του εμπορικού κέντρου, από τη στιγμή που πλέον οι νέοι ιδιοκτήτες θα είναι ούτε λίγο ούτε πολύ και ανταγωνιστές τους.