Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους Κύπριους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης αλλά και σε επαγγελματίες του τομέα παροχής υπηρεσιών, οι πληροφορίες ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ετοιμάζει πρόγραμμα παραχώρησης ελληνικής υπηκοότητας έναντι επένδυσης, το οποίο θα προσομοιάζει με αυτό που εφαρμόζει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια και το οποίο συνέβαλε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη της οικονομίας.  
 
Οι πληροφορίες λένε πως η νέα κυβέρνηση υπό την Κυριάκο Μητσοτάκη ετοιμάζει το δικό της επενδυτικό πρόγραμμα παραχώρησης ελληνικής υπηκοότητας, το οποίο θα προσομοιάζει με το κυπριακό και το οποίο προφανώς θα είναι ανταγωνιστικό από πολλές απόψεις.
 
Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020 και ενδεχομένως να αφορά επενδύσεις ύψους 2.5 εκατ. ευρώ ώστε να μπορεί κάποιος να αιτηθεί του σχεδίου. Υπενθυμίζεται πως στην Κύπρο το επενδυτικό όριο είναι στα 2 εκατ. ευρώ επιπλέον ΦΠΑ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η σκέψη είναι η πληρωμή του ΦΠΑ να αναβάλλεται για περίοδο τριών ετών. Άρα ουσιαστικά κατά την στιγμή της επένδυσης, το κόστος θα είναι παρόμοιο με αυτό που ισχύει στην Κύπρο. 
 
Η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος από την Ελλάδα, θα δημιουργήσει ισχυρό ανταγωνισμό για την Κύπρο. Η Ελλάδα, ως όνομα, είναι πολύ πιο δυνατό και πιο γνωστό διεθνώς, το ίδιο βέβαια και κάποιες περιοχές ή νησιά της και προφανώς θα διαθέτει πολύ περισσότερες επιλογές επένδυσης, ειδικά όσον αφορά τον τομέα ανάπτυξης γης.
 
Οι τομείς οι οποίοι θα εμπίπτουν στα κριτήρια του σχεδίου ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Την ίδια ώρα, ως μεγαλύτερη χώρα που ήταν για πολλά χρόνια σε ύφεση, προσφέρει περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες ενώ σημαντικό ζήτημα για τους ξένους επενδυτές είναι και η συνδεσιμότητα. Ένα άλλο πλεονέκτημα της Ελλάδας, το οποίο λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι ξένοι επενδυτές, είναι ότι εδώ και κάποιους μήνες, δεν χρειάζεται βίζα κάποιος για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. 
 
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου και εποπτείας τους προγράμματος που υιοθετήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, προκαλούν ανησυχία πως σε μερικούς μήνες η προσοχή όσων ενδιαφέρονται για απόκτηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας, θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα. Βέβαια, η εξαγγελία του σχεδίου από μόνη της δεν μπορεί να εγγυηθεί και την επιτυχία του. Θα χρειαστεί να εφαρμοστεί στην πράξη για να διαφανεί πόσο ελκυστικό τελικά θα είναι.
 
Philenews/Insider