Από το 2021 και μετά οι ξένοι φοιτητές σε βρετανικά πανεπιστήμια θα μπορούν να μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επί δύο χρόνια μετά από την αποφοίτησή τους, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Η απόφαση, που θα αφορά και τους Ευρωπαίους φοιτητές εφόσον υλοποιηθεί το Brexit, ανατρέπει την πολιτική που εφάρμοσε το 2012 ως υπουργός Εσωτερικών η μετέπειτα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία επέτρεπε τη χορήγηση βίζας διάρκειας μόνο τεσσάρων μηνών σε αποφοίτους τρίτων χωρών. Πριν από το 2012 η βίζα για ξένους αποφοίτους (εκτός ΕΕ) ίσχυε πάλι για δύο χρόνια.

 

Κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου μετά από την αποφοίτησή τους οι δικαιούχοι θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται απρόσκοπτα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εφόσον βρουν θέση εργασίας που να πληροί τα κριτήρια, θα μπορούν να κάνουν αίτηση για απόκτηση βίζας εργαζόμενου υψηλής ειδίκευσης.

Δε θα υπάρχει αριθμητικό όριο στους ξένους αποφοίτους που θα μπορούν να αιτούνται τη διετή βίζα. Το μέτρο αφορά για όσους εγγραφούν σε βρετανικό πανεπιστήμιο για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Brexit: Τέλος η ελεύθερη κυκλοφορία Ευρωπαίων στη Βρετανία

Στόχος της κίνησης είναι να καταστούν πιο ελκυστικά τα βρετανικά πανεπιστήμια για ξένους φοιτητές, καθώς τα δίδακτρα που καταβάλλουν είναι πολύτιμη πηγή εσόδων για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αυτή τη στιγμή περίπου 460.000 ξένοι φοιτητές σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποφέροντας 20 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ