Ο Προκόπης Γεωργίου, πρώην ανώτερος αστυνόμος από τη Λάρνακα, σχολιάζει την απαράδεχτη στάση των Τούρκων και πώς η δική μας πλευρά πρέπει να αντιδράσει.
Είναι αποδεκτό από όλους, του κάθε πολιτικού χώρου, ότι επενδύσαμε πολλά στις διαμεσολαβήσεις της εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κυρίας Λουτ, ότι σύντομα θα επανάρχιζαν οι συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Πολύ σύντομα διαψευστήκαμε. Η Τουρκία τα θέλει όλα. Προ της τουρκικής αδιαλλαξίας, των απειλών και εκβιασμών, όλοι εμείς οι Ελληνοκύπριοι οφείλουμε να αφυπνισθούμε και να αντιδρούμε στις τουρκικές ορέξεις και να αγωνιζόμεθα γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε πολιτικό, ηθικό και ιδεολογικό μιθριδατισμό. Καθημερινά είμεθα όλοι μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου παραπληροφόρησης από τους Τούρκους προς όλα τα κράτη, δηλητηριάζοντας την εντός της Τουρκίας «δημοκρατία» ενώ ταυτόχρονα νοθεύουν την ελευθερία πλείστων τόσων λαών. Με την παραποίηση της αλήθειας, με την επαναλαμβανόμενη στρέβλωση της πραγματικότητας, με την ψευδή παρουσίαση των γεγονότων, με την απόκρυψη των κινήτρων, οικοδομούν οι σουλτάνοι της Άγκυρας τη δική τους «αλήθεια». Μιλούν για συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά στην πραγματικότητα μιλούν για τα δικά τους συμφέροντα. Διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα, διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, λασπολογούν, προβάλλουν μύθους και τα παρόμοια, έχουν ως κίνητρο την ολοκληρωτική άλωση της Κύπρου και πλήγμα στην εθνική ακεραιότητα της Ελλάδας. Τούτην την ώρα ο καθένας μας να αρχίσει την αυτοαξιολόγησή του ως άτομο αλλά και ως κόμμα. Να δούμε πού είμαστε τώρα και σε ποια κατάσταση θα θέλαμε να βρισκόμαστε. Κατ’ εμέ, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν αρχίσουμε να τονίζουμε τα αρνητικά μας, ποιος φταίει περισσότερο και ποιος λιγότερο. Να αναδείξουμε τα καλά στοιχεία της φυλής μας και το καταλληλότερο βοήθημα για να υπερβούμε τα λάθη μας, τις αδυναμίες μας. Να είμαστε ειλικρινείς, να οδηγήσουμε τους εαυτούς μας μέσα από την αυτοαξιολόγηση στον τελικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Δικαιολογημένα επενδύουμε πολλά στους φίλους μας τους Ευρωπαίους. Να συνειδητοποιήσουμε, όμως, ότι η Ευρώπη ζει μέσα στην ψευδαίσθηση μιας άχρωμης χριστιανοσύνης, που ουσιαστικά έχει συμβιβαστεί με τη λογοκρατική δομή της κοινωνίας και γι’ αυτό είναι ανίκανη να δώσει χέρι βοηθείας στους απανταχού της γης χριστιανούς που σφάζονται από τους αλλόθρησκους. 
Φίλοι μου, η ιστορία του Ελληνισμού επαναλαμβάνεται, είναι το γραφτό μας. Όπως, κατά την εισβολή του Δράμαλη στην Ελλάδα, ο πολιτικός, ιεράρχης, αγωνιστής επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ απηύθυνε στους Πελοποννήσιους το «ίνα εν συμπνοία αντιμετωπίσωμεν τον «εχθρόν». Τώρα είναι η ώρα να επαναλάβουμε μια ακόμα φορά ότι η ελευθερία κατακτάται μόνο με αγώνες, δι’ εμάς ειρηνικούς, και θυσίες, και ακόμα ότι οι ηθικές αξίες είναι υπέρτερες της υλικής υπεροχής και της ωμής βίας. Αδελφωμένοι να εργαζόμεθα για την ειρήνη, την επανένωση της Κύπρου μας και να ετοιμαζόμαστε φευ για το… λαμπρό μέλλον μιας… επανενωμένης Κύπρου.
Οι Τούρκοι από μέρα σε μέρα αποθρασύνονται. Οι απροκάλυπτες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και των εδώ υποτακτικών του, τινάζουν στον αέρα κάθε προσπάθεια ειρηνικής λύσης του Κυπριακού. Βλέπουμε το σημερινό αδιέξοδο στις συνομιλίες με τους Τούρκους και ζητούμε χειραγωγό για να το ξεπεράσουμε. Ο κίνδυνος ανοίγματος και εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου είναι χειροπιαστός, έχει φθάσει σε οριακά σημεία και επιβάλλεται να βρεθεί ο μίτος που θα μας βγάλει από τον λαβύρινθο. Είμεθα ένας ειρηνικός λαός και θέλουμε ειρηνικά να βρούμε τη λύση εκείνη που θα επανενώσει την Κύπρο μας. Αν η Τουρκία δεν λογικευθεί και επιμένει να υλοποιήσει τις ιταμές αξιώσεις της, ως πρώτο μέτρο, εμείς οι Ελληνοκύπριοι την ίδια ημέρα και ώρα, πρώτο, να κλείσουμε το οδόφραγμα Δερύνειας για να αναγκασθούν οι Τουρκοκύπριοι να αντιδράσουν στα εγκληματικά σχέδια της Τουρκίας και του εδώ εγκάθετου τους. Δεύτερο, κλείσιμο των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου για ξένους τουρίστες που έρχονται μέσω Κύπρου για να μεταβούν στα κατεχόμενα ξενοδοχεία μας. Φίλοι, φίλοι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά πρέπει να κινηθούν και να ζητούν επίλυση του Κυπριακού και όχι η Κύπρος μας να γίνει προτεκτοράτο της Άγκυρας και να απολαμβάνουν τα πάντα από εμάς. Είναι η ώρα να μιλήσουμε Ελληνικά.
Υ.Γ. Θέλω να πιστεύω ότι τα όσα εισηγούμαι δεν θα θεωρηθούν «συναισθηματικές εξάρσεις και ακρότητες». Οι πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι ουδέποτε θα πούμε στους σουλτάνους της Άγκυρας και στους εδώ υποτακτικούς τους: «Σφάξετε μας, αγά μου, για να αγιάσουμε». Ναι. Λύση ειρηνική μέσω συνομιλιών. Αυτόχειρες ποτέ, μα ποτέ. Τα όσα μας λέει τώρα η κ. Λουτ περί «προόδου», κατ’ εμέ, είναι λόγια παρηγοριάς.