Σε στάση αναμονή βρίσκονται όλοι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό με την προσοχή τους να είναι στραμμένη προς την κατεύθυνση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων, Αντόνιο Γκουτέρες. Αναμένουν να δουν ποια θα είναι η επόμενη του κίνηση.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι τα ενδεχόμενα ανοικτά: Τριμερή συνάντηση με τους δύο ηγέτες  και μετά άτυπη πενταμερή, απευθείας άτυπη πενταμερή ή ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων από την Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Μετά και τον κύκλο επαφών που είχε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με όλους τους πρωταγωνιστές στο Κυπριακό θα πρέπει τώρα, ο Αντόνιο Γκουτέρες, να αποφασίσει για τα επόμενα του βήματα.
 
Αυτή τη στιγμή ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού είναι μεταξύ:

  1. Της πραγματοποίησης μιας κοινής συνάντησης με τους δύο ηγέτες, σε πρώτο στάδιο και εν συνεχεία να συγκαλέσει άτυπη διαδικαστική πενταμερή στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από τους δύο ηγέτες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.
  2. Τη σύγκληση απευθείας άτυπης πενταμερούς χωρίς να προηγηθεί συνάντηση με τους δύο ηγέτες.

 
Το πρόβλημα που προκύπτει σε αμφότερες τις περιπτώσεις είναι ότι η τουρκική πλευρά θέτει προϋποθέσεις ουσίας (θετική ψήφος κλπ) για την πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.
 
Ως γνωστό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είχε ταχθεί υπέρ της πραγματοποίησης μιας τριμερούς στην οποία θα συμμετείχαν οι δύο ηγέτες και να ακολουθήσει η άτυπη πενταμερής. Από την άλλη η τουρκική πλευρά τάχθηκε υπέρ της σύγκλισης απευθείας πενταμερούς.
 
Δεύτερο σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο θέσεων είναι και οι προϋποθέσεις. Η μεν ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζει πως δεν πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις κάτι που εμφανώς με τη συμπεριφορά της δεν συμμερίζεται η τουρκοκυπριακή πλευρά.
 
Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να μην βιαστεί να αποφασίσει και να ζητήσει από την Τζέιν Χολ Λουτ να κάνει νέα σειρά διαβουλεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
 
Επίκειται η προσφυγή για Αμμόχωστο

Σ’ ότι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα γίνει «εντός των άμεσα προσεχών ημερών» όπως μας έχει λεχθεί χαρακτηριστικά.

Η κίνηση θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η άτυπη προκαταρκτική διαβούλευση με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.