Ένα ιδιαίτερο καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία προβλέπει η πρόταση που θα καταθέσει το απόγευμα της Τετάρτης στην ΕΕ για την αντικατάσταση του ‘backstop’ η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Telegraph.

Παρά το γεγονός ότι το backstop αποσκοπούσε στην αποφυγή συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον φέρεται να προτείνει τη διενέργεια τελωνειακών ελέγχων στα προϊόντα που διακινούνται μεταξύ βορρά και νότου της Ιρλανδίας.

Την ίδια ώρα, αντιθέτως, φέρεται να προτείνεται η συνέχιση υπαγωγής της Βόρειας Ιρλανδίας στους κανόνες της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς τόσο για αγροτικά όσο και για βιομηχανικά προϊόντα, κάτι που στην ουσία δημιουργεί κανονιστικά σύνορα, δηλαδή ελέγχους προέλευσης, ποιότητας κτλ, μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η ενιαία ιρλανδική αγορά για τα προϊόντα προτείνεται να ισχύει για τέσσερα χρόνια μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit, δηλαδή έως το τέλος του 2024. Τότε η τοπική εθνοσυνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει είτε τη συνέχιση ισχύος των κανόνων της ενιαίας αγοράς είτε την προσχώρηση στο νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα έχει θεσπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο και το οποίο θα διαφοροποιείται από τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Αυτή η πρόταση με τα δύο σκέλη συνοψίζεται από την Telegraph στη φράση «δύο σύνορα για τέσσερα χρόνια» – τελωνειακά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και κανονιστικά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι σύμφωνα με τον κορυφαίο σύμβουλο του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς, η πρόταση του Λονδίνου θα είναι η τελική και αν οι Ευρωπαίοι δε θελήσουν να την εξετάσουν σοβαρά, τότε η βρετανική κυβέρνηση θα ετοιμαστεί για Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. «Δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί νέα αναβολή», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πρόταση, πάντως, όπως επισημαίνει η Telegraph, αναμένεται πράγματι να απορριφθεί από τους Ευρωπαίους, διότι μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβιάζει τόσο την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, όσο και ότι υπονομεύει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η βρετανική πρόταση θα επιδοθεί υπό τη μορφή νομικού κειμένου στον διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ εντός ωρών από την ομιλία του Μπόρις Τζόνσον το μεσημέρι της Τετάρτης που θα κλείσει το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ.

Στην ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για «δίκαιο και λογικό συμβιβασμό». 

Θα πει: «Οι ψηφοφόροι θέλουν απεγνωσμένα να επικεντρωθούμε στις άλλες τους προτεραιότητες. Αυτό που θέλει ο κόσμος, αυτός που θέλουν οι υποστηρικτές του Brexit, αυτό που θέλουν οι υποστηρικτές της παραμονής, αυτό που θέλει ο κόσμος όλος, είναι να προχωρήσουμε».

«Φοβάμαι ότι μετά από τριάμισι χρόνια ο κόσμος αρχίζει να αισθάνεται ότι νομίζουμε πως είναι ανόητοι. Αρχίζουν να υποψιάζονται ότι υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή τη χώρα που πολύ απλά δε θέλουν καν να υλοποιηθεί το Brexit. Και αν αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο, τότε πιστεύω ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία», θα προσθέσει ο κ. Τζόνσον.

 
Μπόρις Τζόνσον: Πραγματικότητα που πρέπει να γίνει αποδεκτή οι τελωνειακοί έλεγχοι στην Ιρλανδία
 
«Πολύ εποικοδομητικές και εκτενείς προτάσεις» θα υποβάλει η Βρετανία στην ΕΕ για το Brexit, δήλωσε στο BBC ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, επιβεβαιώνοντας ότι οι προτάσεις θα κατατεθούν «σύντομα».

Σημείωσε δε ότι «πρέπει να γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα» που υπαγορεύει τη διενέργεια κάποιων τελωνειακών ελέγχων στο εμπόριο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μετά από το Brexit.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι αυτοί οι έλεγχοι θα είναι «απολύτως ελάχιστοι» και «δε θα περιλαμβάνουν νέες υποδομές».

Μιλώντας στο Sky News τόνισε ότι οι όποιοι έλεγχοι δε θα γίνονται στα σύνορα. Παραδέχθηκε επίσης ότι οι προτάσεις του θα ακυρώνουν την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Ην. Βασιλείου του Δεκεμβρίου του 2017, σύμφωνα με την οποία δε θα έπρεπε να υπάρξουν σύνορα ή έλεγχοι στα ιρλανδικά σύνορα μετά από το Brexit.

Στη συνέντευξη για το BBC πρόσθεσε ότι οι βρετανικές προτάσεις θα είναι «καλές και δημιουργικές», αν και είπε ότι αποδέχεται πως «ίσως υπάρχει λίγος δύσκολος δρόμος μπροστά».

Σε σχετική ερώτηση είπε, εξάλλου, ότι «απλά δεν είναι αλήθεια» πως είχε αγγίξει με ανάρμοστο τρόπο στο μηρό τη δημοσιογράφο Σάρλοτ Έντουαρντς σε ένα γεύμα προ 20 ετών.

Στο Sky News κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσο διατηρούσε ερωτικό δεσμό με την Αμερικανίδα επιχειρηματία Τζένιφερ Αρκιούρι, η οποία είχε λάβει κονδύλια από το δήμο του Λονδίνου την περίοδο που ήταν δήμαρχος ο ίδιος. Ο κ. Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει.

 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ