Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια διπλή πρόκληση, καθώς αρχίζει όπως αναμενόταν από πολλού η ακροαματική διαδικασία εντός των ορίων της έρευνας σε βάρος του για “διαφθορά”, ενώ ταυτόχρονα αναβλήθηκαν οι διαπραγματεύσεις – που περιήλθαν ξάφνου σε αδιέξοδο – με τον αντίπαλό του στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς για τον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
 
Το Ισραήλ έχει βυθιστεί σε πολιτική αβεβαιότητα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, από τις οποίες δεν προέκυψε καθαρός νικητής, με την μονοκρατορία του Νετανιάχου, που βρίσκεται στην εξουσία 13 χρόνια, τα τελευταία 10 χωρίς διακοπή, να απειλείται πλέον. Σήμερα οι δικηγόροι του Νετανιάχου θα συναντηθούν με τον γενικό εισαγγελέα Αβιχάι Μάντελμπλιτ, ο οποίος αναμένεται να αποφασίσει, πιθανόν εντός εβδομάδων, εάν θα απαγγείλει ή όχι κατηγορίες στον δεξιό πρωθυπουργό για “παθητική διαφθορά”, “απάτη” και “κατάχρηση εμπιστοσύνης” σε τρεις υποθέσεις.
 
Ο Νετανιάχου, που δηλώνει αθώος και ότι είναι θύμα κατατρεγμού, “κυνηγιού μαγισσών”, απαίτησε η διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, να μεταδοθεί απευθείας τηλεοπτικά ώστε “οι πολίτες να τα ακούσουν όλα”, διαβεβαιώνοντας πως “δεν έχει τίποτε να κρύψει”. Ο γενικός εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα, εξηγώντας πως η διαδικασία έχει σκοπό να πειστεί το δικαστικό σύστημα, όχι “το κοινό”, για την ορθότητά των επιχειρημάτων της μιας ή της άλλης πλευράς. Ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να προσέλθει.
 
Παράλληλα, οι διαπραγματευτές του Λικούντ του Νετανιάχου και του “κυανόλευκου” κόμματος του Γκαντς επρόκειτο να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα ακολουθούνταν από ένα τετ-α-τετ των δύο αντιπάλων. Όμως, χθες βράδυ, έπειτα από δύο ημέρες αργίας λόγω του εβραϊκού νέου έτους, το κόμμα του Γκαντς ακύρωσε τις συνομιλίες. Μπορεί πάντως να επαναληφθούν αυτή ή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το “μπλε και λευκό” κόμμα, που θεωρεί ότι ο Νετανιάχου δεν μπορεί να ηγηθεί της κυβέρνησης ενόσω εκκρεμοδικούν υποθέσεις σε βάρος του και δεν μπορεί να μιλά εξ ονόματος όλων των κομμάτων της δεξιάς, αλλά μόνο του Λικούντ.
 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ