Κοινή εκδήλωση με θέμα «Νέοι εκπαιδευτικοί, το μέλλον του επαγγέλματος», που έχει ορισθεί φέτος από την ETUCE, πραγματοποιούν ε/κ και τ/κ εκπαιδευτικές οργανώσεις την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου.
 
Σε διάσκεψη Τύπου στο Σπίτι της Συνεργασίας, ο εκπρόσωπος της Κύπρου στην ETUCE, Μάριος Κανικλίδης εκ μέρους της ΟΕΛΜΕΚ, ανέφερε ότι Ε/κ και Τ/κ εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι μπορούν να αναπτύξουν έναν πολιτισμό συμφιλίωσης που είναι πολύ σημαντικός στην προσπάθεια επανένωσης της μοιρασμένης μας πατρίδας, της Κύπρου. Όλες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στην Κύπρο πιστεύουν ότι μπορούν να καλλιεργήσουν, προς την επίτευξη αυτού του σκοπού, μια ειλικρινή συνεργασία, που περιέχει τον αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση και διαβεβαιώνουν ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να προάγουμε τις αξίες της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αμοιβαίας αποδοχής και της συμφιλίωσης», ανέφερε ο κ. Κανικλίδης. (σσ: η προεδρία της Κύπρου στην ETUCE είναι εκ περιτροπής ανά δύο χρόνια από ε/κ και τ/κ εκπαιδευτικές οργανώσεις εναλλάξ).
 
Το μέλλον της πατρίδας μας, συνέχισε, σχηματίζει και αναπτύσσεται από τους νέους, από τους μαθητές που είναι στις τάξεις σήμερα. «Η βάση των αντιλήψεών τους, της συμπεριφοράς τους, των αξιών τους, τίθεται στα σχολεία και τις συζητήσεις που γίνονται στα σχολεία. Επισημαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία μελλοντικά ενεργών και υπεύθυνων πολιτών για την πατρίδα μας, την Κύπρο».
 
Ο κ. Κανικλίδης σημείωσε ότι οι νέοι εκπαιδευτικοί είναι αδιαμφισβήτητα το μέλλον του επαγγέλματός τους, αλλά δυστυχώς ολόκληρος ο τομέας της εκπαίδευσης, και ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί, αντιμετωπίζουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυξανόμενες προσκλήσεις από τις αρχές που βλέπουν που βλέπουν τον τομέα ως μια αγορά, όπου οι νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές προσεγγίσεις έχουν βαθιά αρνητικές επιδράσεις στο εκπαιδευτικό και μαθησιακό περιβάλλον.
 
Οι νέοι εκπαιδευτικοί, συμπλήρωσε, αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από «κοντόφθαλμες μεταρρυθμίσεις» όπως οι περικοπές μισθών, συντάξεων και προσλήψεων. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, οι απαιτήσεις στην εκπαίδευση αυξάνονται ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στην σύγχρονη κοινωνία.
 
Στην Ευρώπη, αλλά και στην Κύπρο, πρόσθεσε, το ενδιαφέρον για το επάγγελμα μειώνεται και για να γίνει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού πιο ελκυστικό σε νέους δασκάλους και τις ανάγκες τους, είναι απαραίτητο να εγκαθιδρυθούν και να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς όροι εργασίας, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής, ποιοτική εκπαίδευση των δασκάλων και στήριξή τους και να μην υπονομεύεται γενικά το επάγγελμα του εκπαιδευτικού.
 
Την κοινή ανακοίνωση, που ανέγνωσε ο κ. Κανικλίδης, υπογράφουν οι συντεχνίες ΟΕΛΜΕΚ, KTOEÖS, ΠΟΕΔ, KTÖS, ΟΛΤΕΚ και DAÜ SEN.
 
Η πρόεδρος της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών, KTOEÖS, Σελμά Εϊλέμ ανέγνωσε την κοινή ανακοίνωση στα τούρκικα και σημείωσε ότι ενώ συνεχίζεται δυστυχώς η μη λύση του Κυπριακού, στη δημιουργία μιας κουλτούρας ειρήνης, η εκπαίδευση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και προς την κατεύθυνση αυτή συζητούν και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις διοργανώνουν κοινές εκδηλώσεις.
 
Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ, απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος τη ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάθης λέγοντας ότι η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού αποτελεί ευκαιρία για τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να κρούσουν ένα καμπανάκι προς την πολιτεία για την αναγνώριση της αξίας και του ρόλου του Κύπριου εκπαιδευτικού.
 
Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού τιμάται κάθε μέρα στις αίθουσες διδασκαλίας από χιλιάδες μάχιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά να μορφώσουν, να παιδαγωγήσουν και να καθοδηγήσουν τις χιλιάδες μαθητών της Κύπρου για μια καλύτερη κοινωνία, πρόσθεσε.
 
Η αξία και ο ρόλος του εκπαιδευτικού με έναν πρωτόγνωρο και άδικο τρόπο το τελευταίο διάστημα έχει διασυρθεί και το επάγγελμα χλευάζεται, σημείωσε και γι’ αυτό θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την πολιτεία ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αναγνώριση, ενίσχυση, αναβάθμιση του επαγγέλματος. Πρέπει να στηριχθεί η νέα γενιά εκπαιδευτικών που έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και στις δύο πλευρές είναι παρόμοια και ο αγώνας που δίνουν είναι κοινός. Μέσα από τις συναντήσεις ε/κ και τ/κ εκπαιδευτικών οργανώσεων, είπε, προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
 
Ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, KTÖS, Σενέρ Ελτζίλ εξέφρασε τη λύπη των τ/κ εκπαιδευτικών οργανώσεων για τον θάνατο του Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης που σκοτώθηκε σε ατύχημα στη Λεμεσό και σήμερα ήταν η κηδεία του. Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια των τ/κ εκπαιδευτικών οργανώσεων στην κοινότητα των Ε/κ εκπαιδευτικών και την οικογένεια του συναδέλφου τους.
 
Πηγή: philenews/KYΠΕ