Τα τελευταία δύο χρόνια ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης και των αναπόφευκτων αντιπαραθέσεων επικεντρώνονται στο Πλαίσιο Γκουτέρες. Ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε ότι αυτό το Πλαίσιο, όπως καταγράφεται στην Έκθεση Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου 2017, είναι μια κακή βάση διαπραγματεύσεων, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μια ακόμα πιο κακή λύση, γιατί ακριβώς το Πλαίσιο αυτό «κλειδώνει» μια σειρά υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής κοινότητας και την ίδια ώρα παραμένει ανεπαρκές, κακό ή ασαφές σε σχέση με το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Υποστηρίζουμε μάλιστα, ότι πολλές από τις πρόνοιες που προφορικώς επικαλούνται οι υποστηρικτές του Πλαισίου Γκουτέρες δεν υπάρχουν πουθενά γραπτώς και ότι αυτές οι εύηχες πρόνοιες είναι, δυστυχώς, αποτέλεσμα επινόησης, αυθαίρετης ερμηνείας ή και συνειδητής προσπάθειας παραπλάνησης της κοινής γνώμης.
   
Οι επινοήσεις, οι αυθαίρετες ερμηνείες και οι συνειδητές προσπάθειες παραπλάνησης της κοινής γνώμης εδράζονται σε μια θλιβερή πραγματικότητα, την οποία πρέπει να την αναγνωρίσουμε και να την ανατρέψουμε: Στο Κυπριακό υπάρχει τα τελευταία χρόνια μεγάλη έλλειψη σαφήνειας και εξίσου μεγάλη έλλειψη διαφάνειας.

Με ευθύνη πρωτίστως της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, αλλά και των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ που υποστηρίζουν την αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων χρόνων, καθώς και με την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία βολεύονται από αυτή την κατάσταση, συντηρείται τα τελευταία χρόνια μεγάλη ασάφεια και μεγάλη αδιαφάνεια σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό. 
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να εμπεδώνονται, δυστυχώς, λανθασμένες ερμηνείες, οι οποίες μάλιστα είναι διαφορετικές για τους Ελληνοκύπριους και διαφορετικές για τους Τουρκοκύπριους. Οι εμπνευστές και «κράχτες» αυτών των ερμηνειών δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για την ουσία
ή για την πραγματικότητα και τους ενδιαφέρει μόνο να πείσουν σήμερα την κοινή γνώμη για αυτό που λένε. Το πρόβλημα όμως είναι προφανές: Στην πράξη, στην εφαρμογή δηλαδή αυτών που λένε, μία μόνο ερμηνεία θα είναι η ακριβής και μία μόνο ερμηνεία θα είναι οριστική και αμετάκλητη.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Θέλουν να ξεγελάσουν τον κυπριακό λαό; Η απάντηση, κατά τη δική μου ταπεινή άποψη, είναι πως ναι, θέλουν να ξεγελάσουν τον κυπριακό λαό. Είναι τόσο έντονη πλέον η εμμονή τους να κλείσει το Κυπριακό χτες και όπως-όπως, που δεν τους απασχολεί η επόμενη μέρα. Έτσι, φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν πράγματα που δεν ισχύουν και ερμηνείες που δεν τεκμηριώνονται, λες και δεν θα υπάρξει αύριο.

Οι πολίτες οφείλουμε να απαιτούμε καθημερινά σαφήνεια και διαφάνεια στο Κυπριακό, από όλους. Είναι το μέλλον της χώρας μας και το μέλλον των παιδιών μας που διακυβεύεται. Αν μια πρόταση δεν είναι σαφής, διάφανη και, κατ’ επέκταση, κατανοητή από όλες τις πλευρές, τότε το μέλλον της χώρας μας και των παιδιών μας θα είναι δυσοίωνο και, κυρίως, έρμαιο στα χέρια του ισχυρού, δηλαδή της Τουρκίας. Όσοι ποντάρουν στην ασάφεια, την αδιαφάνεια και τη δυσκολία κατανόησης μιας πρότασης λύσης, μόνο και μόνο για να ξεγελάσουν τον λαό και να κλείσουν αυτό το μακροχρόνιο εθνικό πρόβλημα, τότε προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στον τόπο και στον λαό και οδηγούν την Κυπριακή Δημοκρατία γενικότερα και την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ειδικότερα, σε μεγαλύτερες περιπέτειες και περισσότερους κινδύνους από αυτούς που λένε ότι θέλουν να αποτρέψουν.