Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα ανώτερο στέλεχος της εταιρείας Advanced Micro Devices στις ΗΠΑ, ένας φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ψηφιακών Συστημάτων, ένα φτασμένο στέλεχος της παγκοσμίου φήμης πολυεθνικής εταιρείας Kellogg’s στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία φοιτήτρια Γραφικών Τεχνών και Πολυμέσων, ένας σχεδιαστής κι ένας ηθοποιός; Πέραν από την κοινή τους καταγωγή και μάλιστα την κυπριακή, έχουν όλοι αποφοιτήσει από τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Τη γνωστή μας Τεχνική Εκπαίδευση, αυτήν που παρέχεται στις Τεχνικές Σχολές, οι οποίες για χρόνια έρχονταν αντιμέτωπες με στερεότυπα και προκαταλήψεις. Τα πιο πάνω, λοιπόν, πρόσωπα βρέθηκαν πριν από μερικές μέρες στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας με στόχο να μοιραστούν με μαθητές της Γ’ Γυμνασίου τη δική τους ιστορία στην Τεχνική Εκπαίδευση και τους τρόπους με τους οποίους τους βοήθησε να βρουν το ταλέντο τους, την κλίση τους, να προχωρήσουν και σήμερα να κάνουν επάγγελμα αυτό που πραγματικά αγαπούν.

Η πρωτοβουλία είχε θέμα «Βρες το Ταλέντο σου» και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων, από τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας με στόχο να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου να γνωρίσουν τις ευκαιρίες που δίνει η Τεχνική Εκπαίδευση και να την έχουν στα υπόψη τους την ώρα της επιλογής. 

Πρώτος ομιλητής ήταν ο δρ Κώστας Αργυρίδης, Εθνικός Πρεσβευτής για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων και ανώτερο στέλεχος της εταιρείας Advanced Micro Devices (AMD) στις ΗΠΑ. Ξεκινώντας την παρουσίασή του αναφέρθηκε στις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ως πολύ καλός μαθητής γυμνασίου, ώστε να πείσει τόσο το οικογενειακό, αλλά και το σχολικό του περιβάλλον ότι το καταλληλότερο σχολείο για αυτόν ήταν η Τεχνική Σχολή. Αναφέρθηκε στις όμορφες εμπειρίες που έζησε στη Σχολή, αλλά εξήρε κυρίως και ευχαρίστησε τους καθηγητές του για τις γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησε, αφού, όπως είπε, αυτές τον βοήθησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Στη συνέχεια, παρουσίασε την επαγγελματική του πορεία ονομάζοντάς την «ο δρόμος πριν την Silicon Valley», όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την επαγγελματική εμπειρία στην εταιρεία Intel στη Βαρκελώνη και τη σημερινή του θέση στην πασίγνωστη εταιρεία AMD Inc. Εταιρεία που τροφοδοτεί με τους επεξεργαστές και κάρτες γραφικών τις γνωστές κονσόλες παιχνιδιών Playstation, Xbox και άλλες. Κλείνοντας, ο δρ Αργυρίδης είπε χαρακτηριστικά στα παιδιά «Dream Big, Set Goals & Take Actions», ενθαρρύνοντάς τα να ακολουθήσουν την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και να βρουν το ταλέντο τους.

Τη σκυτάλη πήρε ο Αλέξανδρος Μάγος, απόφοιτος της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας και σήμερα φοιτητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ψηφιακών Συστημάτων. Αναφερόμενος στις μοναδικές εμπειρίες που απέκτησε στην Τεχνική Σχολή, παρουσίασε ένα βίντεο, το οποίο δημιούργησε ο ίδιος ενόσω φοιτούσε στον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών, το οποίο αποτελούσε μέρος των δράσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Safe Internet» και πέτυχε την πιστοποίηση της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας ως «Ασφαλές Σχολείο από το Διαδίκτυο». Αναφέρθηκε επίσης στην ευκαιρία που του δόθηκε να συμμετάσχει στο Erasmus+ ΚΑ2 και να ταξιδέψει, αλλά και να εργαστεί για κάποιες ημέρες στο εξωτερικό, όπου αποκόμισε αξέχαστες εμπειρίες. Σήμερα έχει προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω. Κατάφερε να εγκαταστήσει στο φοιτητικό του διαμέρισμα ένα πρόγραμμα αυτοματισμού που λαμβάνει λεκτικές οδηγίες, εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους μαθητές. 

Τη δική της ιστορία μοιράστηκε και η Κατερίνα Σεργίου, απόφοιτος της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής Λάρνακας του Κλάδου των Ξενοδοχειακών. Η κ. Σεργίου τα τελευταία 12 χρόνια εργάζεται στην παγκοσμίου φήμης πολυεθνική εταιρεία Kellogg’s στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί και να εργαστεί σε διάφορα τμήματα και θέσεις.

Σήμερα, είναι μία καταξιωμένη chef με μεγαλύτερο επίτευγμά της τη δημιουργία του δικού της προϊόντος δημητριακών, το οποίο έχει βραβευτεί ως το καλύτερο προϊόν στην κατηγορία του για το 2019. Στο οπτικοακουστικό της μήνυμα που προβλήθηκε, εξήρε το έργο που επιτελείται στις Τεχνικές Σχολές και ευχαρίστησε τους καθηγητές της για τα εφόδια που της παρείχαν ενθαρρύνοντας τους μαθητές και μαθήτριες να επιλέξουν την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση για να βρουν το ταλέντο τους.

Από την ξυλουργική, διευθυντής στο Υπουργείο Παιδείας 

Ο διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας, Ηλίας Μαρκάτζιης, δεν θα μπορούσε να μη μοιραστεί τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία με τα παιδιά. Διηγήθηκε τη δική του προσωπική ιστορία ως μαθητής στη Διανέλλειο Τεχνική Σχολή Λάρνακας στην Ξυλουργική και τις μετέπειτα σπουδές και την επαγγελματική του επιτυχία. Αναφέρθηκε, στα πλεονεκτήματα που παρέχει η Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, η οποία συνδυάζει θεωρητικά και τεχνολογικά/εργαστηριακά μαθήματα τονίζοντας πως μαθαίνει τα παιδιά να σκέφτονται, να δημιουργούν και να αποκτούν κριτική σκέψη. 

Η εγκατάλειψη του σχολείου και το ελπιδοφόρο μέλλον

«Δεν ήθελα να πάω σχολείο. Μετά το γυμνάσιο έκανα δύο χρόνια στο σπίτι μάθημα μέσω ενός αμερικάνικου συστήματος εκπαίδευσης». Αυτό ανέφερε και κέντρισε την περιέργεια όλων να ακούσουν την ιστορία της Μαργαρίτας Ζήκου, η οποία σήμερα είναι φοιτήτρια στο ΤΕΠΑΚ στον Κλάδο «Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα».

Η Μαργαρίτα δεν φανταζόταν ποτέ πως θα τελειώσει το τυπικό σχολείο, καθώς δεν ήθελε να συνεχίσει την εκπαίδευσή της μετά τα 14 της χρόνια. Μέχρι που πληροφορήθηκε για την Τεχνική Σχολή κι έναν ενδιαφέρον κλάδο της, ο οποίος της έδωσε την ευκαιρία να εξελίξει αυτό που αγαπά. Τη ζωγραφική και τον σχεδιασμό κινούμενων σχεδίων. Πήρε την απόφαση και άλλαξε τη ζωή της. Μίλησε για τις όμορφες εμπειρίες που έζησε στη Σχολή, τη διάκριση της ομάδας της στον Διαγωνισμό «Ιδεοδρόμιο», αλλά κυρίως έδωσε έμφαση στις άψογες σχέσεις που είχε με τους συμμαθητές αλλά και τους καθηγητές της, τονίζοντας ότι ο λόγος που σήμερα βρίσκεται στο ΤΕΠΑΚ είναι οι καθηγητές που την βοήθησαν να πιστέψει στον εαυτό της και το ταλέντο της. 

 

Μπροστά στο μαθητικό κοινό παρουσιάστηκε και ο Στέλιος Μουσαρρής, απόφοιτος του Κλάδου Εφαρμοσμένων Τεχνών και συγκεκριμένα της ειδικότητας της Διακοσμητικής, ο οποίος είναι σήμερα ένας επιτυχημένος σχεδιαστής παγκοσμίου φήμης. Ο κ. Μουσαρρής μίλησε για την πορεία του, την εμπειρία του στην εταιρεία Fosters and Partners, αλλά και την παράλληλη επιθυμία του να δημιουργήσει στην Κύπρο το δικό του στούντιο και πέτυχε.

 

Παρά το νεαρό της ηλικίας του και κυρίως λόγω του ταλέντου του, έργα του συγκαταλέγονται  στη συλλογή του 21st Century Design Museum του Λούβρου στο Παρίσι, στα Apple Stores στις ΗΠΑ και σε πολλούς άλλους διεθνείς χώρους.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον γνωστό νεαρό ηθοποιό Χρίστο Τουμάζου, επίσης απόφοιτος Τεχνικής Εκπαίδευσης, ο οποίος βρήκε νωρίς το ταλέντο του και σήμερα κάνει αυτό που αγαπά. Παρότρυνε τους μαθητές να μην επαναπαύονται, καθώς η επιτυχία έρχεται και με σκληρή δουλειά.