Στα χέρια του Γενικού Έφορου Εκλογής και Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών, Κύπρου Κυπριανού, βρίσκεται από  προχθές η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, σύμφωνα με την οποία, προκύπτει ασυμβίβαστο για τον Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ καθώς εξακολουθεί να κατέχει θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έστω και χωρίς απολαβές.
 
Σημειώνεται, ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου αποφάσισε ομόφωνα για λόγους δημοσίου συμφέροντος την παραχώρηση άδειας άνευ απολαβών στον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ από  την 1η Ιουλίου 2009 και για περίοδο πέντε χρόνων, όσο διαρκεί η θητεία του στην Ευρωβουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα στηρίζεται στα εξής: 
 
1. Στο άρθρο 70 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «η ιδιότης του βουλευτού είναι ασυμβίβαστος προς το αξίωμα του υπουργού ή του μέλους Κοινοτικής Συνελεύσεως ή δημοτικού συμβουλίου συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου ή προς την ιδιότητα του ανήκοντος εις τας ενόπλους δυνάμεις ή τας δυνάμεις ασφαλείας της Δημοκρατίας ή προς οιονδήποτε έτερον δημόσιον ή δημοτικόν αξίωμα ή θέσιν…». Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, στον όρο δημόσιο αξίωμα ή θέση συμπεριλαμβάνονται και οποιαδήποτε αξιώματα ή θέσεις σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου όπως είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου. 
 
 
2. Στη γνωμάτευση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη με βάση την οποίαν, ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, την 1/4/2010, από τη θέση του καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου λόγω ασυμβίβαστου. Το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να αποταθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στο γραφείο της Ε.Ε. στη Λευκωσία προκειμένου να λάβει τις θέσεις της επί του θέματος. Ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός καθορίζει ασυμβίβαστα για τους Ευρωβουλευτές και παράλληλα, παραπέμπει στους εθνικούς νόμους που ισχύουν σε κάθε κράτος – μέλος.
 
Συνεπώς, είναι θέμα χρόνου, πλέον, να κληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να επιλέξει μεταξύ της έδρας του στην Ευρωβουλή ή της μόνιμης θέσης του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.