Το 1978 γεννήθηκε το πρώτο παιδί µετά από εξωσωµατική γονιµοποίηση στο Ηνωµένο Βασίλειο. Έκτοτε, έχουν γεννηθεί περισσότερα από 8 εκατοµµύρια παιδιά µε εξωσωµατική παγκοσµίως, ενώ στην Κύπρο καταγράφονται τα τελευταία χρόνια περίπου 1400 περιστατικά εξωσωµατικής γονιµοποίησης ετησίως.
 
Τι είναι η εξωσωµατική γονιµοποίηση;
Η βασική αρχή της εξωσωµατικής γονιµοποίησης είναι η γονιµοποίηση του ωαρίου από το σπερµατοζωάριο έξω από το σώµα, στο εµβρυολογικό εργαστήριο, σε συνθήκες που µιµούνται το εσωτερικό της µήτρας. Ακολούθως, τα έµβρυα που δηµιουργούνται τοποθετούνται πίσω στη µήτρα µε στόχο να επέλθει εγκυµοσύνη.
 
Αιτίες που οδηγούν στην εξωσωµατική γονιµοποίηση
Ο λόγος για τον οποίο ένα ζευγάρι µπορεί να απευθυνθεί στο τµήµα εξωσωµατικής γονιµοποίησης µπορεί να είναι η ανδρική υπογονιµότητα (π.χ. χαµηλός αριθµός σπερµατοζωαρίων), η γυναικεία υπογονιµότητα (π.χ. κλειστές σάλπιγγες), η υπογονιµότητα που εµφανίζεται και στους δύο ή αυτό που αποκαλείται ως ανεξήγητη υπογονιµότητα. Επιπλέον, σε εξωσωµατική γονιµοποίηση καταφεύγουν µονήρης γυναίκες που επιθυµούν να αποκτήσουν παιδί χωρίς να βρίσκονται σε µόνιµη σχέση.
Ειδικότερα στις σύγχρονες κοινωνίες όπου η ολοκλήρωση της οικογένειας καθυστερεί όλο και περισσότερο, η πιθανότητα κάποιο ζευγάρι να πρέπει να απευθυνθεί σε εµβρυολόγο έχει αυξηθεί σηµαντικά. Ο χρόνος, για παράδειγµα, επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή ωαρίων στις γυναίκες, µε την ποιότητα και την ποσότητα τους να φθίνουν περίπου µετά την ηλικία των 35 ετών, γεγονός που έχει ως συνέπεια να µειώνονται αργά αλλά σταθερά και οι πιθανότητες σύλληψης και απόκτησης υγιούς παιδιού.
 
Κρυοσυντήρηση ωαρίων
Είναι πλέον σηµαντικό, όταν µια γυναίκα επιθυµεί να διατηρήσει τη γονιµότητα της, είτε επειδή πρόκειται να µπει σε πρόγραµµα χηµειοθεραπείας/ακτινοβολίας, είτε λόγω οικογενειακού ιστορικού πρόωρης εµµηνόπαυσης είτε επειδή έχει αποφασίσει να καθυστερήσει την απόκτηση ενός παιδιού προκειµένου να εκπληρώσει επαγγελµατικούς ή άλλου είδους προσωπικούς στόχους, να αποτείνεται έγκαιρα στους ειδικούς οι οποίοι ενδεχοµένως να συζητήσουν µαζί της τη διαδικασία κρυοσυντήρησης ωαρίων. Κατά τη διαδικασία αυτή, τα ωάρια που λαµβάνονται κρυοσυντηρούνται στο εργαστήριο µε τη µέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) και ακολούθως παραµένουν αποθηκευµένα, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα τους. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων αποτελεί σήµερα µια ασφαλή διαδικασία ρουτίνας  µε πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
 
Τµήµα εξωσωµατικής γονιµοποίησης, κλινική ΙΣΙΣ
Στο εµβρυολογικό τµήµα που λειτουργεί εντός της κλινικής ΙΣΙΣ, στόχος µας είναι να συνδράµουµε τα ζευγάρια ή τα άτοµα εκείνα που βρίσκονται αντιµέτωποι µε την υπογονιµότητα.
Για το σκοπό αυτό, έχουµε οργανώσει µία οµάδα η οποία απαρτίζεται από κορυφαίους ιατρούς και εµβρυολόγους στον τοµέα της ιατρικώς υποβοηθούµενης ανθρώπινης αναπαραγωγής και άριστους συνεργάτες (γενετιστές, ψυχολόγους, διατροφολόγους, κ.ά). Επιπλέον, έχουµε επενδύσει στο να αναπτύξουµε ένα άρτια εξοπλισµένο εργαστήριο εµβρυολογίας που λειτουργεί σύµφωνα µε τα διεθνή πρότυπα.
Οι µέθοδοι που εφαρµόζονται στο εµβρυολογικό εργαστήριο της κλινικής ΙΣΙΣ είναι πολλές και ποικίλες, ξεκινώντας από τη σπερµατέγχυση και την εξωσωµατική γονιµοποίηση, κρυοσυντήρηση εµβρύων, τη δωρεά γεννητικού υλικού (ωαρίων και σπερµατοζωαρίων), τη µικρογονιµοποίηση ωαρίων (ICSI) και τον προεµφυτευτικό γενετικό έλεγχο καθώς και την κρυοσυντήρηση ωαρίων.
 
Mερικοί από τους λόγους που µας κάνουν να ξεχωρίζουµε στον τοµέα της ιατρικώς υποβοηθούµενης ανθρώπινης αναπαραγωγής είναι:

Ο επαγγελµατικός και ανθρώπινος τρόπος προσέγγισης του εκάστοτε προβλήµατος
• Tα υψηλά ποσοστά επιτυχίας
• H πρωτοποριακή εφαρµογή µεθόδων εξωσωµατικής γονιµοποίησης

H τήρηση του υπάρχοντος νοµικού πλαισίου
 
Χωρίς καµιά αµφιβολία, το εµβρυολογικό εργαστήριο που λειτουργεί εντός της κλινικής ΙΣΙΣ συγκαταλέγεται σήµερα στις κορυφαίες µονάδες υποβοηθούµενης αναπαραγωγής όχι µόνο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς.
 
 
Μαιευτικό και Γυναικολογικό Τµήµα
 
Μαιευτικό Τµήµα:
Ένα πρότυπο κέντρο µαιευτικής φροντίδας για κάθε οικογένεια, µε όραµα να ενδυναµώθεί η µητρότητα µέσα από τεκµηριωµένη κλινική πρακτική που σέβεται την γυναίκα, προσφέροντας της πιο θετική εµπειρία τοκετού.
 
Εγκυµοσύνη
• Έµπειροι γυναικολόγοι/µαιευτήρες
Παρακολούθηση εγκυµοσύνης από έµπειρους γυναικολόγους/µαιευτήρες σε όλα τα τρίµηνα ( κλινική εξέταση, υπερηχογραφικός έλεγχος, αιµατολογικές εξετάσεις).
• Μη Επεµβατικός προγεννητικός ελέγχος
Παροχή µη επεµβατικού προγεννητικου ελέγχου νέας γενιάς, για ανίχνευση µε υψηλή ακρίβεια, για χρωµοσωµικές ανωµαλίες εµβρύου.
• Υψηλού κινδύνου εγκυµοσύνες     
Διάγνωση, παρακολούθηση και αντιµετώπιση µαιευτικών επιπλοκών κατά τη διάρκεια κυήσεων υψηλού κινδύνου, µε συνεχής ενηµέρωση των γονέων.
• Προγεννητική εκπαίδευση γονέων
Προγεννητική εκπαίδευση γονέων – ψυχοπροφυλακτική, για ενηµέρωση και προετοιµασία σε όλα τα στάδια της εγκυµοσύνης (φυσικές σωµατικές και συναισθηµατικές αλλαγές, τοκετός, φροντίδα νεογνού).
• Διατροφή
Συµβουλευτική και εφαρµογή προγραµµάτων διατροφής από διαιτολόγο – διατροφολόγο.
• Γυµναστική και χαλάρωση
Φυσική δραστηριότητα κατά την εγκυµοσύνη, µε προγράµµατα γυµναστικής και χαλάρωσης εγκύων.
• Προγεννητικό µασάζ
Υπηρεσία προγεννητικού µασάζ από ειδική θεραπεύτρια για την εγκυµοσύνη.
 
Τοκετός
Συνεχής παρακολούθηση της επιτόκου κατά τη διάρκεια του τοκετού από µαία (one to one care) σε ιδιωτικό χώρο για κάθε επίτοκο, και σεβασµός στις επιλογές της.
Φυσικοί τρόποι ανακούφισης πόνου στον τοκετό
Φυσικοί τρόποι ανακούφισης πόνου στον τοκετό (εναλλαγή στάσεων σώµατος, τεχνικές χαλάρωσης, χρήση υδροθεραπείας, συσκευές tens – δια δερµική ηλεκτροδιέγερση νεύρων).
Εµπειροι αναισθησιολόγοι
Επισκληρίδιος αναισθησία από έµπειρους αναισθησιολόγους στη µαιευτική αναισθησία.
Skin to Skin
Εφαρµογή και προώθηση των µητέρων (αλλά και των µπαµπάδων!) για επαφή δέρµα µε δέρµα αµέσως µετά τον τοκετό µε το βρέφος τους.
Μειωµένη παρεµβατικότητα
Υψηλά ποσοστά φυσιολογικών τοκετών (85% για το 2018 ) µε µειωµένη παρεµβατικότήτα.
Μη χρήση της περινεοτοµής
Ακολουθούνται οι συστάσεις του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας για πολύ περιορισµένη ως ανύπαρκτή χρήση της περινεοτοµής.
Φυσιολογικοί τοκετοί µετά από καισαρική τοµή -VBAC
Αναλαµβάνονται και προωθούνται οι φυσιολογικοί τοκετοί µετά από καισαρική τοµή (VBAC), µε 7 στους 10 να εκτελούνται µε επιτυχία.
Λοχεία
Συνεχής 24 ώρη παρακολούθηση και υποστήριξη λεχωίδων από µαία.
Συν διαµονή – rooming in              Ατοµικά δωµάτια για ενθάρρυνση των µητέρων για συν διαµονή µε το νεογνό από τη γέννηση του (rooming in).
Eξειδικευµένοι νεογνολόγοι/παιδίατροι
Παρακολούθηση νεογνών από εξειδικευµένους νεογνολόγους/παιδιάτρους µε το πιο σύγχρονο εξοπλισµό (θερµοκοιτίδα, λάµπα και κρεβάτι φωτοθεραπείας νεογνών ).Παρέχοντας νοσηλεία και σε νεογνά µε νεογνικά προβλήµατα, όπως ίκτερο (υπερχολερυθριναιµία).
Πιστοποιηµένος Σύµβουλος Θηλασµού IBCLC
Συνεχής υποστήριξη, ενηµέρωση, ενδυνάµωση των νέων µητέρων, για το µητρικό θηλασµό από το µαιευτήριο µέχρι το σπίτι τους. Παρακολούθηση από Πιστοποιηµένο Σύµβουλο Θηλασµού IBCLC.
Προγράµµατα ψυχοκινητικής ανάπτυξης νεογνών (βρεφικό µασάζ, γιόγκα).
Προγεννητικά και µεταγεννητικά προγράµµατα άσκησης εγκύων, λεχωίδων.
 
Λαπαροσκοπική χειρουργική
Το Τµήµα Γυναικολογίας αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα και άρτια εξοπλισµένα τµήµατα στην Κύπρο που καλύπτει όλο το φάσµα της διάγνωσης και θεραπείας, από καταρτισµένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι επεµβάσεις που γίνονται εδώ είναι:
Λαπαροσκοπικά χειρουργεία
Εξωµήτρια κύηση
Κύστες ωοθηκών
Ενδοµητρίωση
Ινοµυώµατα
Ουρολογυναικολογικά προβλήµατα
Υστερεκτοµές
Σαλπιγγεκτοµές
Διάνοιξη σαλπιγγών