Το σύνολο της γεωργικής παραγωγής που υπέστη ζημιές από τη χαλαζοθύελλα την Κυριακή, καλύπτεται μέσα από το διευρυμένο πλαίσιο χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημιών στον τομέα της γεωργίας. Για το 2019 το σχέδιο καλύπτει και τους ανασφάλιστους, παρέχοντας τους τη δυνατότητα να καταβάλουν τις ετήσιες εισφορές τους, ακόμα και μετά την επέλευση της οποιασδήποτε ζημιάς.
 
Από το 2020 και μετά, ωστόσο, η καταβολή των αποζημιώσεων θα πραγματοποιείται μέσω του διευρυμένου αυτού πλαισίου και θα παρέχεται κρατική ενίσχυση σε όσους από τους κατόχους γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων θα έχουν ανταποκριθεί εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους. 
 
Ωστόσο, το παραθυράκι του νόμου παρέχει τη δυνατότητα στους πατατοπαραγωγούς να πάρουν διπλάσιες αποζημιώσεις από ότι θα λάμβαναν, ενώ σημειώνεται πως δεν επιθυμούσαν να ενταχθούν υποχρεωτικά στο σχέδιο. Επομένως, αντί €9 το δεκάριο υποχρεωτική εισφορά και αποζημίωση ύψους 30%, μπορούν εφόσον το επιθυμούν να πληρώσουν €19,80 το δεκάριο και να πάρουν διπλάσια αποζημίωση (60%).
 
 
Σημειώνεται ότι παρέχεται η δυνατότητα στους γεωργούς να καταβάλλουν την απαιτούμενη εισφορά τους απευθείας στο Τμήμα Γεωργίας, αλλά και με αποκοπή της από ενισχύσεις που οφείλονται σε αυτούς από τον ΚΟΑΠ, κατόπιν υποβολής σχετικής υπεύθυνης δήλωσης. Το σημαντικό για τους πληγέντες αγρότες είναι ότι η καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές που έχουν υποστεί, θα γίνεται σε σύντομο διάστημα και όχι μετά από μερικά χρόνια, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
 
Οι αποζημιώσεις θα γίνονται μέσα από ειδικό Ταμείο Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής, το οποίο θα χρηματοδοτείται με περίπου €4 εκατ. από εισφορές των αγροτών και άλλα τόσα από το κράτος. Ωστόσο, τα €8 εκατ. τουλάχιστον για το 2019 είναι πολύ λίγα για να καλύψουν τις ζημιές της χρονιάς. Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι καταστροφικές ζημιές της περασμένης Κυριακής, ήδη θα πρέπει να δοθούν μέσα από το ταμείο €15 εκατ. 
 
Οι αγρότες καταγράφουν τεράστιες καταστροφές από την ισχυρή χαλαζόπτωση, με καλλιέργειες ιδιαίτερα στην περιοχή της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου να έχουν υποστεί ολική καταστροφή σε καλλιέργειες πατάτας, λαχανικών, εσπεριδοειδών και ελιών. Οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς χάθηκαν μέσα σε μερικά λεπτά έντονης χαλαζόπτωσης με τους αγρότες να είναι ανάστατοι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα αποζημιωθούν σε μερικούς μήνες από σήμερα. Αρμόδιοι φορείς, ακόμα και ο υπουργός Γεωργίας ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, διαβεβαίωναν ότι οι εκτιμήσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και οι αποζημιώσεις θα δοθούν το δυνατόν γρηγορότερα.
 
Άλλωστε, από νωρίς χθες το πρωί βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές συνεργεία του Τμήματος Γεωργίας για εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώθηκε μετά τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις στην ελεύθερη Αμμόχωστο, την ορεινή Λεμεσό και περιοχές της Λάρνακας. Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες πατατών, λαχανικών, εσπεριδοειδών και ελιών, καθώς έχουν σημειωθεί ζημιές σε θερμοκηπιακές κατασκευές και στις υπό κάλυψη καλλιέργειες συνεπεία της χαλαζόπτωσης. Έχουν ληφθεί αναγγελίες ζημιάς από τις κοινότητες Παραλιμνίου, Δερύνειας, Σωτήρας, Αγ. Νάπας, Φρενάρου, Λιοπετρίου, Αυγόρου και Βρυσούλλων.
 
Οι ζημιές από τη χαλαζόπτωση στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, εκτείνονται με βάση της προκαταρκτικές εκτιμήσεις σε 2.000 δεκάρια πατατοκαλλιέργειες, 1.100 δεκάρια ανοιχτών καλλιεργειών, 35 δεκάρια θερμοκήπια και μόνιμες δενδρώδεις καλλιέργειες, κυρίως εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα.
 
Παρόμοιες ζημιές έχουν σημειωθεί σε περιοχές των κοινοτήτων Ξυλοφάγου και Ορμήδειας καθώς και στη Κοινότητα Μελίνης σε ελιές και υπαίθρια λαχανικά.
 
Σημειώνεται ότι οι σημαντικές ζημιές που παρατηρήθηκαν στις κατασκευές θερμοκηπίων δεν καλύπτονται από τα κυβερνητικά σχέδια, αλλά μόνο η παραγωγή τους εντάσσεται στην υποχρεωτική συμμετοχή του σχεδίου. 
 
Στην επαρχία Λεμεσού υπάρχουν αναγγελίες ζημιάς σε καλλιέργειες ελαιοδένδρων, εσπεριδοειδών, λαχανικών και αμπελιών που αφορούν τις κοινότητες Άγιος Μάμας, Καπηλειό, Λιμνάτης και Φασούλα.
 
Το κράτος αρωγός στους αγρότες 
 
Το κράτος θα σταθεί δίπλα στους αγρότες που πλήγηκαν από τις καταστροφικές βροχές και το χαλάζι, ανέφερε χθες ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ύστερα από επίσκεψη σε περιοχές της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.
 
Ο υπουργός ανέφερε ότι «όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς οι ζημιές είναι εκτεταμένες, σε κάποιες περιπτώσεις είναι και ολοκληρωτικές. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι το Κράτος θα σταθεί δίπλα στους αγρότες μας και θα προσπαθήσουμε με διαδικασίες οι οποίες θα είναι σύντομες, να δώσουμε μια πρώτη προκαταβολή προς τους πληγέντες αγρότες που θα είναι και μια ανάσα στην προσπάθεια που κάνουν να διατηρήσουν τις καλλιέργειες τους».  
 
Ο κ. Καδής είπε ότι «υπάρχουν αγρότες οι οποίοι δεν πρόλαβαν να γραφούν στο σύστημα ακριβώς επειδή είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος και προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος που δίνεται στους αγρότες η ευκαιρία να δηλώσουν ακόμα και τώρα τις καλλιέργειές τους. Αυτό βέβαια θα ισχύει μόνο γι’ αυτή τη χρονιά και ας μην θεωρηθεί ότι θα είναι δεδομένο και τις υπόλοιπες χρονιές» είπε και εξήγησε πως από τώρα και στο εξής «όποιος θα δηλώνει τις καλλιέργειες του θα παίρνει τις αποζημιώσεις».
 
Τα κόμματα στηρίζουν τον αγροτικό κόσμο  
 
Τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ θα στηρίξουν τον αγροτικό κόσμο της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, που πλήγηκε από τις καταστροφικές βροχές και το χαλάζι.
 
Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στις πληγείσες από τις βροχές περιοχές Σωτήρας και Λιοπετρίου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στην παρουσία βουλευτών του κόμματος αλλά και του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, είπε πως «όντως μεγάλες οι ζημιές και είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα συμπαράστασης αλλά και βοήθειας προς τους γεωργούς μας». Ο κ. Νεοφύτου απηύθυνε «έκκληση προς την Πολιτεία και τον υπουργό να αντιμετωπίσουν το συντομότερο δυνατό τις ζημιές. Δεν μπορούν να περιμένουν οι γεωργοί μήνες και χρόνια ολόκληρα για τις αποζημιώσεις, θα ήταν καλό ένα σημαντικό ποσό να δοθεί κατ’ αποκοπήν μέχρι να γίνει η καταγραφή των ζημιών από τον αρμόδιο Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης».
 
Ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι «οι αποζημιώσεις θα δοθούν όπως προβλέπεται σε όλους όσοι έχουν υποστεί ζημιές και ελπίζουμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να κάνουν ξανά τις καλλιέργειες τους εντός Νοεμβρίου και να μην περιπέσουν σε δυσμενή θέση».
 
Ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι «πρώτη φορά έγινε τέτοια βιβλική καταστροφή» με το χαλάζι να είναι τόσο μεγάλου μεγέθους. Πρόσθεσε πως όταν το κολοκάσι που έχει μεγάλη αντοχή και δυναμικότητα, έπαθε αυτή την καταστροφή, όλοι αντιλαμβάνονται την καταστροφή που υπέστησαν οι πατάτες και τα άλλα ευαίσθητα προϊόντα όπως οι φράουλες και τα λαχανικά.
 
Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση αναφέρει ότι οι γεωργοί της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου που πλήγηκαν από τη χαλαζόπτωση πρέπει να τύχουν το συντομότερο δυνατό της οικονομικής αρωγής του κράτους.