Γράψαμε προ μερικών βδομάδων πως οι ξενοδόχοι είναι που πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στη βιομηχανία του τουρισμού διεθνώς, καθώς δεν μπορεί να συμβεί το αντίθετο. 
Τους παροτρύναμε να αποδεχθούν τον ανταγωνισμό από καταλύματα που προσφέρονται μέσω της airBnB κι άλλων παρόμοιων πλατφόρμων και να πάψουν να μεμψιμοιρούν. Ο τρόπος όμως που εξελίσσεται η διαδικασία για ρύθμιση τέτοιου είδους καταλυμάτων, φρονούμε πως πόρρω απέχει από τα όσα αρχικά σχεδιάζονταν και γι’ αυτό έχουν δίκαιο οι ξενοδόχοι να αντιδρούν. Ουσιαστικά, οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν τα καταλύματα που ενοικιάζουν ιδιώτες να μην πληρούν καθόλου προδιαγραφές κι όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε στην τελευταία συνεδρία για το θέμα στη Βουλή, να ενοικιάζονται με τον ίδιο τρόπο που ένας φοιτητής θα ενοικίαζε ένα διαμέρισμα. Το μόνο που θα χρειάζεται, όπως ειπώθηκε, είναι οι εταιρείες ή τα φυσικά πρόσωπα που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, να είναι εγγεγραμμένα σε ένα είδος μητρώου στο υφυπουργείο Τουρισμού.  
Αν αυτό τελικά είναι που θα περάσει, τότε έχουν δίκαιο οι ξενοδόχοι που διαμαρτύρονται. Γιατί από το πολύ αυστηρό πλαίσιο που οι ίδιοι διεκδικούσαν, πάμε στο πολύ χαλαρό. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό. Οι ξενοδόχοι, αν και πιο εύρωστοι οικονομικά, δεν θα παίζουν επί ίσοις όροις αλλά θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Την ίδια ώρα, δημιουργείται κι ένας σοβαρότερος κίνδυνος που αφορά το τουριστικό προϊόν της χώρας αυτό καθ’ εαυτό. Πασχίζουμε (λέμε τώρα) να μετατραπούμε σε ποιοτικό τουριστικό προϊόν αλλά θα αφήσουμε χωρίς έλεγχο και βασικές προδιαγραφές μία μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη μερίδα των προσφερόμενων καταλυμάτων; 
Ίσως να μην αντιληφθήκαμε ακόμα το πόσο εύκολα, τη σημερινή εποχή, μπορεί να χαλάσει το καλό όνομα ενός τουριστικού προορισμού ακόμα και για θέματα που μπορούμε στο κυπριακό Κοινοβούλιο θα θεωρούνται ασήμαντα. Καλά και άγια λοιπόν τα ανεξάρτητα καταλύματα και η οικονομική τους εκμετάλλευση αλλά το τουριστικό προϊόν δεν σηκώνει πειράματα και παροχή υπηρεσιών δύο ταχυτήτων. Μπορεί να μην μιλάμε για ξενοδοχεία ή άλλου είδους οργανωμένα καταλύματα αλλά οι κανόνες πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό κοινοί.

[email protected]