Πίσω στον κατεχόμενο Λάρνακα της Λαπήθου επέστρεψε και εγκαταστάθηκε εδώ και περίπου 1,5 μήνα,  ο 79χρονος Νικόλας Σκουρίδης απ’ όπου έφυγε στα 34 του χρόνια κατά την τουρκική εισβολή. Πήρε την απόφαση μετά από 45 χρόνια να επιστρέψει στον τόπο που γεννήθηκε και τόσο πολύ αγαπά για να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του και να πεθάνει εκεί. Εκεί άλλωστε όπως λέει είχε καλές αναμνήσεις και θέλει να δημιουργήσει νέες μαζί με την οικογένεια του.
 
Bλέποντας τις ελπίδες για λύση να εξανεμίζονται και αφού η περιουσία του στον κατεχόμενο Λάρνακα της Λαπήθου δεν είχε δοθεί σε κανέναν αποτάθηκε στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων» προκειμένου να ζητήσει να του επιστραφεί.  Η «Επιτροπή Αποζημιώσεων» εξέτασε την προσφυγή του και του αναγνώρισε το δικαίωμα της περιουσίας του ενώ στη συνέχεια δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας.
 
Στη συνέχεια υποβλήθηκαν αρχιτεκτονικά σχέδια και ξεκίνησαν οι εργασίες ανοικοδόμησης στα ερείπια του πατρικού του σπιτιού.  Πριν από περίπου 1,5 μήνα οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και ο ίδιος επέστρεψε και εγκαταστάθηκε.
 
 
Μιλώντας στο philenews, o κ. Σουρίδης τόνισε πως επέστρεψε στον τόπο που γεννήθηκε για να πεθάνει στον τόπο όπου μεγάλωσε.  Λόγω της πολιτικής κατάστασης, όταν αποφάσισε να επιστρέψει προκλήθηκαν αντιδράσεις από ορισμένους Τουρκοκύπριους αλλά και έποικους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι δεν είδαν με καλό μάτι την επιστροφή ενός Ελληνοκύπριου στον Λάρνακα της Λαπήθου.
 
Ο ίδιος δεν τα έβαλε κάτω και έκανε το όνειρο της επιστροφής του πραγματικότητα έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Άλλωστε όπως είπε ο ίδιος δεν έχει διαφορές με κανέναν. Πριν την εγκατάστασή του έτσι κι αλλιώς είχε δημιουργήσει φιλίες με Τουρκοκύπριους από άλλα χωριά οι οποίοι και τον βοήθησαν στις διαδικασίες.
 
 
Πλέον, όπως σημειώνει, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα αφού έτυχε θερμής υποδοχής από τους διαμένοντες στον Λάρνακα της Λαπήθου. Οι σχέσεις του με τους κατοίκους της περιοχής είναι πολύ καλές αφού όπως λέει δεν έχει διαφορές με κανέναν. Συμβιώνει με όλους τους κατοίκους το ίδιο χωρίς καμία προστριβή. 
 
Η οικογένεια του, αν και στην αρχή δεν ήταν υπέρ της ιδέας να επιστρέψει, εντούτοις στη συνέχεια το δέχθηκαν και τα Σαββατοκύριακα τα περνούν μαζί του στο χωριό.
 
Ο κ. Σκουρίδης, λίγο μετά την εγκατάστασή του στο χωριό του και στην πατρική του περιουσία δηλώνει ότι παρά τις συνθήκες δεν φοβάται και δεν ανησυχεί από κανέναν. Εύχεται και επιθυμεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό σύντομα και να επιστρέψουν κι άλλοι συγχωριανοί και όλοι όσοι το επιθυμούν.
 
Πηγή: philenews