Απ’ άκρη σε άκρη ο πλανήτης φλέγεται. Ογκώδεις και επεισοδιακές διαδηλώσεις συγκλονίζουν πολλές χώρες. Χιλή, Περού, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ρωσία, Ισπανία, Γαλλία, Αλγερία, Λίβανος. Ο κατάλογος είναι μακρύς και μεγαλώνει συνεχώς. Καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους με αιτήματα τα οποία άλλοτε διεκδικούν ειρηνικά και άλλοτε με βίαιο τρόπο, διαδηλώνοντας όμως με ένα κοινό σύνθημα, την αλλαγή.
Η κάθε αναταραχή, διαδήλωση, εξέγερση έχει τις δικές της αιτίες της και διαφορετικές διεκδικήσεις. Είτε πρόκειται για αντιδράσεις εναντίον της διαφθοράς, είτε για αυξήσεις στους μισθούς, είτε για την κλιματική αλλαγή, ακόμη και τα αιτήματα για πολιτικές ελευθερίες, η ουσία παραμένει, όμως, η ίδια. Οι εξεγέρσεις πυροδοτούνται από τις ολοένα αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. 
Τα στοιχεία μιλούν και είναι αδιάσειστα. Σύμφωνα με έκθεση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού Credit Suisse, λιγότερο από το ένα 1% του πληθυσμού του πλανήτη κατέχει το 44% του παγκόσμιου πλούτου. Με λίγα λόγια, μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων κρατά στα χέρια της, ή τουλάχιστον στους τραπεζικούς της λογαριασμούς, 360 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η κατάσταση δεν πρόκειται να εκτονωθεί, αντίθετα, μάλλον, θα επιδεινωθεί, αφού υπολογίζεται πως στα επόμενα πέντε χρόνια θα αυξηθεί κατά ακόμη 27%, αγγίζοντας το 2024 τα 459 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο συνολικός πλούτος αυτού του πλουσιότερου 1% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μια εικοσαετία, από 39,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2000 στα 158,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Αντίθετα, ο πλούτος της μεσαίας τάξης και της χαμηλότερης έχει μειωθεί. Εκατομμύρια άνθρωποι τα τελευταία χρόνια είδαν το επίπεδο ζωής τους να μειώνεται σημαντικά. Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, αν όχι και μειωμένοι, ενώ το κόστος ζωής αυξάνεται κατακόρυφα. 
Το κυριότερο, όμως, είναι πως πλέον έχουν χαθεί η ελπίδα και η προσδοκία πως τα πράγματα θα βελτιωθούν. Η απελπισία κυριαρχεί, ειδικά ανάμεσα στους μικρότερους σε ηλικία που ξέρουν πολύ καλά πως είναι η γενιά η οποία βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα από τις προηγούμενες και που ενδεχομένως να μην καταφέρει να ορθοποδήσει ποτέ. Η κρίση που ξεκίνησε την περασμένη δεκαετία μοιάζει να είναι διαρκείας και αφήνει πίσω της ερείπια. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και είναι πολύ πιθανόν πως θα γίνουν και πιο άγριες. Μια απλή αφορμή αρκεί για να ξεχειλίζει το ποτήρι και να στέλνει αυτή τη διογκούμενη οργή στους δρόμους.

[email protected]