Εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι από σήμερα το κίνημα «Ανεξάρτητοι», την ύπαρξη του οποίου ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η βουλευτής Άννα Θεολόγου.
 
Στην τοποθέτησή της, η μέχρι χθες ανεξάρτητη βουλευτής, ανακοίνωσε ότι δέχθηκε προτάσεις για ένταξη στο Κίνημα Οικολόγων και στην ΕΔΕΚ, ωστόσο δεν δέχθηκε καθώς δεν ήθελε να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε κομματικό σχηματισμό.
 
Σημειώνοντας πως εδώ και μήνες αποφασίστηκε η δημιουργία των «Ανεξάρτητων», η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι νέοι άνθρωποι. Τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε.
 
 
Η κ. Θεολόγου, τοποθετώντας ως μόνο γνώμονα των «Ανεξάρτητων» το συμφέρον της κοινωνίας και του ανθρώπου, εξήγησε πως σε κανένα κόμμα δεν θα εκπροσωπείτο η φωνή των πολιτών.
 
«Ανατροπή και όχι συμβατικότητα, αλλαγή και όχι επανάληψη» ήταν τα λόγια της Άννας Θεολόγου που υπενθυμίζεται ότι εξελέγη βουλευτής Αμμοχώστου με τη Συμμαχία Πολιτών, από την οποία αποχώρησε ανάμεσα στις δύο Κυριακές των προεδρικών εκλογών, λόγω διαφωνίας στην απόφαση για ψήφο «κατά συνείδηση».
 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Το Δελτίο Τύπου του Κινήματος: 

H Βουλευτής Άννα Θεολόγου ανακοινώνει την ένταξή της στο κίνημα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ». Το κίνημα έχει όνομα ανάλογο με τη φιλοσοφία του αφού είναι φτιαγμένο από πολίτες μη εξαρτημένους από πολιτικά, οικονομικά και προσωπικά συμφέροντα, με κοινές αξίες στα κοινωνικά ζητήματα και όραμα τους, την πρόοδο και την ευημερία της Κύπρου.
 
Κύριος στόχος του κινήματος «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ» είναι η δημιουργία στρατηγικών σχεδιασμών γύρω από την επίλυση διαφόρων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων των  πολιτών, από τους ίδιους τους πολίτες. 
 
Ως αντιπρόσωπος πλέον του Κινήματος στην Βουλή,  η κ. Θεολόγου επισήμανε την σημασία της δημιουργίας μιας  εξ’ ολοκλήρου ανεξάρτητης ομάδας όπου  ο πολιτικός ακτιβισμός θα αρχίζει από ατομικό επίπεδο και θα μεταφέρεται όχι σε κομματική αλλά  σε συλλογική δράση.

«Η διάβρωση της δημόσιας υπηρεσίας, που αντί να εξυπηρετεί τον πολίτη φυτοζωεί εις βάρος του, ο καταχρασμός  των δημόσιων ταμείων που επηρεάζει την ικανότητα του Κράτους να στοχεύει σε κοινωνικές παροχές, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ζήσει σε αυτή την χώρα αξιοπρεπώς, μας αναγκάζει να προχωρήσουμε με τη δημιουργία αυτού του κινήματος.»

«Απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση στην κοινωνία, να συμπορευθεί μαζί μας για ένα μέλλον που δεν θα κοιτάζει ούτε δεξιά ούτε αριστερά, ούτε κέντρο, αλλά από κάτω προς τα πάνω, όπως κοίταζαν τον περασμένο αιώνα τα κοινωνικά κινήματα απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα που καταπατούσαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών», δήλωσε η κ. Θεολόγου.
 
Περισσότερες πληροφορίες στο anex.com.cy.

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία-κάλεσμα της Άννας Θεολόγου:

Ο λόγος που σας κάλεσα εδώ είναι για να σας ανακοινώσω ότι, εδώ και μήνες, από κοινού με μια ομάδα πολιτών με κοινά οράματα και ανησυχίες για το μέλλον αυτού του τόπου αποφασίσαμε την δημιουργία της ομάδας των ανεξάρτητων, όπου στην συντριπτική πλειοψηφία είναι νέοι άνθρωποι, με τον καθένα να παλεύει από το δικό του μετερίζι για μια καλύτερη Κύπρο, τους όποιους θα γνωρίσετε σταδιακά μέσα από την προβολή τους στα Μέσα Ενημέρωσης μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου που θα ανακοινωθούν τα ονόματα επίσημα.

Οι ανεξάρτητοι είναι πολίτες μη εξαρτημένοι από οποιαδήποτε πολιτικά, οικονομικά και προσωπικά συμφέροντα με κοινές αξίες στα κοινωνικά και οικονομικά θέματα, με κόκκινες γραμμές ως προς την διασφάλιση της επιβίωσης μας σε αυτό το Κράτος και με μόνο γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και του ανθρώπου.

Η διαφορετικότητα μας βρίσκεται στην άρνηση μας να ενταχθούμε σε οποιοδήποτε υφιστάμενο κόμμα για να διεκδικήσουμε την ίση αντιμετώπιση που δια του συντάγματος
θα έπρεπε να έχουμε ως ανεξάρτητοι πολίτες, διότι σε κανένα κόμμα δεν θα έχουμε την φωνή που ζητούμε, γιατί η κομματική φωνή έδειξε διαχρονικά ότι εκπροσωπεί την ολιγαρχία και τα μεγάλα συμφέροντα.

Η διαφορετικότητα μας βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν ακολουθούμε τον εύκολο δρόμο
και την επιλογή να ενταχθούμε σε κάποιο κόμμα εξυπηρετώντας τα προσωπικά μας συμφέροντα που κάποιοι εναγωνίως ανέμεναν ότι θα κάναμε.

Ακολουθούμε τον δρόμο του αυτονόητου. Τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά στον πολίτη όταν μπορεί επιτέλους να επιλέξει άνθρωπο και όχι κόμμα.
Ανατροπή, όχι συμβατικότητα.
Αλλαγή όχι επανάληψη. Όχι επανάληψη.

Υπάρχει λόγος που η πλειοψηφία καταφεύγει στην αποχή και στο λευκό. Ήρθε επιτέλους η ώρα να τον συζητήσουμε αυτό τον λόγο. Η αναγκαιότητα επαναφοράς των πολιτών στις εκλογικές κάλπες με διαφορετικές και πλέον αντιπροσωπευτικές επιλογές, είναι επιτακτική και αναπόφευκτη. Μας αναγκάζει να επιδιώξουμε το ακατόρθωτο.
Διότι αν δεν το επιδιώξουμε εμείς, ποιος θα το επιδιώξει;

Μόνο όταν ένας βουλευτής είναι ανεξάρτητος από οποιαδήποτε συμφέροντα, μπορεί να αντιπροσωπεύσει τα συμφέροντα του πολίτη. Οι ανεξάρτητοι… ανήκουν πλέον στην νέα επανάσταση του  ’21, όπου η Δημοκρατία… ανήκει πλέον στους πολίτες.

Οι συνθήκες της καθημερινότητας, οι αποφάσεις που καθορίζουν την ζωή μας και που προέρχονται από την κυβέρνηση της μειοψηφίας και την Βουλή των κομμάτων, η διαπλοκή της νομοθετικής εξουσίας και η εξυπηρέτηση των τραπεζικών συμφερόντων, η καταπάτηση και η ασέβεια των βασικών μας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διάβρωση της δημόσιας υπηρεσίας που αντί να εξυπηρετεί τον πολίτη φυτοζωεί εις βάρος του, η κατάχρηση των δημόσιων ταμείων που επηρεάζουν την ικανότητα του Κράτους να στοχεύει σε κοινωνικές παροχές, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ζήσει σε αυτή την χώρα αξιοπρεπώς… όλα αυτά μας θυμώνουν και μας αναγκάζουν να απαιτήσουμε οι πολιτικές να ορίζονται από τους κάτω και όχι από τους πάνω.
Δεν κοιτάμε ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ούτε κέντρο, κοιτάμε από κάτω προς τα πάνω όπως κοίταζαν τον περασμένο αιώνα, τα κοινωνικά κινήματα απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα, χωρίς πολιτικά, οικονομικά και προσωπικά συμφέροντα.

Αντιπροσωπεύουμε μια κοινωνία που απαιτεί την παροχή μιας πιο δίκαιης, πιο ευημερούσας κοινωνίας για τους πολλούς, όχι μόνο για τους λίγους με στόχο να μετρήσουμε την οικονομική ανάπτυξη, όχι από τον αριθμό των πλουσίων και των εύπορων, αλλά από την ικανότητα όλων των συμπολιτών μας… να ευημερούν.

Απαιτούμε την οικοδόμηση μιας πράσινης οικονομίας γιατί πιστεύουμε ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να μεταβιβάσουμε στα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές.

Απαιτούμε την καθολική εφαρμογή των νόμων και του συντάγματος και την άμεση κατάργηση των αντισυνταγματικών προνοιών σε νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια. Νόμοι που καταπατούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Είμαστε άνθρωποι. Η ζωή μας έχει αξία. Και ο νόμος έπρεπε να λειτουργεί πρώτα με βάση τους κανόνες δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Απαιτούμε να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα και να ρυθμιστεί το θέμα των ενοικίων μέσω μιας σειράς μέτρων, φόρων και εισφορών, για να αναπτυχθεί η προσιτή στέγαση και να εξαλειφθεί η κερδοσκοπία. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μεγαλώνουμε τις οικογένειές μας, το υπόβαθρο για τα όνειρα και το μέλλον μας και είναι σαφές ότι η κύρια πηγή οικονομικά προσιτής στέγης, πρέπει να είναι το Κράτος.

Απαιτούμε διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις με όρους που σέβονται πρώτιστα το φορολογούμενο και το δημόσιο συμφέρον και αποσκοπούν στην κερδοφορία του Κράτους και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων.

Απαιτούμε πρόσβαση στις υπογραμμένες συμφωνίες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που αφορούν το μέλλον του τόπου και την διασφάλιση ότι αυτές οι συμβάσεις θα αποδώσουν στην κυπριακή κοινωνία.

Απαιτούμε καθολική πάταξη της διαφθοράς γιατί είναι ο μόνος τρόπος το Κράτος μας να πάει μπροστά και η κοινωνία μας να αποκτήσει ξανά την χαμένη της αξιοπρέπεια.

Απαιτούμε ένα σύστημα εκπαίδευσης που θα διέπεται από ποιότητα και θα αξιοποιεί πλήρως τις ανθρώπινες δεξιότητες και ικανότητες. Εκπαίδευση που επενδύει στις δυνατότητες των μαθητών και αναπτύσσει νέους τομείς εργοδότησης και εξειδίκευσης.

Απαιτούμε η αμοιβή να εξισώνεται με το επίπεδο εργασίας κάτι που δεν συμβαίνει στην Κύπρο του σήμερα. Οι γυναίκες, οι νέοι, και όσοι είχαν λιγότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση
είναι οι πλέον ευάλωτοι στην εκμετάλλευση, τη χαμηλή αμοιβή, στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για την εργασία τους.

Απαιτούμε να αναπτυχθεί και να τεθεί σε εφαρμογή μια καθολική στρατηγική για την προσαρμογή των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων και άλλων κοινωνικών επιδομάτων στις μεταβαλλόμενες οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες, με βασικό σκοπό να εξασφαλίσουν επαρκή εισοδήματα στους συνταξιούχους και τους ευάλωτους ώστε να τους επιτρέψουν να απολαμβάνουν αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και οικονομική ανεξαρτησία.

Απαιτούμε την οικοδόμηση μιας κοινωνίας και ενός κόσμου απαλλαγμένου από κάθε μορφή ρατσισμού, στηριζόμενοι στην πρόοδο των δικαιωμάτων και στην εξάλειψη όλων των διακρίσεων.

Αναφορικά με το Κυπριακό είναι η θέση μας ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

Είναι η θέση μας ότι το Κυπριακό είναι θέμα πρώτιστα εισβολής και κατοχής. Ζητούμε την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ζητούμε την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου και την απαλλαγή από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα καθώς και την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων.

Είναι όμως λυπηρό… που σε κάθε εκλογική διαδικασία γίνεται το αποκλειστικό εκλογικό θέμα των κομμάτων, για να αποσπάσουν την προσοχή από τα εσωτερικά θέματα που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης καθημερινά.
Γι’ αυτό και εμείς… δεν θα ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο.

Η δημιουργία του κινήματος των ανεξάρτητων έχει ως ένα από τους πολλούς σκοπούς,
να απαιτήσει ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο που εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των πολιτών στην Βουλή, επιδιώκοντας τη διόρθωση του νόμου περί εκλογής των μελών της Βουλής των αντιπροσώπων, κάτι που μου έδειξε η εμπειρία μου στην Βουλή ως τον μόνο τρόπο να βελτιωθεί η δημοκρατία και να υπάρξει πραγματική αντιπροσώπευση της κοινωνίας.

Από σήμερα, δεν είμαι πλέον ανεξάρτητη βουλευτής, είμαι η βουλευτής των Ανεξάρτητων,
και εκπροσωπώ το κίνημα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Καλώ, για πρώτη φορά, όλους τους συμπολίτες μας που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και απαιτούν αυτό το Κράτος να σέβεται την αξιοπρέπεια τους και να εφαρμόζει τα ανθρώπινα δικαιώματα… να συμπορευθούν μαζί μας. Γιατί απαιτούμε οι πολίτες να ακούγονται. Να ακούγονται γιατί οι πολίτες…αποτελούν την κοινωνία.

Παραφράζοντας τον Σεφέρη… σε αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους… και όλοι οι άλλοι χρειάζονται τον καθένα μας.

Πηγή: Philenews